Na mapie Polski pojawia się coraz więcej słodkich eventów, również w wersji lokalnej. Cukiernicy i dekoratorzy mają szansę pokazać swój talent już za tydzień podczas I Festiwalu Tortów, Ciast i Ciasteczek Powiatu Gliwickiego.
Pomysłodawczyni wydarzenia, Regina Wieczorek, nie ukrywa, że zachwycił ją i zainspirował katowicki Cake Festival Poland. - Rozmawiając ze znajomymi cukiernikami, dowiedziałam się, że wielu z nich nie ma śmiałości konkurować w tak wielkim wydarzeniu jak festiwal w Katowicach. Pomyślałam wtedy, że warto dla tych początkujących cukierników stworzyć event lokalny, na mniejszą skalę, by mogli pokazać swoją pasję i talent - opowiada o projekcie.
I Festiwalu Tortów, Ciast i Ciasteczek Powiatu Gliwickiego.już za tydzień! To doskonała okazja dla tych, którzy chcą zareklamować swoje wypieki, ale też zyskać informację jak rozkręcić swoją pasję i nabyć nowych kwalifikacji. 24 marca (niedziela) odwiedzający będą mieli okazję podziwiać słodkie dzieła wystawione w konkursie. Ale też zjeść ciasta i desery wystawców oraz zobaczyć występy gości specjalnych, wśród których pojawią się mistrzowie cukiernictwa, lodziarstwa oraz nasza redakcyjna koleżanka, Natalia Aurora Ignacek, czyli Aurora Czekoladowa ;-)
Państwo Krzysztof Klapec i Sylwia Nikodon, czyli lodziarski rodzinny duet, który zdobył puchar Mistrzów Polski w Lodziarstwie, zaprezentuje sztukę tworzenia deseru lodowego w pucharku. Na miejscy będzie można również spróbować mistrzowskich lodów z Lodziarni Klapec.
Tomasz Nowak, czyli właściciel katowickiej cukierni Sweet Home Silesia, pokaże monoporcje w wersji wiosennej i wielkanocnej, opowiadają przy tym o nowoczesnych formach słodkości.
Aurora, czyli znawczyni i wielka pasjonatka czekoladowych tematów (BlogCzekolady.pl), zdradzi czy czekoladę można zrobić w warunkach domowych. A także zaprezentuje, co można z niej wyczarować, by dodać szyku ciastom i deserom.
Zapowiada się słodki początek wiosny.
I Festiwalu Tortów, Ciast i Ciasteczek Powiatu Gliwickiego >>> KLIK!