...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Dorosiowe Ranty, materiał promocyjny

Tortowe Q&A

Wszystko, co chcieliście wiedzieć o tortach, ale nie mieliście czasu zapytać. Wątpliwości rozwiewają nasze ekspertki – Marlena Doroś i Katarzyna Chudy.

1. Na co zwracać uwagę, kupując formy i ranty?
Niezmiennie największą popularnością cieszą się ranty do tortów, choć niezbęd­ne stają się również ranty do żelek i na­dzień. Podczas kupna form należy zwra­cać szczególną uwagę na wykończenie, przede wszystkim dlatego, by nie zrobić sobie krzywdy w trakcie użytkowania. For­my powinny być wykonane z materiałów wysokiej jakości, dzięki czemu będą mniej podatne na odkształcenia i uszkodzenia. Ważną kwestią jest również atest, ponie­waż nie każdy rodzaj blachy nadaje się do kontaktu z żywnością, szczególnie w wy­sokich temperaturach podczas pieczenia. Pomocnym dodatkiem może być również podziałka na boku rantu, która znacząco ułatwia pracę.


2. Jakie połączenia smakowe są naj­chętniej zamawiane?
Polacy to z reguły tradycjonaliści, więc wciąż chętnie zamawiane są torty z kre­mami bazującymi na śmietanie i mascar­pone. Na popularności zyskują też torty musowe, dlatego warto wzbogacać swoje portfolio o niekonwencjonalne, nowoczesne propozycje. Klienci cenią dziś torty, w któ­rych „coś się dzieje” w kwestii tekstur. Są gładkie kremy, soczyste żelki i chrupiące warstwy. Coraz więcej osób stawia na róż­norodną kompozycję, co jest oczywiście bardziej pracochłonne, jednak efekt jest tego wart.

 


3. Czy przygotowywanie takich kom­pozycji w torcie wymaga używa­nia specjalnych akcesoriów?
Teoretycznie nie, można sobie poradzić bez nich, ale dlaczego nie ułatwić sobie życia? Przykładem może być rant do żelek, który pozwala na wykonanie idealnie równych warstw w torcie. Przyda się również folia rantowa, bez której nie wyobrażamy już sobie pracy. Dzięki niej możemy bez proble­mu wyjąć tort z rantu, nie uszkadzając go, oraz uzyskujemy gładkie boki, co bardzo przyspiesza pracę i ułatwia wykończenie.


4. Jak rozplanować pracę, mając kil­ka tortów do zrobienia?
Pracę powinno się rozpocząć od rozpisania wszystkich zamówień, dokładnych wymia­rów elementów do przygotowania. Staramy się te organizacyjne rady przekazywać kur­santom w teorii i prezentować w praktyce, wykonując podczas dwudniowego szkolenia różnorodne smakowo dwa wielopiętrowe torty, które na koniec rozkrajamy i dzieli­my między uczestników. Przede wszystkim należy wiedzieć, ile dni wcześniej możemy upiec biszkopt, kiedy przygotować żelki, nadzienia i inne elementy. Taka wiedza po­zwala w odpowiedni sposób zorganizować pracę i unikać spędzania piątkowych wie­czorów w pracowni.

 


5. Jakie elementy dekoracji tortów prezentujecie podczas szkoleń?
Stawiamy na najmodniejsze dekoracje i techniki, tak by spełnić oczekiwania wszystkich kursantów. Wykonujemy za­równo bardziej skomplikowane, jak i pro­ste elementy – dlatego inspiracje znajdują u nas osoby na każdym stopniu zaawanso­wania. Pokazujemy, jak połączyć wszyst­ko w jedną spójną całość, tak by uzyskać piękną kompozycję. Najpopularniejszymi i najbardziej efektownymi dekoracjami są elementy przestrzenne z isomaltu, papie­ru ryżowego i opłatkowego. Prezentujemy również dekoracje z drukowanego papieru cukrowego oraz modne struktury z kremu maślanego i elementów z masy cukrowej. Możliwości jest mnóstwo.


6. Czy wszystkie elementy z masy cukrowej można wykonać tym sa­mym rodzajem masy?
Nie, dlatego że masy różnią się strukturą. Jedne służą do obkładania tortów, drugie do figurek, a jeszcze inne do dużych ele­mentów. Jeżeli chcemy wykonać trwałe ele­menty, konieczne może być dodanie kleju CMC do masy. Do dekoracji wykonywanych za pomocą foremek silikonowych świetnie nadaje się masa do figurek, która bardzo dobrze barwi się i którą po wyjęciu można pomalować, np. złotym barwnikiem. Bar­dzo lubimy złoto.


7. Czy można użyć jakiś „domowych” zamienników, jeśli nie posiadamy profesjonalnych sprzętów do de­koracji?
Oczywiście, że można. Zawsze podpowia­damy, jak to zrobić – nie każdy chce od razu zaopatrywać się w mnóstwo narzę­dzi. Nie każdy też od razu wie, czy będzie to jego pomysł na życie, więc kupowanie wszystkiego naraz nie ma sensu. I właśnie po to są szkolenia, by każdy mógł osobiście przetestować interesujące go techniki i na podstawie tego podjąć decyzję o zakupie profesjonalnego sprzętu. Niektóre techniki wymagają zaopatrzenia się w odpowiednie akcesoria, np. aerograf, szablony do deko­racji, szpatuły i tylki cukiernicze, jednak zawsze należy to traktować jako inwestycję w siebie, która szybko się zwróci.

8. Czy warto szkolić się z wykony­wania wielopiętrowych tortów?
Myślę, że nawet w obecnych trudnych cza­sach każda osoba zajmująca się tortami liczy na to, ze sezon weselny w końcu ru­szy pełną parą, że będzie okazja do podję­cia nowych wyzwań i wykazania się umie-jętnościami. Każdy chce być jak najlepiej przygotowany na ten moment. Potwier­dzeniem tego, że warto są sami kursan­ci – nasze szkolenia sprzedają się bardzo szybko i cieszą ogromnym zainteresowa­niem. Dzięki temu również współpracuje­my z tak dużymi markami, jak Callebaut, Unox i Food Colours, które wspierają nas produktowo i technologicznie – wszystko po to, by jeszcze bardziej podnieść jakość przekazywanej wiedzy.

Często nawet na małe przyjęcia klien­ci życzą sobie efektownych i okazałych tortów. Można to zrealizować częściowo, stawiając tort na atrapie, czego też uczy­my. Pozwala to na optyczne powiększe­nie tortu, a czasem może nawet zastąpić prawdziwe piętra. 


Marlena Doroś – właścicielka pracowni Bajkowe Torty w Elblągu oraz współwłaścicelka Cake me. Zakochana w tortach od 7 lat. Trenerka prowadząca szkolenia, której specjalnością są torty kolosy oraz wszelkiego rodzaju dekoracje.
Katarzyna Chudy – współwłaścielka Cake me. Pełna pasji trenerka prowadząca szkolenia,. Najbardziej fascynuje ją wnętrze tortu. Uwielbia tworzyć zaskakujące, ale zbalansowane kompozycje smakowe. Przyjedź na szkolenie i zostań mistrzynią tortów!

www.facebook.com/CakeMePracownia
www.facebook.com/BajkoweTortyElblag

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji