...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Uczniowie, mistrz i czekolada

Choć praca z czekoladą nawet w jesienno-zimowych temperaturach jest dość trudna, uczniowie zmierzyli się z nią właśnie teraz. Mimo upałów, udało się ją okiełznać pod okiem mistrza, Mieczysława Chojnowskiego.

Tegoroczny początek lata wybitnie sprzyja lodom, nieco mniej czekoladzie, która topi się w upalnych temperaturach. Mimo to nie zniechęciło to uczniów  z Zespołu Szkół Zawodowych w Skoczowie do udziału w szkoleniu z czekoladą w roli głównej. 30 maja młodzi cukiernicy z klasy 2A wraz z wychowawczynią, Joanną Gwizdałą, podjęli wyzwanie pod okiem mistrza cukiernictwa, Mieczysława Chojnowskiego.

 

 

Dowiedzieli się, m.in. dlaczego nie zawsze trzeba używać najdroższej czekolady, w jakiej temperaturze najlepiej ją topić i z jakimi dodatkami łączyć, by uzyskać odpowiednią strukturę i harmonię smaku. Poznali teorię, ale przede wszystkim zajęli się praktyką. Najpierw uczniowie podpatrywali samego mistrza, następnie próbowali swoich sił w pracy z tym składnikiem. Było temperowanie czekolady, robienie nadzienia do pralin, ganaszy, a także lizaki i trufle.

 

 

Szkolenie dla uczniów nie odbyło by się bez pomocy Jacka Zięby, który był współorganziatorem warsztatów oraz Akademii Mistrza, która beziinteresowanie zaoferowała swój przyjazd na miejsce do ZSTiO w Skoczowie.

 

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji