...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Technologia przyszłości w piekarni i cukierni?

Nanotechnologia to nauka o wytwarzaniu i wykorzystywa­niu materiałów, urządzeń i sys­temów o nowych własnościach i funk­cjach wynikających z ich małej struktury, w skali nano: 1 nanometr (1 miliardowa metra). Do cząstek „nano” można zaliczyć 10 atomów wodoru ułożonych jeden obok drugiego, atom tlenu, czy też małe wirusy.

Technologia ta oferuje rozwiązanie wie­lu bieżących problemów poprzez wyko­rzystanie mniejszych, lżejszych, szyb­szych i bardziej wydajnych materiałów. Oczekuje się również, że wniesie istot­ny wkład w proces rozwiązywania kwe­stii globalnych i w ten sposób przyczyni się do redukcji zużycia zasobów natu­ralnych oraz zmniejszenia emisji zanie­czyszczeń*. Stąd jej dynamiczny rozwój wspierany jest przez Unię Europejską.

W medycynie, opakowaniach i żywności
Preparaty na bazie srebra najważniejsze, a zarazem najszersze zastosowanie znalazły w medycynie. Uważa się, że nanocząstki srebra są silnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania, który potrafi znacznie zredukować symptomy i czas trwania każdej infekcji bakteryjnej. Dotychczas najpopularniejsza była sulfadiazyna srebra stosowana miejscowo w formie kremów, żeli i maści na oddziałach oparzeniowych jako środek zapo­biegający infekcjom ran po oparzeniach, trudno gojących się ran pourazowych czy owrzodzeń cukrzycowych. Jedna z firm produkuje preparaty, które zamknięte w lipidowych pęcherzy­kach o średnicy 100 nm (zwanych liposomami) krążą znacz­nie dłużej w krwiobiegu, podejmując próby leczenia postaci mięsaka Kaposiego występującej w zaawansowanym stadium AIDS. Tlenek glinu w formie nanoskopowej stosowany jest jako paliwo rakietowe w postaci tzw. „metalizowanego żelu”.

 

Z badań przeprowadzonych przez współpracujących z Insty­tutem Chemii Przemysłowej naukowców z Politechniki Łódz­kiej wynika, że dodatek 2% nanokrzemionki z nanosrebrem do materiału polimerowego pozwala uzyskać tworzywo, które zabija 96% bakterii gronkowca złocistego. Z kolei dodatek nanomiedzi powoduje, że kompozyt polimerowy wykazuje sil­ne właściwości grzybobójcze. Podobną skuteczność osiągają nanocząsteczki srebra – w 95% niszczą bakterie Staphylo­coccus aureus, Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis i Pseudomonas aeruginosa, a prawie w 100% degradują grzyby Candida albicans i Aspergillus niger – czyli najczęściej wy­stępujące i najbardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka.

Nanokompozyty o takich właściwościach mogą zatem zrewo­lucjonizować wyposażenie piekarni, bowiem uzyskane tworzy­wo będzie można zastosować np. jako powłokę pokrywającą powierzchnię, urządzenia i maszyny wykorzystywane w pro­dukcji. Wyeliminuje to konieczność stosowania środków bak­teriobójczych. Zainteresowani wynalazkiem powinni być też producenci sprzętu AGD – nanonapełniacze mogą posłużyć do uszlachetnienia materiałów wykorzystywanych w produkcji sprzętu, np. wnętrze lodówki pokryte powłoką z nanokompo­zytu zapobiegnie rozwojowi pleśni i bakterii. Również produ­cenci opakowań mogą skorzystać z tej innowacji. Niewielki dodatek nanokrzemionki sprawia, że folia do pakowania żyw­ności wykazuje silne właściwości biobójcze, zatem pakowa­na w nią żywność może być znacznie dłużej przechowywana i pozostanie świeża.

Opakowania
Ważnym kierunkiem rozwoju i zastosowania nanotechnologii jest wykorzystanie ich do doskonalenia biodegradowalnych materiałów opakowaniowych. Istnieją także folie do żywno­ści z wbudowanymi nanorurkami węglowymi, które posiadają właściwości antybakteryjne, zwłaszcza w stosunku do bak­terii Escherichia coli.

Nanocząsteczki obecne w materiale opakowaniowym mogą wiązać i utrzymywać bioaktywne składniki żywności, takie jak: prebiotyki, probiotyki, witaminy czy flawonoidy. Umożli­wia to przedłużanie ich trwałości, a stopniowe uwalnianie ich do produktu pozwala na utrzymanie jego wysokiej wartości bio­logicznej przez cały okres przydatności produktu do spożycia.
Rozwój nanotechnologii pozwolił również na wytworzenie i wbudowanie w struktury materiałów opakowaniowych na­nosensorów, które umożliwiają wykrywanie psucia się żyw­ności opakowanej, przez ich reakcje barwne z produktami powstającymi podczas niepożądanych przemian zachodzących w przechowywanych produktach. Zastosowanie nanosenso­rów pozwala na wykrywanie w znacznie krótszym czasie ani­żeli analiza klasyczna obecności patogenów w opakowanym produkcie spożywczym.

W przemyśle spożywczym znalazły zastosowanie także nano­emulsje, których używa się do produkcji śmietany o zreduko­wanej zawartości tłuszczu czy lodów i czekolady o obniżonej kaloryczności. Jest też jadalna celuloza typu „nata de coco” stosowana w żywności dietetycznej. Ma ona nieco galareto­watą, żelową konsystencję i jest wytwarzana dzięki bakteryj­nej fermentacji wody kokosowej. Obecnie „nata de coco” jest podstawą wielu komercyjnie produkowanych deserów. Wdra­ża się również nanokapsułki, głównie liposomy i mikrosfery.

Duże znaczenie ma fakt, że technologia produkcji nanona­pełniaczy jest tania i stosunkowo nieskomplikowana. Koszt produkcji kilograma nanokrzemionki z nanosrebrem to nieco ponad 100 zł. W sytuacji gdy zaledwie kilkuprocentowy doda­tek wystarczy, by w odpowiedni sposób zmienić właściwości tworzyw, wpływ na ostateczny koszt jest niewielki. Istotne jest również to, że proces produkcji udoskonalonych tworzyw może być prowadzony na dotychczas wy­korzystywanych liniach produkcyjnych.

Bezpieczeństwo stosowania
Wraz z powstaniem nowej technologii pojawiły się pytania dotyczące jej bez­pieczeństwa. Jeżeli bowiem właściwości fizyczne opracowanych nanomateriałów różnią się od ich masowych odpowiedni­ków, czy nie mogą one stanowić zagro­żenia dla człowieka zarówno podczas ich stosowania, jak i przy wytwarzaniu lub utylizacji? Aktualnie nie ma na to pyta­nie jednoznacznej odpowiedzi. Po pierw­sze, toksyczność sama w sobie może być pożyteczna np. w terapii przeciw­nowotworowej. Należy także pamiętać, że często zależy ona od dawki oraz spo­sobu podania środka. Po drugie, jeśli toksyczność jest znana, wszelkie pro­cedury postępowania i pakowania mogą być tak dopracowane, aby zminimalizo­wać ryzyko niepożądanego działania, podobnie jak w przypadku materiałów niebezpiecznych.

Nanotechnologie mogą stwarzać nowe możliwości, ale również nowe zagro­żenia. Wykorzystanie nanomateriałów nie jest wolne od ryzyka zdrowotnego, powiązanego z wielkością cząsteczek, które mogą przenikać do różnych ko­mórek organizmu człowieka, kumulować się w nich i wywoływać różne, nieznane dotąd schorzenia (najbardziej narażone mogą być mózg i krew).

   
 

Nanocząstki srebra stosowane są m.in.:

• jako środki odkażające, m.in. w systemach dystrybucji wody pitnej;

jako dodatek do tworzyw sztucznych, np. antybakteryjne opakowania do żywności, przedłu­żające jej trwałość;

do produkcji antyseptycznych desek do krojenia;

w preparatach do czyszczenia lodówek i produktów chłodniczych;

do czyszczenia zakładów produkcyjnych.

Dostępne są także antybakteryjne ubrania robocze, m.in. fartuchy, ściereczki i całe zestawy nasą­czone nanosrebrem przeznaczone do czyszczenia niemal każdej powierzchni.

 

 

Normatywy higieniczne dla srebra w Polsce i na świecie
Obecnie w Polsce obowiązują następują­ce wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń (NDS) srebra [51]: n srebro – frak­cja wdychalna [7440-22-4] – 0,05 mg/m3, n związki nierozpuszczalne srebra – w przeliczeniu na Ag – 0,05 mg/m3, związki rozpuszczalne srebra – w prze­liczeniu na Ag – 0,01 mg/m3. Normatywy te zostały ustalone w 1983 r. i opierają się na obserwacjach przeprowadzonych u 27 pracowników, u których po 5-let­nim narażeniu na srebro metaliczne i jego związki nierozpuszczalne w stę­żeniu 0,11 mg/m3 wystąpiły objawy srebrzycy w postaci niewielkich prze­barwień przegrody nosowej i oczu. Wy­mienione stężenie uznano za progowe. Wartość dla związków rozpuszczalnych przyjęto na podstawie uzasadnienia war­tości ustalonej przez ekspertów Amery­kańskiego Stowarzyszenia Higienistów Przemysłowych (American Conference of Governmental Industrial Hygienists). Wyniki licznych badań wskazują także, że nanosrebro stwarza znikome zagro­żenie dla środowiska, gdyż w czasie oczyszczania ścieków ulega przekształ­ceniu w niemal nierozpuszczalną sub­stancję zwaną siarczkiem srebra.

   
 

Jak działa nanosrebro?
 
Wiąże się z głównym składnikiem ściany komórkowej bakterii – pepty­doglikanem, powodując uszkodzenie jej struktury, co ogranicza wymianę składników pomiędzy cytoplazmą bakterii a środowiskiem zewnętrznym.

Wiąże się z cysteiną – aminokwa­sem stanowiącym podstawę każdego enzymu. W efekcie niszczy struktury przestrzenne białka i dezaktywuje jego funkcje.

Srebro jako pierwiastek d-elektro­nowy bardzo łatwo łączy się z azotem i aminami wchodzącymi w skład zasad purynowych i pirymidynowych DNA. Wytworzenie kompleksu DNA-srebro powoduje nieodwracalne uszkodzenie materiału genetycznego bakterii.

Niszczy prawidłowy metabolizm komórki, powodując gromadzenie się szkodliwych produktów przemiany materii.

Powierzchnia pokryta nanosrebrem uniemożliwia rozwój mikroorgani­zmów i ogranicza do minimum ryzyko infekcji.

 

 

Nowe możliwości
Mimo że nanotechnologia jest młodą dziedziną nauki, rozwija się dynamicznie. Dotychczas przeprowadzone badania z użyciem nanomateriałów potwierdzi­ły, że można je stosować, tworząc nowe produkty. Wykonane w 2013 r. analizy wykazały, że liczba przedsiębiorstw, które prowadziły działalność nano­technologiczną, wyniosła 48, a działal­ność badawczą i rozwojową w dziedzi­nie nanotechnologii – aż 123 (z tego 34 przedsiębiorstwa), wielkość nakła­dów wewnętrznych poniesionych na tego typu działalność wyniosła 161,7 mln zł, ze sprzedaży wyrobów nanotechnolo­gicznych przedsiębiorstwa uzyskały kwo­tę w wysokości 279,0 mln zł, zatrud­nionych było w nich 569 osób. Znaczna część firm jest wspierana przez dotacje z Unii Europejskiej. Dzięki tak dużej licz­bie osób zajmujących się tą dziedziną opracowanie metod wdrażania nowych nanomateriałów oraz możliwość kon­troli ich właściwości fizykochemicznych przez dobór parametrów procesu po­zwala na ich praktyczne zastosowanie oraz adaptację do zmiennych potrzeb rynkowych.

Marzena Zacharska, technolog żywności, specjalista ds. żywienia

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji