10 lipca na ustach wszystkich było jedno słowo i jeden owoc w ustach - truskawka kaszubska. Podczas V Festiwalu Truskawek Kaszubskich odbył się tez konkurs na najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami - poznajcie laureatkę konkursu.
Truskawka kaszubska, produkt chronionego oznaczenia geograficznego, produkt najwyższej jakości, którą zawdzięcza niezwykłą kombinacją ziemi, którą Bóg rzucił na Ziemię w ostatniej chwili aktu stworzenia, więc zawierała piasek, glinę i kamienie, które są dobrym podłożem dla truskawek, a także lokalizacji plantacji na lekko wznoszących się morenowych wzgórzach maksymalnie wykorzystujących pełną ekspozycję na słońce, czy też owiewanie wilgotną bryzą znad rynnowych jezior kaszubskich, co sprawia, że truskawki dojrzewają nieomal tak, jak reńskie wino. W perfekcyjnych warunkach. Owoc tak niezwykły, że co roku ma swoje odrębne święto - V Festiwalu Truskawek Kaszubskich.
Jubileuszowe ciasto stworzone na święto truskawki w Chmielnie
Od kilku lat, w Chmielnie, najlepszym regionie uprawowym truskawek odbywa się Festiwal Truskawek. W tym roku, znamiennym roku po pandemii, festiwal odbył się po wymuszonej przerwie - 10 lipca. Jak zwykle zgromadził tysiące osób.Patronat medialny nad festiwalem objął Mistrz Branży, a znana z produkcji profesjonalnych blach piekarniczych i cukierniczych marka Korzeniewscy podjęła się sponsorowania konkursu na najlepszy deser bazujący na truskawce kaszubskiej.
Klasykiem cukiernictwa kaszubskiego jest kuch na młodzach, czyli placek drożdżowy. W czerwcu, lipcu, a dla niektórych odmian w sierpniu, typowa dla niego kruszonka ustępuje miejsca truskawkom. Tak więc podczas festiwalu odbył się konkurs na nic innego jak na najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Sponsorem nagród była Monika Korzeniewska, właścicielka cenionej marki form i wózków cukierniczych i piekarskich - Korzeniewscy.
W dniu konkursu stawiłem się na stanowisko sędziowskie. Jedną z pierwszych propozycji ocenianych przez komisję było ciasto drożdżowe z truskawkami. Zdawało się być idealnie skomponowane w części dotyczącej ciasta drożdżowego, truskawki nie wyglądały jak zabite, choć zdobienie nie sprawiało takiej satysfakcji jak niektóre z innych produktów wystawionych w konkursie.W miarę testowania kolejnych ciast komisja jednogłośnie odnosiła się do pierwszej drożdżówki. Wydawała się być nieomal normowa. W konsekwencji właśnie ta drożdżówka wygrała. W chwili wręczania nagród okazało się, że autorką wygranego ciasta jest młoda kobieta z Mezowa - Amelia Czerwińska, która swoje talenty cukiernicze miała pozyskać dzięki spędzaniu czasu poświęcanego przez większość dzieci w przedszkolu z babcią. To wcześniejsze pokolenia nauczyły ją robienia dobrej drożdżówki.
W chwilę po wręczeniu nagród i dyplomów zobaczyłem uczestniczącego w tym akcie Tomasza Korzeniewskiego rozmawiającego z laureatką. Podszedłem i usłyszałem, że ta młoda kobieta pozyskawszy informację o tym, że nagrodą specjalną w konkursie będą profesjonalne foremki Korzeniewskich doszła do wniosku, że wystąpi w konkursie z nadzieją na wygraną nagrody specjalnej, bo tak bardzo zależało jej na tym by wypiekać tak, jak robią to najlepsi. W końcu świetne wypieki domagają się świetnych form z jakościowego tworzywa, a nie tanich produktów, z których po którymś pieczeniu odchodzi teflon. Brawa dla Korzeniewskich za wspieranie nie tylko profesjonalistów, ale również tych, którzy do profesjonalizmy aspirują, którzy są nadzieją polskiego cukiernictwa. Ostatecznie, komisja konkursowa zdecydowała, że ciasto z truskawkami właśnie z tej ręki wygrywa nie tylko nagrodę, ale i konkurs gminny.
Warto nadmienić, że utalentowana Amelia Czerwińska zrobiła najlepszą babę wielkanocną w konkursie zorganizowanym w tym samym Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie.
Autor: Rafał Nowakowski