...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Turniej z historią

Po raz siedemnasty odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. 16-18 kwietnia do Wrocławia zjechali uczniowie z całej Polski, żeby powalczyć nie tylko o podium, ale też o lepsze perspektywy rozwoju zawodowego.

W pierwszym dniu turnieju uczestnicy zmierzyli się z testem 30 zadań zamkniętych wielokrotnego wyboru. Kolejny dzień zapowiadał zaciętą walkę, zwłaszcza że w części praktycznej uczestnicy mogli uzyskać za swe prace do 70 punktów.Zarówno piekarze, jak i cukiernicy musieli zmierzyć się nie tylko z rywalami, a przede wszystkim z samym sobą. Podczas takich zawodów zawsze procentuje opanowanie, dobra organizacja i wizja tego, co się chce zaprezentować szanownemu jury.

Nauczyciele – Pani Elżbieta Mączka z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Niepołomicach i Pan Grzegorz Dziurdziak z Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie, bacznie obserwowali postępy w pracy cukierników.

Część praktyczna dla uczniów w zawodzie cukiernik odbyła się w rodzinnej Cukierni Carolin & Simon we Wrocławiu. Właściciel i założyciel cukierni Sergiusz Siemionko już od 2008 r. dźwigają trud organizacji Turnieju.

Młodzi piekarze w skupieniu i spokojnej atmosferze, dawali upust swojej pasji.

 

Zadania w części praktycznej dla zawodu piekarz:

 

1.    Uformowanie w ciągu 2 minut jak największej liczby rogalików wyborowych.

2.    Wykonanie chleba okolicznościowego o wadze do 2 kg.

3.    Uformowanie drobnego pieczywa pszennego: bułki kajzerki, poznańskie i plecionki po 5 sztuk.

4.    Wykonanie z ciasta półcukierniczego dowolnego wyrobu o wadze do 2 kg.

5.    Uformowanie z ciasta półcukierniczego chałki tureckiej i żydowskiej po 1 sztuce.

 

Zadania w części praktycznej w zawodzie cukiernik

 

1.   Wykonanie tortu o wadze do 3 kg.

2.   Wykonanie 6 sztuk babeczek z wcześniej przygotowanych korpusów.

3.   Uformowanie 5 sztuk figurek z marcepana.

4.   Wykonanie eksponatu z karmelu lub czekolady.

5.   Wykonanie dwóch rodzajów pralinek po 10 sztuk.

Ostatecznie najlepiej z zadaniami poradziły sobie panie – wśród uczniów w zawodzie piekarzy uznanie jury i 1. miejsce otrzymała Ewelina Lubańska. Natomiast najlepszym uczniem w zawodzie cukiernik została……

 

Wrocławski Ratusz to miejsce „z duszą”, które współgra z ekspozycją sztuki rzemiosła.

Wyniki


Najlepsi Uczniowie w Zawodzie Piekarz

I miejsce – Ewelina Lubańska z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie 83,4 pkt

II miejsce – Łukasz Tarka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu 75,8 pkt

III miejsce – Ewelina Kamola z Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku 71,8 pkt

No i mamy I miejsce… Ewelina Lubańska nie zawiodła Szanownego Jury.

Ewelina Kamola w swojej pracy pokazała tradycyjne podejście to tematu EURO 2012, za swoją pracę wylądowała na podium.

Chlebek prawdziwego kibica – tak w skrócie można opisać jeden z wypieków Łukasza Tarki, który zajął II miejsce w Turnieju.

Najlepsi Uczniowie w zawodzie Cukiernik

I miejsce – Justyna Piskozub z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach,91 pkt

II miejsce – Agnieszka Osek z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie 87,6 pkt

III miejsce – Agnieszka Widera z Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu 86,6 pkt

Praca Agnieszki Widery – III miejsce spośród wszystkich startujących cukierników.

Agnieszka Osek – mistrzyni detali.

Gwizdek, żółta kartka? Justyna Piskozub zachwyciła pomysłowym ujęciem gadżetów piłkarskich.

 

Finaliści XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie w Piekarz:

 

1. Ewelina Lubańska z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie,

2. Łukasz Tarka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

3. Kamil Koślacz z Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie,

4. Bartosz Loska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi,

5. Karol Sechman z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Niepołomicach,

6. Martin Senko z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku, 

7. Ewelina Kamola z Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku,

8. Wojciech Bednarski z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu,

9. Robert Krzenciesa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach,

10. Michał Czelusta z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2w Wrześni.

 

Finaliści XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik:

 

1. Bartosz Cuper z Zespołu Szkół Zawodowych nr 5we Wrocławiu,                  

2. Agnieszka Osek z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie,      

3. Daniel Olek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.,                  

4. Izabela Janicz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi,                  

5. Damian Majchrzak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,                   

6. Kamil Majerczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,        

7. Anna Giska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,                   

8. Łukasz Drzyzga z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 22 w Krośnie,                      

9. Sylwia Malejko z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku,                         

10. Marzena Szatkowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Kwidzyniu,      

11. Agnieszka Widera z Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu,                              

12. Justyna Piskozub z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach,

13. Dominika Miernik z Zespołu Szkół Zawodowych nr 3 w Starachowicach,         

14. Iwona Książkiewicz z Zespołu Szkół Zawodowych nr 3 w Starachowicach,           

15. Krystian Walkowiak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni,                    

16. Kamil Musielak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni,                 

17. Maria Pietrowska z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie.

 

Wszyscy zaangażowani w Turniej, wraz z młodymi rzemieślnikami, pozowali do zdjęć przed Zakładem Piekarsko-Cukierniczym Pana Ryszarda Grabarczyka w Kątach Wrocławskich.

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji