czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Tort miodowy Baileys z białym makiem 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Wojciech Rzepecki – mistrz cukiernictwa z Gdańska, szef produkcji sopockiej cukierni Capuccino Cafe Sopot

RECEPTURA

Spód – biała masa makowa
250 g białego maku
375 g wody i 375 g mleka 3,2% – do zaparzenia maku
175 g miodu
75 g cukru
95 g jaj
skórka z 1 cytryny
skórka z 2 pomarańczy
25 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów nerkowca
50 g migdałów
okruchy biszkoptowe

Zaczynamy od zaparzenia białego maku w mleku i wodzie przez około 45-60 minut. Po odcedzeniu miękki mak mielimy, mieszamy z bakaliami, miodem, cukrem i jajami. Na koniec dodajemy odrobinę jasnych okruchów biszkoptowych. Masa musi być dość rzadka. 600 g masy makowej wykładamy do rantu o średnicy 18 cm, wyrównujemy i odpiekamy przez około 15-20 minut w 170-180oC. Spód studzimy i przekładamy do rantu o średnicy 24 cm.

Kranczer
100 g prażynki
300 g variegatury crunch pistacjowy
sól

Variegaturę łączymy z prażynką i wykładamy w przestrzeń pomiędzy rantem a spodem.



Mus Baileys czekoladowo-miodowy
350 g czekolady miodowej
200 g czekolady deserowej
200 g likieru Baileys
120 g mleka
600 g ubitej śmietanki
20 g żelatyny + 80 g zimnej wody

Czekolady rozpuszczamy w mleku i likierze. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy i dodajemy do czekolad. Śmietankę 33% ubijamy na 3, połowę dodajemy do czekolady. Po wymieszaniu dodajemy pozostałą część. Gotową masę wylewamy na spód.
Tort mrozimy, a następnie oblewamy ciemnym glacage’em. Dekorujemy według uznania.

 

 

Wojciech Rzepecki – mistrz cukiernictwa z Gdańska, szef produkcji sopockiej cukierni Capuccino Cafe Sopot. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach oraz w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego największa życiowa pasja. Prowadzi cukierniczego bloga na Facebooku @WojciechRzepeckiPatissier.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe