...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Truskawka w czekoladzie - zaproszenie na spotkanie prasowe

Czerwiec smakuje truskawkami! Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie, które rozpocznie się na plantacji truskawek, a następnie przeniesie do kuchni, w której truskawki wystąpią w wersji wytrawnej i słodkiej. Zwieńczy je dodatek rzemieślniczej czekolady.

Polacy kochają truskawki! To nasz ulubiony owoc i dodatek do bezy i bitej śmietany, najchętniej wybierany smak lodów, najpopularniejszy składnik koktajli, wreszcie słodka przekąska, bez której trudno wyobrazić sobie lato. Ilość jej zastosowań kulinarnych jest znacznie większa. Zapraszamy na spotkanie, w czasie którego pokażemy jak rośnie, ile wymaga opieki, wreszcie jakie ma walory smakowe i zdrowotne.

 

 

Jesteśmy przekonani, że polskie truskawki nie mają sobie równych. Warto łączyć je z innymi produktami i surowcami od lokalnych producentów. W tym z czekoladą! Czekolada to uniwersalny składnik kulinarny, który może nadać truskawce wyjątkowy charakter zarówno w ciastach, deserach, jak też daniach wytrawnych. Inspiracji podczas spotkania dostarczą cenieni szefowie kuchni: Mikołaj Rey, Agnieszka Jasińska oraz Łukasz Ziembiewicz, Szef Kuchni Restauracji Pod Plantanami.

Wydarzenie patronatem objął BlogCzekolady.pl, którego autorka wraz z asystą polskich czekoladników opowie o tym jak łączyć czekoladę z truskawkami.  A taże nasza redacja, która hołduje rodzimym produktom i wzajemnej wpsółpracy między polskimi producentami. 

Spotkanie odbędzie się 21 czerwca 2021. Na event składają się dwa elementy - odwiedziny na plantacji truskawek oraz pokaz kulinarny wraz z degustacją truskawkowego menu. Zagoszczą na nim blogerzy kulinarni oraz foodies, a także przedstawiciele prasy kulinarnej i nie tylko.

 



Data spotkania: 21 czerwiec 2021, godz. 11:00 plantacja, 15:00 restauracja

Miejsce spotkania: 

  • Plantacja Księży Las, ul. Wiejska 53, 42-674 Księży Las - mapa

  • Restauracja Pod Platanami, ul. Księżoleśna 1, 42-674 Zbrosławice-Wilkowice - mapa

Program: 

1. Tam, gdzie rosną truskawki - Księży Las, godz. 11.00 - wizyta na plantacji. W świat walorów truskawki wprowadzi nas Manfred Skrzypczyk, śląski plantator i promotor jakościowej produkcji

2. Kulinarny fenomen truskawki - Restauracja pod Platanami, godz. 15:00. Odkryjemy walory smakowe i zdrowotne truskawki - pokaz kulinarny oraz degustacja

  • Dla zdrowych jelit, odporności i urody - truskawka elementem zdrowego stylu życia, Iwona Zmysło, Zdrowocześni.pl

  • Kulinarny fenomen truskawki - wytrawne smaki na lunch i kolację - Szefowie Kuchni Mikołaj Rey i Łukasz Ziembiewicz

3. Truskawka w czekoladzie, ok. godz. 16:00, Restauracja pod Platanami. Dlaczego polską truskawkę warto łączyć z polską czekoladą - moc słodkich inspiracji, pokaz cukierniczy oraz degustacja.

  • Dobre, bo polskie i rzemieślnicze - Agnieszka i Jan Woźniak, Beskid Chocolate

  • Słodka historia truskawki opowiedziana ze szczyptą czekolady Natalia Aurora Ignacek, Blog Czekolady

  • Czekoladowo-truskawkowa uczta dla zmysłów - Agnieszka Jasińska, Kulinarne Nawigacje

Na spotkanie zapraszają producenci i eksperci:

  • Iwona Zmysło - biolog i dietetyk w jednym. Od 6 lat zajmuje się dietoterapią dorosłych i dzieci, skupiając się nie tylko na układaniu diet, ale przede wszystkim na kształtowaniu trwałych nawyków żywieniowych i zmiany stylu życia. Swoją wiedzą i pasją dzieli się z czytelnikami na autorskiej stronie Zdrowocześni.pl

  • Agnieszka Jasińska - kulinarna aktywistka na wielu frontach - pisze, fotografuje i przede wszystkim gotuje! Prowadzi warsztaty, live cooking oraz autorski kanał na You Tube. Autorka książki "Kulinarne nawigacje", która przygodę w gastronomii rozkręcała przez udział w programach Masterchef oraz Hell's Kitchen

  • Natalia Aurora Ignacek - dziennikarka kulinarna, redaktor naczelna magazynu Mistrz Branży oraz autorka Bloga Czekolady, promotorka rzemieślniczych słodkości, które promuje również na swoim kanale YouTube

  • Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej. Uczestnik MasterChef (I edycja) i zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN

  • dr Janusz Andziak - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki

  • Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider projektu Czas na polskie superowoce!

  • oraz gospodarze spotkania Restauracja Pod Platanami

Restauracja mieści się w odrestaurowanych byłych pomieszczeniach gospodarczych z 1929 r. usytułowanych obok późnobarokowego pałacu Larischów z I polowy XVIII w. Klasyczne ceglane sklepienia i kamienne elewacje ze smakiem połączono z nowoczesnymi elementami wystroju. Wszystko to tworzy perfekcyjną atmosferę dla przyjęć okolicznościowych, kolacji lub spotkań biznesowych. Wielokrotnie nagradzani, są członkiem Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki".

Osoby zainteresowane wcześniejszym przybyciem i towarzyszeniem Szefom Kuchni w pracy prosimy o kontakt (dane poniżej). 

Menu

Startery

  • Tatar z Łososia z truskawkami

  • Szaszłyk: Halloumi / cukinia / truskawka / pesto miętowo bazyliowe z kawałkami gorzkiej czekolady

Drugie dania

Pieczony filet z indyka (plastry) na 2 sposoby:

  • Plastry pieczonego fileta / truskawka / spaghetti z cukinii / sos cytrynowy

  • Sos: szalotka, bulion lub rosół, białe wino wytrawny, cytryna, estragon, szałwia, kapary, masło, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana

  • Plastry pieczonego fileta / sos czekoladowy (jak do karmazynu) / truskawka / zielony szparag / kruszonka z orzechów laskowych

Ryba

  • Karmazyn / konfitowana cytryna / groszek cukrowy / truskawka szafran-balsamico / sos czekoladowy

  • Sos (przykład 4 osoby): gorzka czekolada 50g (kąpiel wodna), doprawić 100ml soku z limonek, 5g tartego świeżego imbiru, szczypta pieprzu cayenne (lub ulubiony chili), szczypta soli, kilka kropli oliwy z oliwek.

  • Truskawka: szafran, ocet balsamico, oliwa z pestek winogron

  • Cytryna: 2 szt pokroić w Julienne + skórka, smażyć mały ogień z odrobiną brązowego cukru, dodać groszek cukrowy

Ser

  • Deska serów, suszone figi, truskawki, orzechy, tarta gorzka czekolada

Deser

  • Truskawki w skorupce czekoladowej (biała i gorzka) pistacje

  • Sernik z białej czekolady i truskawek z pistacjami.

_

Partnerzy 

„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i minikiwi.

Projekt współtworzą:

  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - lider 

  • Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki

  • Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek

  • Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)

  • Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi

  • Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA

  • Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej

  • Fundacja Promocji Polskiej Borówki 

Integracja pomaga budować świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji świeżych owoców i ich przetworów. Dziś łączymy siły by pokazać kulinarne walory polowych truskawek. To jest czas na polskie superowoce!

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji