Bezglutenowe ciasto czekoladowe z burakami, przygotowane przez Sandrę Dębską i Mateusza Organka, okazało się bezkonkurencyjne w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym w Katowicach. Uczniowie z Częstochowy postawili na ciekawe surowce, ujęli czystą estetyką, ale i smakiem – niekonwencjonalnym i nieprzesłodzonym.
Podobne artykuły
Młodzi na Sweet Targu i w Specjalnej Strefie Mistrza BranżyKto zrobił Deser na dychę?Szykujcie się na dobrze spędzony czas z Mistrzem Branży. Sweettargi 23-25 marcaPo raz pierwszy w historii SweetTARGów (i bodaj w historii polskich konkursów dla młodych cukierników) zorganizowano zawody, które promowały nie tylko walory smakowe, artystyczne, ale też walory zdrowotne wyrobów cukierniczych. Niestandardowy był również skład jurorów – zaproszono bowiem cukiernika Łukasza Anioła (reprezentanta Polski na World Chocolate Masters w Paryżu), dietetyczkę Sabinę Dudę z Regionalnego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej w Rybniku oraz dziennikarkę Annę Kanię z redakcji "Mistrza Branży". Jurorzy oceniali poszczególne aspekty uczniowskich prac, zwracając uwagę na umiejętność samodzielnego przygotowania deserów i tortów od podstaw, na użycie prozdrowotnych surowców, innowację i estetykę.
14 marca br., podczas SweetTARGów, w konkursie wystartowało 8 dwuosobowych zespołów – najlepszych z najlepszych teamów, które przeszły przez sito styczniowych eliminacji. Była to głównie młodzież z województwa śląskiego, ale wśród startujących znalazły się też reprezentacje województwa małopolskiego oraz kujawsko-pomorskiego:
- Sandra Dębska i Mateusz Organka, Zakład Cukierniczy „Michaś” Częstochowa,
- Roksana Zielińska i Żaneta Sosna, Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku,
- Karolina Kołodziej i Kornelia Masny, ZSZ Jastrzębie Zdrój,
- Natalia Boronowska i Natalia Puśledzka, OHP Jaworzno,
- Natalia Zięba i Kazimierz Brach, ZSZ Gorlice
- Wioleta Bara, Martyna Majcher, ZSZ Gorlice,
- Katarzyna Baran i Joanna Kujawa, Akademia Szkolnictwa "AS" Inowrocław
- Natalia Burawa i Justyna Czuj, ZSTiO Skoczów
Wszyscy uczestnicy konkursu wykazywali się zaangażowaniem, kreatywnością oraz profesjonalizmem, jednak na podium mogły znaleźć się tylko trzy zespoły. Bezkonkurencyjni okazali się Sandra Dębska i Mateusz Organka reprezentujący Zakład Cukierniczy „Michaś” z Częstochowy, których dzieło „Bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków” uzyskało maksymalną liczbę punktów w każdej kategorii. Zdobywców nagrody głównej – atrakcyjnej wycieczki do Włoch – szkolił cukiernik Marcin Sikorski. Ze zdobycia nagrody finansowej za drugie miejsce cieszyli się Wioleta Bara i Martyna Majcher z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, którzy wykonali smaczną i zdrową „Szarlotkę pełnoziarnistą z jogurtem i miętą”. Trzecie miejsce przypadło Natalii Burawie i Justynie Czuj z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie za pracę pt. „Ciasto buraczkowo-migdałowe z marmoladą z suszonych moreli”.
Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani dyplomami oraz nagrodami pamiątkowymi, natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody, okazałe puchary i medale.
Organizacja tak prestiżowej imprezy nie byłaby możliwa bez wsparcia i życzliwości sponsorów: Centrum Targowego FairExpo (sponsor główny), redakcji czasopisma i portalu „Mistrz Branży”, Regionalne Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej z Rybnika, firma Callebaut oraz ŚWK OHP. Organizatorzy składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do osiągniętego sukcesu.
***
Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy jest adresowany do młodzieży szkolnej, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą.
Organizatorzy: Hufiec Pracy w Rybniku, Centrum Targowe FairExpo Katowice
fot. Radosław Bała/Anna Kania