...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tortowy dizajn 2017

Torty weselne wciąż ulegają różnym modom i trendom. Dotyczy to zresztą nie tylko tortów, ale wszystkich słodkości związanych z tą szczególną chwilą. Ewoluują one z roku na rok i coraz częściej zachwycają nie tylko na ekranie telewizora. To prawdziwe małe i duże dzieła sztuki tworzone przez polskich cukierników i sugarcrafterów.

Aranżacje, tematy i moda prze­platają się w weselnych tor­tach, nie tworzą jednak czegoś stałego i obligatoryjnego, ale mogą być dobrymi wskazówkami, jak zaplanować i na co zwrócić uwagę przy kreowaniu wła­snego tortu weselnego. Oto kilka podpo­wiedzi na nadchodzący sezon.


Zawsze na topie, czyli tortowe evergreeny

Istnieją dwa główne style w tortowym di­zajnie, które chyba nigdy nie wyjdą z mody. Oba związane są z nowożeńcami, wygląd tortu nawiązuje bowiem do konkretnego tematu lub bezpośrednio do młodej pary.

FOT. SŁODKIE MARZENIA

 

Pierwszym z nich jest tort spersona­lizowany, na któ­rym może pojawić się portret nowo­żeńców, ich imiona lub inicjały.

Tort może nawią­zywać również do konkretnego wydarzenia, np. zaręczyn pod wie­żą Eiffla, pierwsze­go spotkania w Krakowie itp. Na szczególną uwagę zasługują także torty malowane z ry­sunkami wykonywanymi pędzelkiem, zręcz­nie podkreślającymi osobisty charakter zdo­bienia. Takie torty pokazują kunszt i artyzm sugarcraftera, który nie korzystając z szablo­nów, potrafi wyczarować malarskie dzieło.

 

Drugim typem, który cieszy się dużym powodzeniem, jest tort tematyczny. Nawiązuje do tematu wesela, współgra z dodatkami, wystrojem sali czy nawet strojami nowożeńców. Tematem może być wszystko: od ulubionej muzyki (np. muzyka klasyczna, na płytach winylo­wych lub piosenki zespołu ABBA), po­przez wykonywany zawód, np. wesele w leśniczówce, po wybrany styl ubioru, np. steampunk.

 

Obecnie najbardziej znany w tej kate­gorii jest tort rustykalny z elementami nawiązującymi do wiejskiego klimatu. Bardzo często podstawą pod tort i cia­sta są wtedy plastry z pnia drzewa, ca­łość sprawia wrażenie niewymuszonej prostoty. W stylu rustykalnym pojawiają się najczęściej, w Polsce jeszcze niedo­cenione, tzw. naked cakes.

Nagie tor­ty, bo tak brzmi tłumaczenie na język polski, to nic innego jak warstwy ciasta i kremu widoczne na wierzchu. W Sta­nach Zjednoczonych zyskały one wielką popularność. W sezonie 2017 nadal będą na topie, ale w formie semi, czyli lekko pokryte masą maślaną, oraz drip cake, czyli takie, z których wierzchnia polewa spływa strużkami po bokach.

 

Dekory i kolory
Następnym elementem, który nadal będzie się pojawiać na weselnym torcie, są kwia­ty. Kwiatowe kreacje nie mogłyby być bar­dziej modne. Chodzi głównie o zdobienie żywymi kwiatami, ale także cukrowymi, na najwyższym poziomie wykonania, wy­glądem przypominającymi te prawdziwe. W 2017 r. będą modne wszelkie greenery details, czyli zielone dodatki w postaci li­ści, ziół czy gałązek zimozielonych drzew.

 

Delikatne koronki to typ zdobienia tortu znany w Polsce od kilku lat. Pięknie zrobio­ne, jadalne koronki są niezwykłą ozdobą każdego tortu weselnego. W nadchodzą­cym sezonie będą się pojawiać zwłaszcza na tortach spersonalizowanych.

 

Oprócz powszechnie znanych trendów w 2016 pojawiła się także moda na coś zupełnie nowego. Chodzi o stylizację opartą na zabawie kolorystyką, zerwaniu z trady­cją białych tortów. W nowym sezonie na­dal pojawiać się będą delikatne pastelowe kolory, ale równie często będą używane te mocne i zdecydowane.


FOT. SŁODKIE MARZENIA

 

Modna będzie cieniowana koloryzacja (ombre) na torcie, czyli stopniowanie odcieni od najciemniej­szego do najjaśniejszego.

Dużą popularnością w Stanach Zjedno­czonych cieszą się odcienie niebieskiego, zwłaszcza w kolorze navy blue. Złoto nadal będzie święcić swoje triumfy, ale modne stają się także metaliczne akcenty. Panny młode zachwycają się metalicznymi od­cieniami, które doskonale pasują zarów­no do rustykalnych ciast, jak i stylu shab­by chic, a prezentują się tak samo pięknie na bieli jak na mocnym kolorze, tworząc klasyczne zestawienia.

 

Drobinki, szlachetne kamienie i… kanty
Bawiąc się kolorami, można też sięgnąć po drobniutkie, tęczowe dodatki i w ten sposób powstaną bardzo modne sprinkle cakes, czyli torty posypkowe. Tysiąc ma­leńkich kolorowych drobinek czy confetti to interesujący sposób na ozdobienie we­selnego tortu. Jest to trend, który pojawi się również w przyszłym roku.

 

 

Szlachetne kamienie to kolejna coraz modniejsza weselna stylizacja. Torty z rozciętym wnętrzem minerału pojawi­ły się już jakiś czas temu. W sezonie 2016 nastąpił ich powrót i wszystko wskazu­je na to, że cukierkowe agaty i geody będą triumfować również w 2017 r. Trze­ba jednak umiejętnie dobrać tło i koloro­we akcenty, gdyż łatwo o kicz.


FOT. WWW.CARRIESCAKES.COM

 

Najlepiej prezentują się na białym torcie, z meta­licznymi dodatkami, tworząc klasyczne piękno klejnotu osadzonego w szlachet­nym kruszcu.

 

Inną modną opcją aranżacji weselnego tortu będą w 2017 r. geometryczne od­wzorowania. Chodzi nie tylko o kształt poszczególnych części, ale również o ele­menty zdobiące. Romby, kwadraty, pro­stokąty czy inne kanciaste wzory w ko­lorowych odcieniach okazują się być efektowną i niekonwencjonalną ozdobą. Na takich geometrycznych figurach bazuje styl art deco, którego elementy coraz czę­ściej pojawiają się na weselnych tortach. Będą też modnym dodatkiem w następ­nym ślubnym sezonie.

Tortowa dekonstrukcja
Niektóre pary nowożeńców chcą zupełnie odejść od tradycji typowego tortu wesel­nego. Dla nich też znajdzie się kilka mod­nych propozycji. Jedną z nich jest tort z ciasteczek, ułożonych na osobnych pate­rach, w kształcie pięter tortu.


FOT. SŁODKIE MARZENIA

 

W zależno­ści od gustu mogą to być oreo, ciasteczka czekoladowe i ciemne lub jasne cytrynowe czy kolorowe makaroniki. W czasie de­gustacji podaje się je np. z musem owo­cowym lub delikatnym ganaszem z bia­łej czekolady. Latem można je serwować z gałką lodów. Takie torty pojawiały się już w tym sezonie i nadal będą bardzo modne.

Inną opcją, która mogłaby się przyjąć na rodzimym gruncie, jest wykorzystanie oblanych czekoladą owoców, np. truskawek, i stworzenie wieży owocowej. Jest to ciekawa i modna sugestia na przyszły rok, zwłaszcza dla wszystkich dbających o kondycję i zdrowie.


FOT. WWW.PRET-A-CAKE.CO.UK

 

Nieco bardziej kalorycznym, ale smacznym rozwiązaniem jest tort z ka­wałków ciasta, z babeczek lub z pączków (to ostatnie rozwiązanie jest najbardziej popularne w Stanach Zjednoczonych). W tej kompozycji jedynym nawiązaniem do tradycji jest umiejscowiony na górze krą­żek typowego tortu, przygotowany dla pary młodej, aby można było uwiecznić jego krojenie.

Pozostałe ciastka czy babeczki są rozdawane gościom. W zależności od tematu wesela babeczki i ciasto mogą być bogato zdobione lub podane w rustykalnej, prostej aranżacji. Obie wersje są obecnie bardzo modne.

Najbardziej niekonwencjonalną propozycją jest tort croquembouche. Ten tradycyjny wykonany jest z profiterolek lub ciasteczek choux, łączonych za pomocą nitek karmelu, które tworzą tradycyjny ślub­ny „tort” podawany w niektórych regionach Francji.


SWEET DESIGNS BY CLAIRE


WWW.ANGESDESUCRE.COM

Wersje z ekler­ków, makaroników lub bez pojawiają się w Wielkiej Brytanii. Jego nowa odsłona to dość zaskakująca propozycja. Jest to tort złożony z wielu różnych ciast i ciasteczek, połączonych solonym karmelem i szwajcarską czekoladą. Są tam choux, eclerki, makaroniki, maśla­ne pączki, karmelizowany popcorn, ferrero rocher i lodowe kornety. Ten szczególny projekt nazywany jest rogiem jednorożca, choć przy­wodzi na myśl róg obfitości. Można powiedzieć, że „jest śmiesznie zachwycający”.

Ważny dodatek
Na koniec warto wspomnieć o dwóch elementach, które w Polsce coraz częściej kojarzone są z weselem. Są to: przygotowy­wanie pierniczków czy ciasteczek w podziękowaniu dla gości oraz aranżowanie kompatybilnej całości przy tworzeniu tortu weselnego, ciast i wszelkiego rodzaju słodkości, zwane słodkim stołem. Zarów­no pierniczki, jak i słodki stół zdobione są w sposób artystyczny. Pierniczki mogą mieć formę serduszek, owali czy inny wybrany przez nowożeńców kształt.

Są przygotowywane pod konkretne zamówienie, z inicjałami lub nawiązują do ogólnego tematu we­sela. Słodkie stoły oferują mnogość opcji, dopaso­wywane są do gustów i smaków zamawiającej pary. Oba te elementy słodkiego, weselnego businessu są coraz bardziej popularne i modne w Polsce, dlatego przyjrzymy im się bliżej w kolejnym wydaniu MB.

Sylwia Szajter-Ziółek, Słodkie Marzenia Art Cake Company
– właścicielka Pracowni Tortów Artystycznych Słodkie Marzenia. Laureatka brązowego medalu w kategorii „tort weselne” w konkursie OFTA 2015 r. i zdobywczyni bronze awards w konkursie Cake International 2016 w Londynie i Birmingham. Z wykształcenia magister geografii, pilot wycieczek zagranicznych, z zamiłowania malarka i pisarka, od kilku lat prowadzi swoją słodką firmę, która jest połączeniem jej kulinarnych zamiłowań i artystycznych pasji.

 

Zobacz na ISSUU katalog reklam Mistrza Dekoracji #03 lub ściągnij plik PDF (29MB)



Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji