...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Uczniowie na SweetTARGach 2016: Zdrowo – Smacznie – Artystycznie

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z burakami, przygotowane przez Sandrę Dębską i Mateusza Organka, okazało się bezkonkurencyjne w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym w Katowicach. Uczniowie z Częstochowy postawili na ciekawe surowce, ujęli czystą estetyką, ale i smakiem – niekonwencjonalnym i nieprzesłodzonym.

Po raz pierwszy w historii SweetTARGów (i bodaj w historii polskich konkursów dla młodych cukierników) zorganizowano zawody, które promowały nie tylko walory smakowe, artystyczne, ale też walory zdrowotne wyrobów cukierniczych. Niestandardowy był również skład jurorów – zaproszono bowiem cukiernika Łukasza Anioła (reprezentanta Polski na World Chocolate Masters w Paryżu), dietetyczkę Sabinę Dudę z Regionalnego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej w Rybniku oraz dziennikarkę Annę Kanię z redakcji "Mistrza Branży". Jurorzy oceniali poszczególne aspekty uczniowskich prac, zwracając uwagę na umiejętność samodzielnego przygotowania deserów i tortów od podstaw, na użycie prozdrowotnych surowców, innowację i estetykę.

Ocena walorów smakowych należała do Łukasza Anioła - cukiernika, który reprezentował Polskę na World Chocolate Masters 2015 w Paryżu

Reprezentantki Hufca Pracy w Rybniku – Roksana Zielińska (na pierwszym planie) oraz Żaneta Sosna podczas prezentacji konkursowego dzieła „Wybuchowe orzeźwienie”. Pracę pod kątem właściwości odżywczych i zdrowotnych ocenia Sabina Duda – dietetyk RTOZ

Praca „Bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków” Sandry Dębskiej i Mateusza Organki ujęła jurorów smakiem, doborem niestandardowych surowców (bezglutenowa mąka, ekologiczny miód) i czystą estetyką prac

14 marca br., podczas SweetTARGów, w konkursie wystartowało 8 dwuosobowych zespołów – najlepszych z najlepszych teamów, które przeszły przez sito styczniowych eliminacji. Była to głównie młodzież z województwa śląskiego, ale wśród startujących znalazły się też reprezentacje województwa małopolskiego oraz kujawsko-pomorskiego:
- Sandra Dębska i Mateusz Organka, Zakład Cukierniczy „Michaś” Częstochowa,
- Roksana Zielińska i Żaneta Sosna, Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku,
- Karolina Kołodziej i Kornelia Masny, ZSZ Jastrzębie Zdrój,
- Natalia Boronowska i Natalia Puśledzka, OHP Jaworzno,
- Natalia Zięba i Kazimierz Brach, ZSZ Gorlice
- Wioleta Bara, Martyna Majcher, ZSZ Gorlice,
- Katarzyna Baran i Joanna Kujawa, Akademia Szkolnictwa "AS" Inowrocław
- Natalia Burawa i Justyna Czuj, ZSTiO Skoczów

Wszyscy uczestnicy konkursu wykazywali się zaangażowaniem, kreatywnością oraz profesjonalizmem, jednak na podium mogły znaleźć się tylko trzy zespoły. Bezkonkurencyjni okazali się Sandra Dębska i Mateusz Organka reprezentujący Zakład Cukierniczy „Michaś” z Częstochowy, których dzieło „Bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków” uzyskało maksymalną liczbę punktów w każdej kategorii. Zdobywców nagrody głównej – atrakcyjnej wycieczki do Włoch – szkolił cukiernik Marcin Sikorski. Ze zdobycia nagrody finansowej za drugie miejsce cieszyli się Wioleta Bara i Martyna Majcher z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, którzy wykonali smaczną i zdrową „Szarlotkę pełnoziarnistą z jogurtem i miętą”.  Trzecie miejsce przypadło Natalii Burawie i Justynie Czuj z Zespołu Szkół  Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie za pracę pt. Ciasto buraczkowo-migdałowe z marmoladą z suszonych moreli”.

Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani dyplomami oraz nagrodami pamiątkowymi, natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody, okazałe puchary i medale.

Gratulacje i nagrodę główną z rąk prezesa Zarządu Centrum Targowego FairExpo Piotra Kubicy odbiera zwycięski zespół: Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego „Michaś z Częstochowy

Wojewódzki Komendant ŚWK OHP Bogumił Kanik (na pierwszym planie) oraz Prezes „FairExpo” Piotr Kubica (obok) wręczają czek z nagrodą pieniężną za zdobycie trzeciego miejsca zespołowi w składzie: Natalia Burawa i Justyna Czuj z ZSTiO Skoczów

Pamiątkowe zdjęcie laureatów, uczestników i organizatorów konkursu „Zdrowo – Smacznie – Artystycznie”

Radość zwycięzców bezcenna :) Nasze gratulacje!!

 

Organizacja tak prestiżowej imprezy nie byłaby możliwa bez wsparcia i życzliwości sponsorów: Centrum Targowego FairExpo (sponsor główny), redakcji czasopisma i portalu „Mistrz Branży”, Regionalne Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej z Rybnika, firma Callebaut oraz ŚWK OHP. Organizatorzy składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do osiągniętego sukcesu.

 ***

Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy jest adresowany do młodzieży szkolnej, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą.
Organizatorzy: Hufiec Pracy w Rybniku, Centrum Targowe FairExpo Katowice


fot. Radosław Bała/Anna Kania

 

 

 


Bieżące wydanie czasopisma

W najnowszym wydaniu stawiamy na B-Concept Jordiego Bordasa oraz stare koncepty na zero waste w nowoczesnej piekarni i cukierni. Odkrywamy siłę social mediów z Szymonem Czerwińskim, a także szukamy najlepszych blach i form...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji