...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tortowy dizajn 2017

Torty weselne wciąż ulegają różnym modom i trendom. Dotyczy to zresztą nie tylko tortów, ale wszystkich słodkości związanych z tą szczególną chwilą. Ewoluują one z roku na rok i coraz częściej zachwycają nie tylko na ekranie telewizora. To prawdziwe małe i duże dzieła sztuki tworzone przez polskich cukierników i sugarcrafterów.

Aranżacje, tematy i moda prze­platają się w weselnych tor­tach, nie tworzą jednak czegoś stałego i obligatoryjnego, ale mogą być dobrymi wskazówkami, jak zaplanować i na co zwrócić uwagę przy kreowaniu wła­snego tortu weselnego. Oto kilka podpo­wiedzi na nadchodzący sezon.


Zawsze na topie, czyli tortowe evergreeny

Istnieją dwa główne style w tortowym di­zajnie, które chyba nigdy nie wyjdą z mody. Oba związane są z nowożeńcami, wygląd tortu nawiązuje bowiem do konkretnego tematu lub bezpośrednio do młodej pary.

FOT. SŁODKIE MARZENIA

 

Pierwszym z nich jest tort spersona­lizowany, na któ­rym może pojawić się portret nowo­żeńców, ich imiona lub inicjały.

Tort może nawią­zywać również do konkretnego wydarzenia, np. zaręczyn pod wie­żą Eiffla, pierwsze­go spotkania w Krakowie itp. Na szczególną uwagę zasługują także torty malowane z ry­sunkami wykonywanymi pędzelkiem, zręcz­nie podkreślającymi osobisty charakter zdo­bienia. Takie torty pokazują kunszt i artyzm sugarcraftera, który nie korzystając z szablo­nów, potrafi wyczarować malarskie dzieło.

 

Drugim typem, który cieszy się dużym powodzeniem, jest tort tematyczny. Nawiązuje do tematu wesela, współgra z dodatkami, wystrojem sali czy nawet strojami nowożeńców. Tematem może być wszystko: od ulubionej muzyki (np. muzyka klasyczna, na płytach winylo­wych lub piosenki zespołu ABBA), po­przez wykonywany zawód, np. wesele w leśniczówce, po wybrany styl ubioru, np. steampunk.

 

Obecnie najbardziej znany w tej kate­gorii jest tort rustykalny z elementami nawiązującymi do wiejskiego klimatu. Bardzo często podstawą pod tort i cia­sta są wtedy plastry z pnia drzewa, ca­łość sprawia wrażenie niewymuszonej prostoty. W stylu rustykalnym pojawiają się najczęściej, w Polsce jeszcze niedo­cenione, tzw. naked cakes.

Nagie tor­ty, bo tak brzmi tłumaczenie na język polski, to nic innego jak warstwy ciasta i kremu widoczne na wierzchu. W Sta­nach Zjednoczonych zyskały one wielką popularność. W sezonie 2017 nadal będą na topie, ale w formie semi, czyli lekko pokryte masą maślaną, oraz drip cake, czyli takie, z których wierzchnia polewa spływa strużkami po bokach.

 

Dekory i kolory
Następnym elementem, który nadal będzie się pojawiać na weselnym torcie, są kwia­ty. Kwiatowe kreacje nie mogłyby być bar­dziej modne. Chodzi głównie o zdobienie żywymi kwiatami, ale także cukrowymi, na najwyższym poziomie wykonania, wy­glądem przypominającymi te prawdziwe. W 2017 r. będą modne wszelkie greenery details, czyli zielone dodatki w postaci li­ści, ziół czy gałązek zimozielonych drzew.

 

Delikatne koronki to typ zdobienia tortu znany w Polsce od kilku lat. Pięknie zrobio­ne, jadalne koronki są niezwykłą ozdobą każdego tortu weselnego. W nadchodzą­cym sezonie będą się pojawiać zwłaszcza na tortach spersonalizowanych.

 

Oprócz powszechnie znanych trendów w 2016 pojawiła się także moda na coś zupełnie nowego. Chodzi o stylizację opartą na zabawie kolorystyką, zerwaniu z trady­cją białych tortów. W nowym sezonie na­dal pojawiać się będą delikatne pastelowe kolory, ale równie często będą używane te mocne i zdecydowane.


FOT. SŁODKIE MARZENIA

 

Modna będzie cieniowana koloryzacja (ombre) na torcie, czyli stopniowanie odcieni od najciemniej­szego do najjaśniejszego.

Dużą popularnością w Stanach Zjedno­czonych cieszą się odcienie niebieskiego, zwłaszcza w kolorze navy blue. Złoto nadal będzie święcić swoje triumfy, ale modne stają się także metaliczne akcenty. Panny młode zachwycają się metalicznymi od­cieniami, które doskonale pasują zarów­no do rustykalnych ciast, jak i stylu shab­by chic, a prezentują się tak samo pięknie na bieli jak na mocnym kolorze, tworząc klasyczne zestawienia.

 

Drobinki, szlachetne kamienie i… kanty
Bawiąc się kolorami, można też sięgnąć po drobniutkie, tęczowe dodatki i w ten sposób powstaną bardzo modne sprinkle cakes, czyli torty posypkowe. Tysiąc ma­leńkich kolorowych drobinek czy confetti to interesujący sposób na ozdobienie we­selnego tortu. Jest to trend, który pojawi się również w przyszłym roku.

 

 

Szlachetne kamienie to kolejna coraz modniejsza weselna stylizacja. Torty z rozciętym wnętrzem minerału pojawi­ły się już jakiś czas temu. W sezonie 2016 nastąpił ich powrót i wszystko wskazu­je na to, że cukierkowe agaty i geody będą triumfować również w 2017 r. Trze­ba jednak umiejętnie dobrać tło i koloro­we akcenty, gdyż łatwo o kicz.


FOT. WWW.CARRIESCAKES.COM

 

Najlepiej prezentują się na białym torcie, z meta­licznymi dodatkami, tworząc klasyczne piękno klejnotu osadzonego w szlachet­nym kruszcu.

 

Inną modną opcją aranżacji weselnego tortu będą w 2017 r. geometryczne od­wzorowania. Chodzi nie tylko o kształt poszczególnych części, ale również o ele­menty zdobiące. Romby, kwadraty, pro­stokąty czy inne kanciaste wzory w ko­lorowych odcieniach okazują się być efektowną i niekonwencjonalną ozdobą. Na takich geometrycznych figurach bazuje styl art deco, którego elementy coraz czę­ściej pojawiają się na weselnych tortach. Będą też modnym dodatkiem w następ­nym ślubnym sezonie.

Tortowa dekonstrukcja
Niektóre pary nowożeńców chcą zupełnie odejść od tradycji typowego tortu wesel­nego. Dla nich też znajdzie się kilka mod­nych propozycji. Jedną z nich jest tort z ciasteczek, ułożonych na osobnych pate­rach, w kształcie pięter tortu.


FOT. SŁODKIE MARZENIA

 

W zależno­ści od gustu mogą to być oreo, ciasteczka czekoladowe i ciemne lub jasne cytrynowe czy kolorowe makaroniki. W czasie de­gustacji podaje się je np. z musem owo­cowym lub delikatnym ganaszem z bia­łej czekolady. Latem można je serwować z gałką lodów. Takie torty pojawiały się już w tym sezonie i nadal będą bardzo modne.

Inną opcją, która mogłaby się przyjąć na rodzimym gruncie, jest wykorzystanie oblanych czekoladą owoców, np. truskawek, i stworzenie wieży owocowej. Jest to ciekawa i modna sugestia na przyszły rok, zwłaszcza dla wszystkich dbających o kondycję i zdrowie.


FOT. WWW.PRET-A-CAKE.CO.UK

 

Nieco bardziej kalorycznym, ale smacznym rozwiązaniem jest tort z ka­wałków ciasta, z babeczek lub z pączków (to ostatnie rozwiązanie jest najbardziej popularne w Stanach Zjednoczonych). W tej kompozycji jedynym nawiązaniem do tradycji jest umiejscowiony na górze krą­żek typowego tortu, przygotowany dla pary młodej, aby można było uwiecznić jego krojenie.

Pozostałe ciastka czy babeczki są rozdawane gościom. W zależności od tematu wesela babeczki i ciasto mogą być bogato zdobione lub podane w rustykalnej, prostej aranżacji. Obie wersje są obecnie bardzo modne.

Najbardziej niekonwencjonalną propozycją jest tort croquembouche. Ten tradycyjny wykonany jest z profiterolek lub ciasteczek choux, łączonych za pomocą nitek karmelu, które tworzą tradycyjny ślub­ny „tort” podawany w niektórych regionach Francji.


SWEET DESIGNS BY CLAIRE


WWW.ANGESDESUCRE.COM

Wersje z ekler­ków, makaroników lub bez pojawiają się w Wielkiej Brytanii. Jego nowa odsłona to dość zaskakująca propozycja. Jest to tort złożony z wielu różnych ciast i ciasteczek, połączonych solonym karmelem i szwajcarską czekoladą. Są tam choux, eclerki, makaroniki, maśla­ne pączki, karmelizowany popcorn, ferrero rocher i lodowe kornety. Ten szczególny projekt nazywany jest rogiem jednorożca, choć przy­wodzi na myśl róg obfitości. Można powiedzieć, że „jest śmiesznie zachwycający”.

Ważny dodatek
Na koniec warto wspomnieć o dwóch elementach, które w Polsce coraz częściej kojarzone są z weselem. Są to: przygotowy­wanie pierniczków czy ciasteczek w podziękowaniu dla gości oraz aranżowanie kompatybilnej całości przy tworzeniu tortu weselnego, ciast i wszelkiego rodzaju słodkości, zwane słodkim stołem. Zarów­no pierniczki, jak i słodki stół zdobione są w sposób artystyczny. Pierniczki mogą mieć formę serduszek, owali czy inny wybrany przez nowożeńców kształt.

Są przygotowywane pod konkretne zamówienie, z inicjałami lub nawiązują do ogólnego tematu we­sela. Słodkie stoły oferują mnogość opcji, dopaso­wywane są do gustów i smaków zamawiającej pary. Oba te elementy słodkiego, weselnego businessu są coraz bardziej popularne i modne w Polsce, dlatego przyjrzymy im się bliżej w kolejnym wydaniu MB.

Sylwia Szajter-Ziółek, Słodkie Marzenia Art Cake Company
– właścicielka Pracowni Tortów Artystycznych Słodkie Marzenia. Laureatka brązowego medalu w kategorii „tort weselne” w konkursie OFTA 2015 r. i zdobywczyni bronze awards w konkursie Cake International 2016 w Londynie i Birmingham. Z wykształcenia magister geografii, pilot wycieczek zagranicznych, z zamiłowania malarka i pisarka, od kilku lat prowadzi swoją słodką firmę, która jest połączeniem jej kulinarnych zamiłowań i artystycznych pasji.

 

Zobacz na ISSUU katalog reklam Mistrza Dekoracji #03 lub ściągnij plik PDF (29MB)



Bieżące wydanie czasopisma

Oddajemy w Wasze ręce najnowszy numer, mocno pachnący świeżym chlebem rodem z San Francisco. Jest też o cieście parzonym, lodach w słoiku i tortach, które zbliżają do siebie ludzi.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji