Właściciel piekarni z Malborka, pan Andrzej, zastanawiał się, jak w dzisiejszych czasach zwiększyć wodochłonność mąki. Wiąże się z tym nie tylko zdolność wiązania wody przez mąkę, ale i wydajność otrzymanego ciasta.
Podobne artykuły
Zjeść bułkę z foliąTechnologia w służbie czekolady - jak działają drukarki spożywcze 3DSztuka molekularna według Krzysztofa Poloka Jako doświadczony piekarz intuicyjnie czuł, że ta cecha ma związek nie tylko z jakością pieczywa, opłacalnością produkcji, ale jej kluczowe znaczenie jest dziś niedoceniane i nie w pełni wykorzystane.
Wiedział, że produkty z poszczególnych młynów różnią się między sobą m.in. zdolnością wiązania wody. Współpracując z różnymi dostawcami mąki, zwracał uwagę na stopień mechanicznego uszkodzenia skrobi w czasie przemiału, jej jakość oraz ilość. Badał parametry glutenu, granulację, a także stopień wymiału. Efekt tych prób wciąż był niesatysfakcjonujący i wtedy właściciel piekarni wpadł na pomysł skupienia uwagi na drugim elemencie, mianowicie na wodzie. Nie przewidywał, że idąc tą drogą, dotrze do celu szybciej i łatwiej, a rezultat okaże się zdumiewający i wręcz nadzwyczajny…
Interesując się właściwościami wody, pan Andrzej zaczął myśleć, jak przełożyć swą wiedzę na biznes piekarniczy. Doszedł do wniosku, że w przemyśle spożywczym woda odgrywa kolosalną rolę. Zauważył, że piekarnie jednakowo pojmują ogólnie przyjęte standardy czystości wody, zadowalając się wynikami badań instytucji do tego powołanych. Nie przypuszczał jeszcze, że dzięki zmianie struktury wody nakłady na substancje chemiczne teoretycznie niezbędne do uzyskania dobrego wyrobu ulegną znacznej redukcji, a koszty z tym związane diametralnie się zmniejszą. Wiedział już za to, że zwiększenie wodochłonności mąki następuje dzięki wodzie i szukając dalej, dotarł do Technologii ACTIVE WATER. Dzięki temu nie tylko osiągnął swój cel, ale też skrócił i pogłębił fermentację, wyrównał miękisz, dopiekł skórkę.
Kropla nauki i historii
Starożytni Rzymianie łagodzili zmęczenie, przebywając w źródłach, łaźniach i saunach. Nie znając właściwości fizycznych i chemicznych wody, intuicyjnie czuli, że ma ona niezwykłe korzyści i dobroczynny wpływ na nich i na otoczenie. Dzisiaj naukowcy potwierdzili, że Harmony H2O, zbudowana jedynie z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu, jest wyjątkowym związkiem chemicznym. Woda może leczyć, odmładzać, zapewnia sprawność oraz łącząc się z różnymi substancjami, ma znaczący wpływ na jakość tego połączenia.
Zaskakującego odkrycia dokonał fizyk, prof. Konstantin Korotkow, kiedy postanowił zbadać, jak woda emituje światło. Wykorzystując w tym celu aparat GDV (Gas Discharge Visualisation), odkrył, że emisja świetlna wody pochodzącej z naturalnego źródła była 40 tys. razy silniejsza niż wody wodociągowej. W serii eksperymentów wykazał również, że woda z naturalnego źródła, zamarzając, tworzy regularne kryształy i co więcej – w znaczący sposób wspomaga procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Badacz nazwał taką ją wodą żywą.
Te odkrycia potwierdziły obserwację, dokonaną w latach 60. XX w. w jednym z niemieckich laboratoriów. Podczas doświadczenia do kolby z wodą destylowaną wpadła fiolka z silnie działającą trucizną. Była ona hermetycznie zamknięta, więc po trzech dniach wodę znad fiolki zlano i napojono nią myszy. Ku zdziwieniu wszystkich myszy padły martwe. Wodę poddano więc szczegółowym badaniom. Okazało się, że pod względem chemicznym woda była czysta. Zetknąwszy się z trucizną, przejęła jednak jej właściwości.
Japoński naukowiec, dr Masaru Emoto z General Research Institute w Tokio, badał, jak czynniki zewnętrzne zmieniają strukturę cząsteczki wody. Zmiany te utrwalał poprzez zamrażanie, a następnie fotografował utworzone kryształy w dużym powiększeniu. Naukowiec stwierdził, że próbki wody, poddane wcześniej różnym bodźcom, tworzyły odmienne kryształy. Cząsteczki wody reagowały na sygnały dochodzące z zewnątrz, na promieniowanie, dźwięki, muzykę, słowa, a nawet na emocje. Rezultaty tych doświadczeń za każdym razem się powtarzały. Uczony nie ma wątpliwości, że woda zapamiętuje bodźce, które na nią działają.
Uczeni przekonują, że podobnie dzieje się z wodą znajdującą się w naszym organizmie, a także z wodą wodociągową, która, zanim dotrze do kranu, zostaje poddana procesowi oczyszczania i „uzdatniania” chemicznego. Zapamiętuje ona każde zetknięcie się z zanieczyszczeniami przemysłowymi i komunalnymi, a także z technologiami, które mają poprawić jej jakość. W drodze do naszych kranów woda przepływa przez różne wytworzone przez człowieka przyrządy, nienaturalne kąty proste, jest skazana na oddziaływanie wszechobecnego promieniowania elektromagnetycznego. To wszystko niszczy jej naturalną strukturę. W efekcie woda wodociągowa, zamarzając, nie tworzy kryształów. Jej cząsteczki zbijają się w bezkształtne skupiska, a woda traci swoje naturalne właściwości.
Technologia ACTIVE WATER – pierwotna elastyczność wody
Polscy naukowcy opracowali Technologię ACTIVE WATER, która przywraca wodzie jej pierwotną elastyczność. Urządzenie, które to umożliwia, nazwali „healerem” – czyli „uzdrawiaczem”. – To prawdziwy przełom – przyznają badacze związani z HarmonyH2O, zaangażowani w badania nad strukturą wody.
Woda, dzięki zwiększonym właściwościom rozpuszczającym, reaguje w swój własny, niczym nie zaburzony, sposób. Jako taka nie jest pojedynczą jednostką, lecz powiązana łańcuchami wodorowymi, tworzy strukturę sieciową. Dzięki temu ma zdolność przyjmowania, przechowywania i przenoszenia informacji. Urządzenie wykorzystując tę wiedzę aktywuje każdą kroplę, która się z nim zetknie.
Doświadczenia prowadzone m.in. przez dr. Bernarda Grada z McGill University w Montrealu dowiodły również, że ziarna jęczmienia podlewane taką „uzdrowioną” wodą kiełkują i rosną szybciej niż nasiona podlewane zwykłą wodą wodociągową.
Korzyści dla piekarni
Pan Andrzej zainstalował Technologię ACTIVE WATER w swojej piekarni. Posiada dwa urządzenia i każda mąka, jaką stosuje, chłonie wodę lepiej niż wcześniej o ok. 10%! Obroty w sklepie się zwiększyły, bo wzrosła liczba zadowolonych klientów. Zauważył również, że coraz rzadziej czyści swoje urządzenia, a osad kamienia praktycznie się rozpuścił. Okazało się, że Technologia Active Water ma kolosalny wpływ na czystość rur, działa antykorozyjnie, eliminuje kolonie alg i bakterii, a koszty związane z ogrzewaniem maleją. Woda szybciej się nagrzewa i dłużej oddaje ciepło.
Warto zatem zainteresować się Technologią ACTIVE WATER, bowiem jej zastosowanie przynosi korzyści dla piekarni, a co za tym idzie – przybywa zadowolonych klientów!
Zachęcamy do skorzystania z bezpłatnej możliwości testowania urządzenia w Państwa firmie. Skontaktuj się z nami w celu omówienia szczegółów.
Zespół badawczy Harmony H2O
www.harmonyh2o.com
info@harmonyh2o.com
tel. 506 377 257
tel. 791 292 722
artykuł promocyjny