W ramach projektu Akademia Vegagastro, dnia 25 pażdziernika odbyło się szkolenie z tematyki tortów lodowych, semifreddo oraz lodów na patyku.
Szkolenie zostało zorganizowane w kooperacji firm Vegagastro - Generalnego Dystrybutora maszyn do lodów Cattabriga, oraz firmy Natural Gelato - polskiego dystrybutora komponentów lodowych marki Albert.
Szkolenie poprowadził Daniele Savaris, doświadczony włoski technolog z wieloletnim doświadczeniem, którego artystyczny kunszt w połączeniu z praktycznymi umiejętnościami dał niesamowite efekty w postaci lodowego arcydzieła.
Program warsztatów obejmował:
- Elementarną wiedzę z zakresu tworzenia tortów lodowych, semifreddo oraz lodów na patyku
- Nietuzinkowe połączenia smaków
- Wykorzystanie nowoczesnych metod pracy
- Sztukę tworzenia artystycznych dekoracji
- Nowości i trendy w nadchodzącym sezonie
Zainteresowanych wiedzą lodziarską Akademia Vegagastro zaprasza na kolejne szkolenia. Już w listopadzie do Polski po raz kolejny przylatuje Jacopo Chelli, młody dynamiczny Gelato Chef rodem z Bolonii. Szkolenie podzielone jest na dwa 2 moduły:
W programie modułu BASIC (podstawowego)
- Czym jest Gelato?
- Co to jest bilansowanie receptur lodowych oraz je przeprowadzić
- Jaką charakterystykę mają i jakie funkcje pełnią m.in. cukry, tłuszcze i proteiny.
- Jak wyprodukować lody naturalne?
- Jak wygląda prawidłowy proces produkcji?
- Jaką wybrać dla siebie technologię produkcji?
- Jak zbudować recepturę od podstaw?
- Czy sprzęt produkcyjny wpływa na jakość lodów?
- Jak dobrać maszyny do swoich potrzeb?
W programie modułu PRO m.in.: - Jak wyprodukować lody z alkoholem?
- Jak wyprodukować lody wegańskie?
- Czy da się wyprodukować lody bezcukrowe?
- Czy można wyprodukować lody bez stabilizatorów i emulgatorów?
Lody w dostawie i na wynos - na co warto zwrócić uwagę, aby skutecznie wykorzystać rosnący kanał sprzedaży?
W celu uzyskanie dodatkowych informacji, zapraszamy do kontaktu:
Mikołaj Czausow, tel. 503 198 876
akademia@vegagastro.pl