...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Targi SÜDBACK wróciły w dobrym stylu

W terminie 22 – 25 października 2022 odbyła się długo wyczekiwana przez branżę piekarsko-cukierniczą 29. edycja Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Südback w Stuttgarcie. Po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią impreza powróciła na poziomie ostatniej edycji z 2019 roku, gromadząc ok. 600 wystawców.

W pięciu halach na powierzchni 55.000 m2 wystawcy z 21 krajów zaprezentowali pełne spektrum oferty dla rzemiosła piekarsko-cukierniczego począwszy od surowców, półproduktów i dodatków, techniki zakładu, wyposażenia sklepów, kawiarni i cukierni oraz mobilnych punktów sprzedaży do marek własnych. Wśród oferty znalazły się zarówno sprawdzone, tradycyjne produkty, jak i innowacyjne techniki produkcji, nowatorskie maszyny i urządzenia oraz trendy, które będą obowiązywać w branży w nadchodzącym okresie. Po raz pierwszy w ramach targów Südback został zaprezentowany obszar tematyczny poświęcony lodziarstwu rzemieślniczemu „Eisbereich powered bei GELATISSIMO” w ramach którego została wręczona nagroda Grand Prix GELATISSIMO.

 

21% ogółu wystawców stanowiły firmy z poza Niemiec, wśród nich najwięcej z Włoch, Austrii, Niderlandów, Szwajcarii i Francji oraz Polski. Z naszego kraju swoją ofertę zaprezentowało 10 firm: Mech-Masz Szczeciński Sp.J., Ovo-Tech sp. z o.o., Dezal-PRO S.A., Packservice Ltd., Slowroom Katarzyna Hiller, Dantom sp. z o.o., Eurotechnika Marian Drygała, Korzeniewscy Monika Korzeniewska, Balviten Glutenfree sp. z o.o. oraz Railwaymen sp. z o.o..

Pomimo wielu wyzwań, przed którymi stoi obecnie branża, odwiedzający (wśród nich 18% z zagranicy) przybyli na targi Südback zamiarem dokonania zakupów i inwestycji. Wśród gości targowych 69% było zaangażowane w procesy decyzyjne dotyczące zakupów w firmie, 23% z nich miało nawet decydujący głos w tej sprawie. 46% zwiedzających potwierdziła możliwość dokonania zakupów, a 1/3 nawet podjęło już decyzję w tej sprawie. Dodatkowo inwestycje mają zostać dokonane w krótkim czasie, w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Zakupy na poziomie do 50.000 EUR planuje aż 30% gości targów Südback 2022.



Gunter Hahn, dyrektor zarządzający BÄKO-ZENTRALE eG, która jest partnerem merytorycznym targów Südback, potwierdził potrzebę branży, żeby zaprezentować swoje nowości na Südback: „już sobota, pierwszy dzień targów była super. Zauważyliśmy bardzo wysoką fachowość odwiedzających. Wystawcy przywieźli wiele innowacyjnych produktów, które miały dużo czasu na dojrzewanie. Südback daje branży zachęcający sygnał…”.

Dużym zainteresowaniem wśród uczestników imprezy cieszył się również bogaty program ramowy, m.in. Forum Trendów w Piekarstwie, Forum Trendów w Cukiernictwie oraz nagroda südback Trend Award. Wysoka jakość wykładów oraz pokazy pieczenia na żywo przyciągnęły wielu obserwatorów. Innowacyjne rozwiązania produktowe w zakresie techniki, designu, czy koncepcji zostały ponownie uhonorowane nagrodą nagroda südback Trend Award. Jury z pośród 20 nominowanych wybrało po jednym zwycięzcy w trzech kategoriach. W kategorii „sprzedaż i organizacja” nagrodę zdobyła firma Keil Konzepte za „Mini Böxle” najmniejszą w pełni funkcjonalną piekarnię na świecie. W kategorii „surowce i produkty convenience” zwyciężyła francuska firma Boiron Freres za produkt „Ambient Fruit Purees”, przecier, który nie zawiera cukru, aromatów ani konserwantów, jednak mimo tego nie wymaga schłodzenia. W kategorii „technika” nagrodzono firmę va-Q-tec AG za „va-Q-tray - A va-Q-tec TempChain Solution”. Po raz pierwszy przyznano nagrodę publiczności, na którą uczestnicy mogli głosować online. Laureatem została firma AMG Reichenbach GmbH za rozwiązanie „AMG MasterKonzept 4.0” monitorujące i pozwalające regulować za wysoki poziom CO2 w procesie fermentacji, pieczenia, chłodzenia i magazynowania.



W bieżącym roku po raz pierwszy na targach Südack odbył się konkurs o Grand Prix GELATISSIMO. Najlepsi lodziarze konkurowali ze sobą z kategorii lodów pistacjowych (wygrał Matteo Caldata z Gelateria Big Bang), jogurtowych (wygrał Giuseppe Floris z Eis Café Dolomiti) oraz truskawkowych (wygrał Alfiero Conte von der Eisdiele Gelati Conte). Laureaci w nagrodę otrzymali nowe Vespy i przeszli do ostatniej rundy, podczas której na żywo sprawili się podczas wykonania sorbetu kokosowego. Zwycięzcą pucharu „Coppa GELATISSIMO” został Alfiero Conte.

Kolejna edycja targów Südback odbędzie się w terminie 26 – 29 października 2024 roku.

Aneta Kuźmińska
Przedstawicielstwo Targów Stuttgarckich w Polsce

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji