Wypieki, napoje, miody, makarony, wędliny, nabiał, słodycze, mąki, soki, przetwory i dania gotowe - producenci między innymi tych artykułów już potwierdzili swój udział w XXIII certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”. Audyt odbędzie się 1 lutego br. w Sosnowcu.
Podobne artykuły
Polskie truskawki już są!Lody Bolero po raz kolejny docenione w plebiscycie „Doceń polskie”Piekarnia Nowel z kolejnymi czterema certyfikatami „Doceń Polskie”Do organizatorów programu wpłynęły formularze zgłoszeniowe od wytwórców z całej Polski, a przyjmowanie uczestników nadal trwa.
- Producentów regularnie uczestniczących w organizowanych w ramach programu audytach żywności jest więcej. Firmy zgłaszające do oceny kolejne wyroby to dla nas najlepsza rekomendacja; potwierdzenie, że nasze działania są właściwe i potrzebne - przyznaje Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku; od tego czasu audyty żywności odbywają się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Takim wsparciem może poszczycić się niewiele przedsięwzięć. Program ma ugruntowany status w branży, a znak „Doceń polskie” jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP. Charakterystyczny logotyp w barwach narodowych, z konturem Polski jest rozpoznawany przez konsumentów oraz producentów.
- Przedsiębiorcy zaufali programowi, bo od siedmiu lat działamy wg tych samych, przejrzystych zasad. Sposób nadawania certyfikatów „Doceń polskie” jest jasno określony, z kolei sam udział w atestacji bezpłatny i niezobowiązujący. Program ma otwarty charakter, a jednocześnie każdy producent żywności jest traktowany indywidualnie. Wszystkim firmom oferujemy pakiet narzędzi promocyjnych, z których mogą bezpłatnie korzystać. Nazwa „program promocyjny” nie jest w naszym przypadku pustym określeniem; nasze działania przynoszą konkretne korzyści - zapewnia Marek Bielski.
Wspomniane wcześniej godło programu nie jest nadawane automatycznie, zdobywają je tylko produkty cechujące się odpowiednim smakiem i wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości. Decyzję o przyznaniu certyfikatu podejmują specjaliści z branży spożywczej tworzący Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. To właśnie członkowie jury (poprzez noty przyznawane każdemu produktowi z osobna) rozstrzygają, czy konkretny artykuł spożywczy może otrzymać znak promocyjny.
Najbliższy audyt, podczas którego ocenione zostaną wyroby spożywcze, odbędzie się 1 lutego 2017 roku w Sosnowcu. Będzie to dwudziesta trzecia atestacja żywności w historii programu, a zarazem pierwsza certyfikacja w tym roku. Producenci żywności zainteresowani udziałem w programie nadal mogą przesyłać swoje zgłoszenia do organizatorów przedsięwzięcia. Szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej www.DocenPolskie.pl oraz blogu www.blog.DocenPolskie.pl.
- Znak „Doceń polskie” podkreśla równocześnie rodzime pochodzenie żywności i jej wysoką jakość, a więc cechy, które są najbardziej poszukiwane przez konsumentów. To szczególne wyróżnienie, które od lat jest obecne na opakowaniach najlepszych produktów spożywczych. W tym roku odbędą się kolejne cztery certyfikacje żywności. Jestem przekonany, że dzięki nim „odkryjemy” kolejne polskie produkty warte uwagi - podsumowuje twórca programu „Doceń polskie”.