Autor: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski
Artukuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Składniki na 7 szt.
BLAT Z KRUCHEGO CIASTA
1000 g Super-Kruche
450 g margaryny
50 g jaj
40 g kakao
CZARNA PORZECZKA
500 g czarnej porzeczki
200 g cukru
500 g wody
110 g Super-Klar
200 g cukru
MASA WANILIOWO-CZEKOLADOWA
500 g mleka
200 g Super-Vanilla
100 g śmietany
200 g ciemnej czekolady
Przygotowanie
Czarną porzeczkę gotujemy z cukrem, odsączamy i schładzamy. Do uzyskanego soku dodajemy wodę, aby uzyskać 1 l płynu. Następnie należy zżelować sok, dodając Super-Klar wymieszany z cukrem, a na końcu dodajemy do żelu owoce.
Łączymy wszystkie składniki na ciasto kruche, 1/6 część ciasta mrozimy. Ciasto kruche wykładamy do 7 foremek.
Mleko i mieszankę Super-Vanilla mieszamy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Śmietanę gotujemy, dodajemy czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z masą budyniową. Tak przygotowany krem waniliowo-czekoladowy szprycujemy na ciasto kruche. Następnie wykładamy żel z czarnej porzeczki i na górę ścieramy wcześniej zamrożone ciasto kruche.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 180oC.
Wykańczamy według uznania cukrem nietopliwym, np. Biała słodycz lub Super-Żel.