Wszystko, co chcieliście wiedzieć o tortach, ale nie mieliście czasu zapytać. Wątpliwości rozwiewają nasze ekspertki – Marlena Doroś i Katarzyna Chudy.
1. Na co zwracać uwagę, kupując formy i ranty?
Niezmiennie największą popularnością cieszą się ranty do tortów, choć niezbędne stają się również ranty do żelek i nadzień. Podczas kupna form należy zwracać szczególną uwagę na wykończenie, przede wszystkim dlatego, by nie zrobić sobie krzywdy w trakcie użytkowania. Formy powinny być wykonane z materiałów wysokiej jakości, dzięki czemu będą mniej podatne na odkształcenia i uszkodzenia. Ważną kwestią jest również atest, ponieważ nie każdy rodzaj blachy nadaje się do kontaktu z żywnością, szczególnie w wysokich temperaturach podczas pieczenia. Pomocnym dodatkiem może być również podziałka na boku rantu, która znacząco ułatwia pracę.
2. Jakie połączenia smakowe są najchętniej zamawiane?
Polacy to z reguły tradycjonaliści, więc wciąż chętnie zamawiane są torty z kremami bazującymi na śmietanie i mascarpone. Na popularności zyskują też torty musowe, dlatego warto wzbogacać swoje portfolio o niekonwencjonalne, nowoczesne propozycje. Klienci cenią dziś torty, w których „coś się dzieje” w kwestii tekstur. Są gładkie kremy, soczyste żelki i chrupiące warstwy. Coraz więcej osób stawia na różnorodną kompozycję, co jest oczywiście bardziej pracochłonne, jednak efekt jest tego wart.
3. Czy przygotowywanie takich kompozycji w torcie wymaga używania specjalnych akcesoriów?
Teoretycznie nie, można sobie poradzić bez nich, ale dlaczego nie ułatwić sobie życia? Przykładem może być rant do żelek, który pozwala na wykonanie idealnie równych warstw w torcie. Przyda się również folia rantowa, bez której nie wyobrażamy już sobie pracy. Dzięki niej możemy bez problemu wyjąć tort z rantu, nie uszkadzając go, oraz uzyskujemy gładkie boki, co bardzo przyspiesza pracę i ułatwia wykończenie.
4. Jak rozplanować pracę, mając kilka tortów do zrobienia?
Pracę powinno się rozpocząć od rozpisania wszystkich zamówień, dokładnych wymiarów elementów do przygotowania. Staramy się te organizacyjne rady przekazywać kursantom w teorii i prezentować w praktyce, wykonując podczas dwudniowego szkolenia różnorodne smakowo dwa wielopiętrowe torty, które na koniec rozkrajamy i dzielimy między uczestników. Przede wszystkim należy wiedzieć, ile dni wcześniej możemy upiec biszkopt, kiedy przygotować żelki, nadzienia i inne elementy. Taka wiedza pozwala w odpowiedni sposób zorganizować pracę i unikać spędzania piątkowych wieczorów w pracowni.
5. Jakie elementy dekoracji tortów prezentujecie podczas szkoleń?
Stawiamy na najmodniejsze dekoracje i techniki, tak by spełnić oczekiwania wszystkich kursantów. Wykonujemy zarówno bardziej skomplikowane, jak i proste elementy – dlatego inspiracje znajdują u nas osoby na każdym stopniu zaawansowania. Pokazujemy, jak połączyć wszystko w jedną spójną całość, tak by uzyskać piękną kompozycję. Najpopularniejszymi i najbardziej efektownymi dekoracjami są elementy przestrzenne z isomaltu, papieru ryżowego i opłatkowego. Prezentujemy również dekoracje z drukowanego papieru cukrowego oraz modne struktury z kremu maślanego i elementów z masy cukrowej. Możliwości jest mnóstwo.
6. Czy wszystkie elementy z masy cukrowej można wykonać tym samym rodzajem masy?
Nie, dlatego że masy różnią się strukturą. Jedne służą do obkładania tortów, drugie do figurek, a jeszcze inne do dużych elementów. Jeżeli chcemy wykonać trwałe elementy, konieczne może być dodanie kleju CMC do masy. Do dekoracji wykonywanych za pomocą foremek silikonowych świetnie nadaje się masa do figurek, która bardzo dobrze barwi się i którą po wyjęciu można pomalować, np. złotym barwnikiem. Bardzo lubimy złoto.
7. Czy można użyć jakiś „domowych” zamienników, jeśli nie posiadamy profesjonalnych sprzętów do dekoracji?
Oczywiście, że można. Zawsze podpowiadamy, jak to zrobić – nie każdy chce od razu zaopatrywać się w mnóstwo narzędzi. Nie każdy też od razu wie, czy będzie to jego pomysł na życie, więc kupowanie wszystkiego naraz nie ma sensu. I właśnie po to są szkolenia, by każdy mógł osobiście przetestować interesujące go techniki i na podstawie tego podjąć decyzję o zakupie profesjonalnego sprzętu. Niektóre techniki wymagają zaopatrzenia się w odpowiednie akcesoria, np. aerograf, szablony do dekoracji, szpatuły i tylki cukiernicze, jednak zawsze należy to traktować jako inwestycję w siebie, która szybko się zwróci.
8. Czy warto szkolić się z wykonywania wielopiętrowych tortów?
Myślę, że nawet w obecnych trudnych czasach każda osoba zajmująca się tortami liczy na to, ze sezon weselny w końcu ruszy pełną parą, że będzie okazja do podjęcia nowych wyzwań i wykazania się umie-jętnościami. Każdy chce być jak najlepiej przygotowany na ten moment. Potwierdzeniem tego, że warto są sami kursanci – nasze szkolenia sprzedają się bardzo szybko i cieszą ogromnym zainteresowaniem. Dzięki temu również współpracujemy z tak dużymi markami, jak Callebaut, Unox i Food Colours, które wspierają nas produktowo i technologicznie – wszystko po to, by jeszcze bardziej podnieść jakość przekazywanej wiedzy.
Często nawet na małe przyjęcia klienci życzą sobie efektownych i okazałych tortów. Można to zrealizować częściowo, stawiając tort na atrapie, czego też uczymy. Pozwala to na optyczne powiększenie tortu, a czasem może nawet zastąpić prawdziwe piętra.
Marlena Doroś – właścicielka pracowni Bajkowe Torty w Elblągu oraz współwłaścicelka Cake me. Zakochana w tortach od 7 lat. Trenerka prowadząca szkolenia, której specjalnością są torty kolosy oraz wszelkiego rodzaju dekoracje.
Katarzyna Chudy – współwłaścielka Cake me. Pełna pasji trenerka prowadząca szkolenia,. Najbardziej fascynuje ją wnętrze tortu. Uwielbia tworzyć zaskakujące, ale zbalansowane kompozycje smakowe. Przyjedź na szkolenie i zostań mistrzynią tortów!
www.facebook.com/CakeMePracownia
www.facebook.com/BajkoweTortyElblag