Moda na dekorowane ciasteczka, jak większość wiodących obecnie trendów w cukiernictwie, przyszła do Polski z krajów anglosaskich i powoli się u nas zadomawia. Obok tortów w stylu angielskim i cupcakes, ciasteczka zdobione lukrem są kolejnym produktem, który jest czymś pomiędzy wyrobem cukierniczym a artystyczną kreacją
Podobne artykuły
Projektantki słodkiego stołuCiastka lukrowane na miaręWeselne aranżacje słodkiego stołuIdealne ciastko
Upieczenie perfekcyjnego kruchego ciastka to dopiero początek zabawy. Rzecz niezwykle ważna, bo coś, co ma być piękne, musi też świetnie smakować. Każdy sam musi odnaleźć swój idealny przepis. Ciastko zbyt miękkie będzie za delikatne i trudne do dekoracji, twarde jak kamień nieźle będzie się przechowywać, tylko czy ktoś to będzie chciał jeść?! Ciastko przeznaczone do dekorowania nie może zbytnio wyrastać podczas pieczenia i tracić w ten sposób kształt. Smak może być dowolny. Ciasteczka migdałowe, czekoladowe, waniliowe czy maślane . wszystkie nadają się równie dobrze.
Idealny lukier
Powiedzmy, że mamy już idealne ciastko, teraz czas na idealny lukier. Najlepszy będzie lukier królewski (lukier na bazie cukru pudru i białka), bo tylko on gwarantuje nam wykonanie precyzyjnych i trwałych ozdób. Lukier królewski szybko wysycha, można go barwić na różne kolory, a wzory nim wykonane nie będą się kruszyć ani osypywać. Nad konsystencją lukru każdy musi popracować samodzielnie. Zaczynając zabawę, powinno się pamiętać, że płynny lukier potrzebny będzie do pokrywania dużych powierzchni, podczas gdy lukier gęsty będzie w sam raz do dekorowania drobnych szczegółów na ciasteczkach.
Gdzie takie cuda znajdą swoje miejsce?
Według mnie wszędzie! To idealne uzupełnienie słodkiego stołu na przyjęciu weselnym. Ciasteczka utrzymane w tej samej kolorystyce i tematyce co tort weselny, dekoracje stołów i sali z pewnością wzbudzą zachwyt gości i będą prezentować się bardzo elegancko. Sprawdzają się również jako małe prezenty dla gości młodej pary.
Urodziny, zwłaszcza te wyprawiane dla najmłodszych jubilatów, również dają duże pole do popisu. Tort na tę okoliczność to dla wielu rodziców rzecz święta, którą najczęściej konsumują dorośli. Z doświadczenia wiadomo, że nasi milusińscy chętniej sięgają po ciasteczka, zgrabne, ładne, fajne czy zabawne, niż po kawałek tortu, który zawsze wiąże się z koniecznością uważnego, „sztywnego” jedzenia przy stole. Nie wdając się jednak w dyskusję, tort nieprzerwanie pełni rolę nadrzędną względem ciasteczek i to on narzuca artystyczną wizję.
Wyjątkowy charakter takich uroczystości jak chrzest czy I Komunia Święta doskonale podkreślą drobne upominki dla zaproszonej rodziny.
Słów kilka o wiośnie i Wielkanocy. Ciasteczkowe zajączki, wypiekane pisanki zdobione lukrem pośród innych wiosennych motywów . to może być ciekawe zestawienie dla tradycyjnych baranków. Takie dekoracje spełnią się świetnie w roli świątecznej ozdoby stołu, wielkanocnego koszyczka czy w witrynie cukierniczej. Wspomnieć warto też o zestawach ciasteczek jako świątecznych prezentów dla rodziny i przyjaciół.
Na koniec jeszcze jedno zastosowanie dla łakoci malowanych lukrem. Mowa oczywiście o gadżecie reklamowym. Ciasteczka z firmowym logo, ciasteczka jako drobne upominki dla klientów firmy z okazji świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy mogą śmiało konkurować z promocyjnymi cukierkami czy czekoladkami.
Dla mnie ciasteczka dekorowane lukrem to niewyczerpany temat. Pomysły na nowe wzory i ich zastosowanie widzę wszędzie i mam nadzieję, że tą krótką prezentacją udało mi się wzbudzić zainteresowanie tym wciąż nowym jeszcze trendem na naszym cukierniczym rynku.
Małgorzata Kołodziej-Kluza, From The Kitchen of Gosia K