...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tarty – sposób na warzywa i owoce sezonowe w piekarni

Zalecenia dietetyków, kampanie edukacyjne i promocyjne, akcje w szkołach, spoty telewizyjne – te wszystkie działania przypominają nam o pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie. Mimo powszechnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść aż tyle.

Często zastępujemy owoce czy warzywa słodyczami lub słonymi przekąskami, a to prosta droga do kilku niechcianych kilogramów i problemów zdrowotnych. Jak włączyć do codziennego jadłospisu zalecane pięć porcji? Z pomocą może przyjść piekarz.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dzien­nie. Powinniśmy je włączyć: do pierw­szego i drugiego śniadania, obiadu, pod­wieczorku i kolacji. Jak pokazują dane, dzieci i osoby z nadwagą czy otyłością niechętnie sięgają po warzywa, a je­śli już to nie w zalecanej ilości. Można im pomóc, sprawić, by częściej sięgały po warzywa, przygotowując tarty, które mogą być sprzedawane w małych forem­kach lub na kawałki w piekarni. Przepi­sy na tarty warzywne są bardzo pro­ste i niezbyt czasochłonne. Taka tarta może być sposobem na szybki obiad lub lunch, łatwo ją pokroić i wziąć do pracy lub szkoły, np. zamiast kanapki. By była jeszcze zdrowsza, możemy przygotować ją z mąki pełnoziarnistej: pszennej, żyt­niej czy orkiszowej.

Wariacji na temat tart jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Możemy ją przygotować z warzyw se­zonowych, mrożonek lub wypełnić do­wolnym nadzieniem – w wersji na słodko dodać prosty krem budyniowy i obłożyć owocami sezonowymi czy podać z sosem z owoców mrożonych, w wersji na sło­no wykorzystać buraki, ziemniaki lub szpinak.

Skąd pochodzi tarta?
Tarta (fr. tarte) to rodzaj wypieku skła­dającego się z kruchego, drożdżowe­go lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). To jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym ciastem wy­lepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia – okrągłej i niskiej, o fał­dowanych brzegach. Jedną z najbardziej znanych jest tarta tatin. Powstała ona w 1898 r. w Lamotte-Beuvron.

 

Za twór­cę wypieku uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła for­mę owocami, a dopiero potem przykry­ła je ciastem. Efekt okazał się zaska­kujący, zwłaszcza że Stéphanie podała tartę na gorąco. Szybko stała się ona popisowym daniem Hotelu Tatin, a prze­pis rozprzestrzenił się w całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę tarta tatin zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Mieszkańcy Lamotte-Beuvron założyli stowarzysze­nie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, które ma promować i bronić praw­dziwej tarty tatin. Jego członkowie noszą specjalne stroje, podobne do tych, które dawniej noszono od święta na wsiach – niebieskie bluzy, czerwone chusty i czar­ne kapelusze. Co roku organizowane jest święto i targ, podczas których można spróbować tarty.

Rodzaje tart i tajniki przygotowania
Odmianą tarty jest quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia za­lanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i wa­rzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorra­ine – rodzaj placka zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami oraz sosem bolognese. Piecze się go przez około 45 mi­nut w okrągłej formie do momentu, aż się przyrumieni. Placek lotaryński to tradycyjne danie z regionu północno-wschodniej Francji. Kroi się go jak tort, a podawany jest głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

We Francji popularne są także tarty owoco­we: wspomniana już tarta tatin, bourdaloue, cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami czy warzywne.
Istnieją trzy metody pieczenia tarty: równo­cześnie surowego ciasta i nadzienia, najpierw ciasta, które napełnia się nadzieniem, najpierw ciasta (często obciążonego suchą fasolą, któ­ra zapobiega rośnięciu), na które dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.

 

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?
Jeden z najzdrowszych modeli odżywiania, czyli dieta śródziemnomorska, obfituje w wa­rzywa i owoce, a mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego wyróżniają się na tle pozosta­łych Europejczyków długością życia i stanem zdrowia.
Warzywa i owoce są w diecie niezbędne ze względu na zawartość cennych witamin: głównie C, ß-karotenu i kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, potasu i magnezu.
Bardzo istotną rolę spełniają również przeciw­utleniacze, które chronią komórki przed stre­sem oksydacyjnym – zapobiegają chorobom i przedwczesnemu procesowi starzenia.

Warzywa i owoce wyróżnia też obecność błon­nika, który jest swoistą szczotką fizjologiczną – oczyszcza jelita z resztek, reguluje rytm wy­próżnień, zbiera toksyny, pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu i korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi.

Większość warzyw i owoców zawiera 80-90% wody, są zatem niskokaloryczne i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Liczne badania wykazały, że spożycie zalecanych ilo­ści warzyw i owoców zmniejsza insulinoopor­ność tkanek oraz jest korzystne w chorobach serca i układu krążenia.


RECEPTURA

NA SŁODKO
Tarta malinowo-owsiana

forma: 28 cm posmarowana tłuszczem
200 g mąki orkiszowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30 g płatków owsianych
100 g cukru
15 g cukru waniliowego
jajka
4 łyżki mleka
100 g margaryny lub masła
300 g lub więcej mrożonych malin, truskwek, owoców leśnych lub każdych innych owoców mrożonych, kiedyś użyłam świeżych jabłek i też wyszło.

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce dobrze wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składni­ki (oprócz owoców) i zmiksuj na najwyż­szych obrotach na gładkie ciasto. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto, a na wierzchu ułóż mrożone owo­ce. Piecz 30 minut, przed końcem posyp płatkami migdałowymi.

Dobra rada: Do tarty można dodać łyż­kę kakao, wtedy ciasto będzie ciemne.

Plus dla ciebie: Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Z kolei płatki owsiane zawierają spore ilości błonnika pokarmo­wego i witamin z grupy B wpływających na dobre samopoczucie.

 

NA SŁONO
Tarta z zieloną fasolką i chorizo
170 g mąki orkiszowej
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli

Farsz
250 g zielonej fasolki szparagowej
40 g chorizo
2 jajka
100 g jogurtu bałkańskiego
100 g ricotty
50 g startego żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki

 

W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Kie­dy będzie bulgotać, wrzuć fasolkę szparago­wą i gotuj, aż lekko zmięknie, ale wciąż bę­dzie chrupka. Odsącz i przelej zimną wodą. W misce roztrzep jajka z jogurtem, dodaj ri­cottę, wymieszaj. Natkę pietruszki posiekaj, dodaj do sosu, wsyp ser żółty. Sos dopraw lekko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczony spód wyłóż fasolkę szpara­gową, pomiędzy wkładaj zwinięte plasterki chorizo. Całość zalej sosem serowym. Tartę piecz przez 25-30 minut w 190°C.

Dobra rada: Spód tarty nakłuj widelcem, by lepiej się piekł i aby nie powstawały „brzuszki”. Nie zapomnij także docisnąć brze­gów ciasta, jeśli nie chcesz, by brzuszek zrobił się na krawędzi.

Plus dla ciebie: Zielona fasolka zawiera znaczne ilości witaminy A i kwasu foliowego, zalecana jest szczególnie kobietom w ciąży, diabetykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Dodatek pietruszki zwiększy poziom witaminy C, a ser żółty i ricotta mają dobry stosunek wapnia do fosforu, szczególnie istot­nych podczas wzrostu i rozwoju dzieci.

Marzena Zacharska, specjalista ds. żywienia

Zobacz Przepisy na tarty >>

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji