Założona w 1984 i przejęta w 2007 przez Alaina Ducasse’a i Yvesa Thurièsa szkoła cukiernicza The École Nationale Supérieure de Pâtisserie (ENSP) obecnie rozbudowuje swój kampus, by przyjąć jeszcze więcej studentów i stać się największym ośrodkiem na świecie.
W prestiżowej szkole kształcącej profesjonalistów w dziedzinach takich jak cukiernictwo, lodziarstwo, piekarstwo, czekoladziarstwo uczy się rocznie ponad 1500 studentów z ponad 60 krajów, pod okiem 17 mistrzów cukiernictwa i 25 profesorów akademickich. W ofercie są zarówno krótkie kilkumiesięczne kursy, jak i pełne programy studiów wyższych i podyplomowych. Na miejscu odbywają też kilkudniowe szkolenia prowadzone przez zwycięzców międzynarodowych konkursów. Tutaj uczyło się sporo wielkich nazwisk światowego cukiernictwa, wielu z nich wraca doskonalić swój warsztat.
Potężny ośrodek zlokalizowany w Yssingeaux we francuskim regionie Haute-Loire ma obecnie 7000 m kw powierzchni edukacyjnej. Niebawem będzie rozbudowany o kolejne 2300 m kw, w tym trzy sale wykładowe, 4 nowoczesne laboratoria i 36 apartamentów dla studentów. Rozbudowa jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na szkolenia cukiernicze.
ENSP jest częścią sieci szkół Ducasse’a edukujących w zakresie sztuki kulinarnej i cukierniczej. Rozbudowa ma nie tylko uczynić ją największym ośrodkiem na świecie i wspierać jej międzynarodowy rozwój, ale też umocnić pozycję regionu jako strategicznego punktu na mapie światowego cukiernictwa.
ESS
źródło: KLIK!
zdjęcie: Ecole Ducasse