...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Trwają przygotowania do 25. certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”

Do audytu pozostał niecały miesiąc, a firmy gremialnie potwierdzają udział swoich wyrobów w nadchodzącym audycie. - Producenci ubiegają się o zdobycie znaków jakości za różnorodne wyroby, m.in. nabiał, mięso, napoje, słodycze, wypieki i dania gotowe. Udział w atestacjach żywności jest bezpłatny.

Program ma otwarty charakter, jest adresowany do wszystkich producentów bez względu na zakres działalności czy wielkość obrotu - podkreśla Karolina Szlapańska, organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Jak wyjaśnia organizatorka programu, znaki jakości są przyznawane na 2 lata, po tym czasie wytwórca może ponownie zgłosić do sprawdzenia żywność z certyfikatem. - Jeśli wyniki atestacji są pozytywne, produkt otrzyma wymaganą regulaminem liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, firma zyskuje możliwość dalszego promowania wyrobu godłem „Doceń polskie”. Do zdobycia certyfikatu potrzeba minimum 7,5 pkt, a tytuł TOP PRODUKT jest przyznawany tylko żywności z maksymalnymi ocenami, samymi 10. Produkty są oceniane przez Lożę Ekspertów, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej z długoletnim doświadczeniem - dodaje Karolina Szlapańska.
Producenci żywności mogą jeszcze zgłaszać swoje wyroby do oceny, stosowny formularz jest dostępny na stronie internetowej www.DocenPolskie.pl.

Niedawno, we współpracy z Centrum Znakowania Żywności (www.centrumZZ.pl), twórcy programu stworzyli reguły oceny pozwalające na certyfikację suplementów diety dostępnych na polskim rynku. Audyt produktów ubiegających się o znak „Doceń polskie” - SUPLEMENTY przeprowadzać będzie zespół doświadczonych dietetyków oraz specjalistów ds. prawa żywnościowego.

Co decyduje o popularności programu Doceń polskie?
Program jest realizowany od 2011 r. i od samego początku atestacje żywności odbywają się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co decyduje o popularności programu w branży spożywczej? - Zasady przyznawania certyfikatu „Doceń polskie” są przejrzyste i niezmienne od lat, ale o stagnacji nie ma mowy. Niezmiennie staramy się stworzyć producentom z branży spożywczej jak najwięcej możliwości promowania swoich wyrobów. Laureaci programu mogą korzystać z godła „Doceń polskie” na wszystkich polach eksploatacji. Uczestniczymy w targach i wydarzeniach branżowych. W tym roku zaangażowaliśmy się m.in. w targi EuroGastro, Food Market Court oraz SweetTARGi. Program jest jednym z patronów merytorycznych II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina oraz partnerem plebiscytu „Kuchnia Polska 2017” miesięcznika „Kuchnia”. Zapraszamy firmy do współpracy przy projektach różnego typu, jesteśmy aktywni na wielu polach; wszystko po to, aby najszerzej promować rodzime artykuły spożywcze - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjny „Doceń polskie”.



Promocji polskiej żywności nigdy nie za wiele
Jedną z najnowszych propozycji adresowanych do producentów nagrodzonej żywności jest ebook przygotowywany z okazji jubileuszowej certyfikacji. Znajdą się w nim przepisy kulinarne na dania, których składnikiem jest artykuł z godłem „Doceń polskie”. Publikacja będzie dostępna za darmo, m.in. na blogu programu, pod adresem www.Blog.DocenPolskie.pl. Co ważne, wydawnictwo będzie aktualizowane, miłośnicy gotowania będą mogli regularnie czerpać inspiracje kulinarne.
O produktach spożywczych z oferty rodzimych wytwórców będzie szczególnie głośno także podczas Dnia Polskiej Żywności, który przypada 25 sierpnia. Inicjatorami tego specyficznego święta są twórcy programu „Doceń polskie”. Za ich sprawą, już po raz 5., tego dnia wyroby spożywcze dostępne na polskim rynku będą w centrum uwagi. Dzień polskiej żywności nie ma jeszcze długiej tradycji, ale już spotkał się z pozytywnymi reakcjami zarówno konsumentów, jak i samej branży. Podczas poprzednich edycji wydarzenia organizowano konkursy i plebiscyty, to była także świetna okazja, by przypomnieć stare przepisy i wrócić do nieco zapomnianych już produktów.

Na tym nie koniec jubileuszy. Jeszcze w tym roku ukaże się 10. wydanie kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”. Bezpłatna publikacja jest dostępna m.in. w hurtowniach, a w formacie PDF także na wspomnianym już blogu programu „Doceń polskie”. Magazyn dostarcza najważniejszych informacji o programie, prezentuje nagrodzone artykuły spożywcze i inspiruje do odkrywania walorów rodzimej kuchni.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji