Kawa Attibassi to tradycyjna marka z Bolonii, bardzo ceniona za oryginalną jakość produktów. Założycielami Attibassi są Agostino Atti i Marco Bassi, którzy w 1918 roku otworzyli własną małą firmę. W atmosferze Bolonii, miasta znanego na całym świecie ze swojej kuchni, powstają doskonałe wyroby Attibassi.
Podobne artykuły
Bezpłatne szkolenie Państwowej Inspekcji Pracy z zakresu prawa pracy oraz BHPEfektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuDziś, jako nowoczesny i duży zakład, dokładnie tak jak przed laty, firma Attibassi dzieli się pasją tworzenia tradycyjnych, wybornych włoskich produktów.
Kawy Attibassi do doskonałe mieszanki, których jakość doceniana jest w wielu krajach Europy i w USA.
Wyłącznym przedstawicielem na Polskę jest firma Corriere Caffe z Chorzowa.
SZKOŁA ESPRESSO ATTIBASSI ESPRESSO ITALIANO
PROGRAM SZKOLENIA BARISTA – kurs podstawowy
• 1 marca 2014 – sobota
Bezpłatne szkolenia dla baristów Attibassi
Szkolenie dla baristów – kurs podstawowy - 3 godziny
(zapisy info@corrierecaffe.pl)
Część teoretyczna
• Podstawowe informacje o kawie
• Uprawa kawy, metody jej pozyskiwania, przechowywanie, jakość ziarna, palenie,
• Ekspres do parzenia kawy typu Espresso
• zasady pracy przy ekspresie - teoria i praktyka,
• młynek do kawy - budowa, sposób ustawienia, grubość mielenia
• Espresso
• zasady dobrego espresso,
• błędy przy parzeniu espresso,
• Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym – omówienie kolejnych czynności
Część praktyczna
• Espresso
• przygotowanie ekspresu do pracy
• ustawienie młynka do kawy
• dozowanie kawy
• ubijanie kawy
• etapy przygotowania espresso
• rozpoznawanie źle przygotowanego espresso
• kończenie pracy na ekspresie, czyszczenie i konserwacja
• Dbałość o stanowisko pracy
• konserwacji i czyszczenie ekspresu
• konserwacja i czyszczenie młynka
Kilka słów o cappuccino, jak spienić mleko, aby przygotować się do zdobienia kawy.
PROGRAM SZKOLENIA – Kawy i desery kawowe Attibassi
• 2 marca 2014 niedziela
Bezpłatne szkolenia dla baristów Attibassi
Szkolenie baristów - kawy i desery kawowe Attibassi – 3 godziny
(zapisy info@corrierecaffe.pl)
Część teoretyczna
• Jak i w czym podawać kawy czarne, białe i desery kawowe
• Jak parzyć kawy czarne, białe i desery kawowe
Część praktyczna
• Praktyczna nauka parzenia kaw – zgodnie z podręcznikiem
• Kawy czarne 7 rodzajów
• Kawy białe 7 rodzajów
• Desery kawowe 9 rodzajów
PROGRAM SZKOLENIA – Late art – kurs podstawowy
• 3 marca 2014 poniedziałek
Bezpłatne szkolenia dla baristów Attibassi
Szkolenie baristów - late art - kurs podstawowy plus ćwiczenia
(zapisy info@corrierecaffe.pl)
Część teoretyczna
• Jak spieniać mleko
• Jak układać rękę, aby przygotować się do zdobienia kawy
• Jak ćwiczyć kolejne etapy spieniania mleka
Część praktyczna
• Praktyczne ćwiczenia w spienianiu mleka
• Praktyczne ćwiczenia w tworzeniu podstawowych wzorów
• wzory mlekiem na kawie
• wzory kawą na mleku
• gdy wzór się nie uda
Terminy szkoleń
• 1 marca 2014 – sobota
Bezpłatne szkolenia dla baristów Attibassi
BolognaSzkolenie dla baristów – kurs podstawowy - 3 godziny
(zapisy info@corrierecaffe.pl)
• 2 marca 2014 niedziela
Bezpłatne szkolenia dla baristów Attibassi
BolognaSzkolenie baristów - kawy i desery kawowe Attibassi – 3 godziny
(zapisy info@corrierecaffe.pl)
• 3 marca 2014 poniedziałek
Bezpłatne szkolenia dla baristów Attibassi
BolognaSzkolenie baristów - late art - kurs podstawowy plus ćwiczenia
(zapisy info@corrierecaffe.pl)