autor: Krzysztof Wysłucha, mistrz cukiernictwa, Cukiernia Wysłucha
Ciasto czekoladowe
100 g czekolady deserowej
90 g jaj
90 g mąki
40 g cukru
Ubić jaja z cukrem, następnie dodać upłynnioną czekoladę. Delikatnie zamieszać z mąką i odpiec w rancie.
Chrupiący kajmak
180 g kajmaku
50 g białej czekolady
70-90 g uprażonych płatków kukurydzianych
Upłynnić czekoladę i dodać podgrzany kajmak. Wymieszać powstałą masę z uprażonymi i delikatnie rozgniecionymi płatkami.
Śmietankowo-czekoladowy mus
450 g bita śmietana
120 g białej czekolady
100 g mleka
30 g cukru
35 g żółtka
30 g spirytusu
Z mleka, cukru i żółtka przygotować krem angielski. Dodać spirytus i upłynnioną czekoladę. Całość wymieszać z ubitą śmietaną.
Beza zapiekana z orzechami
150 g białka
100 g cukru
140 g orzecha włoskiego zmielonego na „mączkę”
40 g mąki typ 500
Ubić białko z cukrem następnie dodać mączkę orzechową wymieszaną z mąką. Odpiec w rancie.
Czekolada do natrysku
300 g białej czekolady
100 g oleju
Upłynnioną białą czekoladę połączyć z olejem.
Składanie
Na odpieczony blat czekoladowy wyłożyć chrupiący kajmak. Przełożyć warstwą musu. Bezę przekroić w poprzek. Kolejne warstwy przełożyć musem. Wyrównać i zmrozić. Nałożyć zamsz z białej czekolady. Udekorować.