autor: Prospona
RECEPTURA
Krem cytrynowy
250 ml śmietany 30%
30 g skoncentrowanej pasty cytrynowej Prospona
80 ml wody
8 g żelatyny
Śmietanę ubić. Żelatynę połączyć z wodą i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do niej pastę cytrynową i połączyć z bitą śmietaną.
Krem jagodowy
250 ml śmietany 30%
30 g skoncentrowanej pasty jagodowej Prospona
80 ml wody
8 g żelatyny
Śmietanę ubić. Żelatynę połączyć z wodą i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać pastę jagodową i połączyć z bitą śmietaną.
Sos malinowy Prospona
Dekoracja
Sos czekoladowy Prospona (na 500 ml sosu czekoladowego 5 g żelatyny rozpuszczonej w 20 ml ciepłej wody)
Glazura truskawkowa Prospona
Owoce kandyzowane Prospona
Posypka owocowa Prospona
Wykonanie
Formę silikonową wypełnić kremem cytrynowym, wyrównać powierzchnię i pozostawić do stężenia. Na krem cytrynowy wylać przez środek sos malinowy, pozostawiając krawędzie na następną warstwę, zmrozić. Wyłożyć pozostały krem jagodowy, wyrównać, zamrozić. Wyjąć z formy silikonowej i ustawić na kratce pod oblewanie. Glazurę truskawkową podgrzać do ok. 35°C, oblać połowę ciasta jak na zdjęciu. Sos czekoladowy lekko podgrzać i połączyć z żelatyną, gdy przestygnie, oblać resztę ciasta. Dekorować owocami kandyzowanymi i owocowymi posypkami. Przechowywać w warunkach chłodniczych. Krem można dosłodzić wg uznania. Do przygotowania innych wersji smakowych polecamy pasty owocowe: ananas, brzoskwinia, czarna porzeczka, cytryna, grejpfrut, gruszka, jagoda, malina, pomarańcza, truskawka, wiśnia, zielone jabłko, w opakowaniach 1,2 kg oraz 4 kg.