...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Akademia Słodka Pasja, materiał promocyjny

Tort cytrynowo-bezowy

autor: Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja

W moim domu zawsze wśród mazurków, serników i wielkanocnych bab gości lekki wiosenny tort z owocową nutą. Deser, który przypomina o nadejściu wiosny i jest miłą odmianą po ciężkich, czekoladowych ciastach, które goszczą na naszym stole w zimie. Rześki, kwaskowaty tort z dodatkiem chrupiących słodkich bez z pewnością znajdzie wielbicieli, a do tego będzie się pięknie prezentował pośród kolorowych pisanek i wiosennych kwiatów.


RECEPTURA

Biszkopt  (tortownica o średnicy 22 cm)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny mieć tempera­turę pokojową. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić białka na sztyw­ną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec dodać przesianą mąkę i wmieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 30­-40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika upuścić ciasto z wysokości ok. 50 cm i odstawić do wystygnięcia, boki oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta. Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty.

Lemon curd
sok wyciśnięty z 5 cytryn  
skórka z nich otarta
3 żółtka
3 jajka
300 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając. Gotować przez ok. 2 min, dodać oliwę i znów gotować przez 2 min. Jeśli będą grudki, przetrzeć przez sitko, ostudzić i wstawić do lodówki. 250 g lemon curd użyć do zrobienia kremu cytrynowego – pozostała część posłuży do przełożenia tortu.

Krem cytrynowy
250 g lemon curd
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Składniki wymieszać delikatnie mikserem i odstawić do lodówki.

 

Bezy
200 g białek
200 g cukru pudru
200 g cukru

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką cukier puder.  Formować bezy za pomocą rękawa cukierniczego. Piec 15 min w temp 150°C, a następnie suszyć 2 godziny w temp 130°C.

Do nasączenia
Ok. 125 ml wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Pierwszy blat nasączyć, przełożyć kremem cytrynowym, ułożyć drugi blat nasączyć, prze­łożyć kremem  lemon curd, przykryć trzecim blatem. Z zewnątrz posmarować pozostałym kremem cytrynowym i udekorować bezami.





Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Akademia Słodka Pasja

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji