...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Truskawka w czekoladzie - zaproszenie na spotkanie prasowe

Czerwiec smakuje truskawkami! Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie, które rozpocznie się na plantacji truskawek, a następnie przeniesie do kuchni, w której truskawki wystąpią w wersji wytrawnej i słodkiej. Zwieńczy je dodatek rzemieślniczej czekolady.

Polacy kochają truskawki! To nasz ulubiony owoc i dodatek do bezy i bitej śmietany, najchętniej wybierany smak lodów, najpopularniejszy składnik koktajli, wreszcie słodka przekąska, bez której trudno wyobrazić sobie lato. Ilość jej zastosowań kulinarnych jest znacznie większa. Zapraszamy na spotkanie, w czasie którego pokażemy jak rośnie, ile wymaga opieki, wreszcie jakie ma walory smakowe i zdrowotne.

 

 

Jesteśmy przekonani, że polskie truskawki nie mają sobie równych. Warto łączyć je z innymi produktami i surowcami od lokalnych producentów. W tym z czekoladą! Czekolada to uniwersalny składnik kulinarny, który może nadać truskawce wyjątkowy charakter zarówno w ciastach, deserach, jak też daniach wytrawnych. Inspiracji podczas spotkania dostarczą cenieni szefowie kuchni: Mikołaj Rey, Agnieszka Jasińska oraz Łukasz Ziembiewicz, Szef Kuchni Restauracji Pod Plantanami.

Wydarzenie patronatem objął BlogCzekolady.pl, którego autorka wraz z asystą polskich czekoladników opowie o tym jak łączyć czekoladę z truskawkami.  A taże nasza redacja, która hołduje rodzimym produktom i wzajemnej wpsółpracy między polskimi producentami. 

Spotkanie odbędzie się 21 czerwca 2021. Na event składają się dwa elementy - odwiedziny na plantacji truskawek oraz pokaz kulinarny wraz z degustacją truskawkowego menu. Zagoszczą na nim blogerzy kulinarni oraz foodies, a także przedstawiciele prasy kulinarnej i nie tylko.

 



Data spotkania: 21 czerwiec 2021, godz. 11:00 plantacja, 15:00 restauracja

Miejsce spotkania: 

  • Plantacja Księży Las, ul. Wiejska 53, 42-674 Księży Las - mapa

  • Restauracja Pod Platanami, ul. Księżoleśna 1, 42-674 Zbrosławice-Wilkowice - mapa

Program: 

1. Tam, gdzie rosną truskawki - Księży Las, godz. 11.00 - wizyta na plantacji. W świat walorów truskawki wprowadzi nas Manfred Skrzypczyk, śląski plantator i promotor jakościowej produkcji

2. Kulinarny fenomen truskawki - Restauracja pod Platanami, godz. 15:00. Odkryjemy walory smakowe i zdrowotne truskawki - pokaz kulinarny oraz degustacja

  • Dla zdrowych jelit, odporności i urody - truskawka elementem zdrowego stylu życia, Iwona Zmysło, Zdrowocześni.pl

  • Kulinarny fenomen truskawki - wytrawne smaki na lunch i kolację - Szefowie Kuchni Mikołaj Rey i Łukasz Ziembiewicz

3. Truskawka w czekoladzie, ok. godz. 16:00, Restauracja pod Platanami. Dlaczego polską truskawkę warto łączyć z polską czekoladą - moc słodkich inspiracji, pokaz cukierniczy oraz degustacja.

  • Dobre, bo polskie i rzemieślnicze - Agnieszka i Jan Woźniak, Beskid Chocolate

  • Słodka historia truskawki opowiedziana ze szczyptą czekolady Natalia Aurora Ignacek, Blog Czekolady

  • Czekoladowo-truskawkowa uczta dla zmysłów - Agnieszka Jasińska, Kulinarne Nawigacje

Na spotkanie zapraszają producenci i eksperci:

  • Iwona Zmysło - biolog i dietetyk w jednym. Od 6 lat zajmuje się dietoterapią dorosłych i dzieci, skupiając się nie tylko na układaniu diet, ale przede wszystkim na kształtowaniu trwałych nawyków żywieniowych i zmiany stylu życia. Swoją wiedzą i pasją dzieli się z czytelnikami na autorskiej stronie Zdrowocześni.pl

  • Agnieszka Jasińska - kulinarna aktywistka na wielu frontach - pisze, fotografuje i przede wszystkim gotuje! Prowadzi warsztaty, live cooking oraz autorski kanał na You Tube. Autorka książki "Kulinarne nawigacje", która przygodę w gastronomii rozkręcała przez udział w programach Masterchef oraz Hell's Kitchen

  • Natalia Aurora Ignacek - dziennikarka kulinarna, redaktor naczelna magazynu Mistrz Branży oraz autorka Bloga Czekolady, promotorka rzemieślniczych słodkości, które promuje również na swoim kanale YouTube

  • Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej. Uczestnik MasterChef (I edycja) i zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN

  • dr Janusz Andziak - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki

  • Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider projektu Czas na polskie superowoce!

  • oraz gospodarze spotkania Restauracja Pod Platanami

Restauracja mieści się w odrestaurowanych byłych pomieszczeniach gospodarczych z 1929 r. usytułowanych obok późnobarokowego pałacu Larischów z I polowy XVIII w. Klasyczne ceglane sklepienia i kamienne elewacje ze smakiem połączono z nowoczesnymi elementami wystroju. Wszystko to tworzy perfekcyjną atmosferę dla przyjęć okolicznościowych, kolacji lub spotkań biznesowych. Wielokrotnie nagradzani, są członkiem Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki".

Osoby zainteresowane wcześniejszym przybyciem i towarzyszeniem Szefom Kuchni w pracy prosimy o kontakt (dane poniżej). 

Menu

Startery

  • Tatar z Łososia z truskawkami

  • Szaszłyk: Halloumi / cukinia / truskawka / pesto miętowo bazyliowe z kawałkami gorzkiej czekolady

Drugie dania

Pieczony filet z indyka (plastry) na 2 sposoby:

  • Plastry pieczonego fileta / truskawka / spaghetti z cukinii / sos cytrynowy

  • Sos: szalotka, bulion lub rosół, białe wino wytrawny, cytryna, estragon, szałwia, kapary, masło, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana

  • Plastry pieczonego fileta / sos czekoladowy (jak do karmazynu) / truskawka / zielony szparag / kruszonka z orzechów laskowych

Ryba

  • Karmazyn / konfitowana cytryna / groszek cukrowy / truskawka szafran-balsamico / sos czekoladowy

  • Sos (przykład 4 osoby): gorzka czekolada 50g (kąpiel wodna), doprawić 100ml soku z limonek, 5g tartego świeżego imbiru, szczypta pieprzu cayenne (lub ulubiony chili), szczypta soli, kilka kropli oliwy z oliwek.

  • Truskawka: szafran, ocet balsamico, oliwa z pestek winogron

  • Cytryna: 2 szt pokroić w Julienne + skórka, smażyć mały ogień z odrobiną brązowego cukru, dodać groszek cukrowy

Ser

  • Deska serów, suszone figi, truskawki, orzechy, tarta gorzka czekolada

Deser

  • Truskawki w skorupce czekoladowej (biała i gorzka) pistacje

  • Sernik z białej czekolady i truskawek z pistacjami.

_

Partnerzy 

„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i minikiwi.

Projekt współtworzą:

  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - lider 

  • Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki

  • Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek

  • Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)

  • Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi

  • Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA

  • Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej

  • Fundacja Promocji Polskiej Borówki 

Integracja pomaga budować świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji świeżych owoców i ich przetworów. Dziś łączymy siły by pokazać kulinarne walory polowych truskawek. To jest czas na polskie superowoce!

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji