24-27 kwietnia br. w Poznaniu odbyły się dwa ogólnopolskie turnieje dla uczniów w zawodzie cukiernik oraz piekarz, zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą wspólnie z poznańskim Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego.
Najpierw w szranki stanęli cukiernicy w ramach XV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego. W ciągu 7 godzin musieli przygotować trzypiętrowy tort, 20 ciastek bankietowych, 3 figurki marcepanowe, okolicznościowy napis z czekolady i torcik do degustacji, który musiał mieć identyczny smak jak tort główny. Uczniowie wykazali się inwencją w dekorowaniu swoich prac, choć nie da się ukryć, że dominowały motywy związane z Euro 2012.
Wśród 18 zawodników najlepszy okazał się Mariusz Górecki, uczeń Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni i praktykant w Cukierni Przemysława Kuczory. Drugie miejsce przypadło Katarzynie Głowackiej z Kwidzyna (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2), trzecie miejsce zajęła Sylwia Kierepka z Zamościa (Rzemieślnicza Szkoła Zawodowa, w Cukiernia Fabian). Zwycięska trójka, oprócz cennych nagród, otrzymała także zaproszenie na bezpłatne warsztaty zdobnictwa w Cukierni Kandulski.
W XV Ogólnopolskim Turnieju Piekarniczym im. Anny Butki uczniowie musieli wykonać chałki, rogaliki, drożdżówki, bułki zwykłe, knyple lub kajzerki, bułki plecionki oraz eksponat artystyczny. I w tym przypadku motyw piłkarski zdominował prace młodych piekarzy, choć ostatecznie jury przyznało pierwsze miejsce pracy klasycznej. Zwyciężyła Ewelina Lubańska z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. Obok niej, na drugim miejscu stanął Michał Czelusta (Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni), a na trzecim miejscu ‒ Damian Kubicki (Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie).
Wszystkim uczestnikom gratulujemy zaciętej walki i wysokiego kunsztu. Dotarcie do turnieju tej rangi jest już dużą nagrodą i warto o tym pamiętać. Życzymy też wszystkim utrzymania wysokich lotów i dalszych sukcesów.