dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

V Ogólnopolski Konkurs Pieczywa

Żadna piekarnia V edycji Konkursu Pieczywa nie uzyskała maksymalnej liczby punktów. Patrząc jednak na minimalne różnice punktowe między liderami, trzeba przyznać, że jakość była wysoka.

Chleb mieszany o udziale mąki żytniej min. 30%, pieczywo ciemne obejmujące pszenne graham lub żytnie razowe oraz pieczywo z dodatkami prozdrowotnymi były oceniane podczas tegorocznej edycji konkursu. Tradycyjnie pieczywo było oceniane anonimowo metodą oceny jakości opracowaną na potrzeby konkursu. Przy ocenie uwzględniano wyłącznie cechy organoleptyczne pieczywa, biorąc pod uwagę następujące wyróżniki: wygląd zewnętrzny, cechy skórki (barwa, grubość, inne cechy takie jak chrupkość, wykształcenie nacięć), cechy miękiszu (podatność na kruszenie się, elastyczność porowatość, inne cechy takie jak lepkość podczas żucia, równomierność zabarwienia), smak, zapach.

Punkty przyznawano za bardzo dobrą i dobrą jakość poszczególnych wyróżników, przy czym najwyżej punktowany był smak pieczywa. Maksymalna liczba punktów w tej ocenie wynosiła 50, a uzyskanie co najmniej 40 punktów kwalifikowało pieczywo do wyróżnienia.

Wyniki

kategoria Chleb mieszany

1. miejsce (46,2 pkt) chleb wiejski a' 1500 g z Piekarni - Cukierni "Stan-Mar", Czarże,

2. miejsce (45,5 pkt) chleb firmowy a' 1000 g z Piekarni - Cukierni Abramowicz i S-ka s.j., Klikawa,

3. miejsce (44,5 pkt) chleb baltonowski a' 650 g ze Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej, Warszawa.

Wyróżnienia

chleb barowy z Piekarni J. i Z. i S. Putka, A. Pudzianowski s. j., Warszawa,
chleb wiejski z ZPHU "BA-JA", Jaworzno,
chleb kresowy z Piekarni Polpain - Putka Sp. z o.o., Warszawa Wesoła,
chleb gospodarski z Piekarni Hermanice "Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców, Ustronie,
chleb domowy z Piekarni Marian Pozorek, Warszawa.

kategoria Pieczywo ciemne

1. miejsce (43,2 pkt) chleb żytni razowy ze słonecznikiem a' 1080 g z Piekarni Polpain - Putka Sp. z o.o., Warszawa Wesoła,

2. miejsce (40 pkt) chleb graham a' 400 g ze "Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców, Głogów.

kategoria Pieczywo z dodatkami prozdrowotnymi

1. miejsce (45,7 pkt) chleb mieszany słonecznikowy a' 500 g ze "Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców, Ustrońexequo chleb żytni 100% z żurawiną a' 500 g z Piekarni - Cukierni Jarosław Gajda, Radom (45,5 pkt).

2. miejsce (44 pkt) chleb żytni z żurawiną a' 1100 g z Piekarni J. i Z. i S. Putka, A. Pudzianowski s. j., Warszawa,

3. miejsce (43,2 pkt) chleb żytni z amarantusem a' 800 g ze "Społem" Lubelskiej Spółdzielni Spożywców, Lublin.

Bieżące wydanie czasopisma

Majowy Mistrz Branży pod znakiem tortów, stylowego dekorowania i wegańskiego cukiernictwa. Jak Agnieszka Paczóska wprowadziła Planetę Tortów na artystyczną orbitę i co chce osiągnąć w biznesie? Czego szuka w czekoladzie belgijski mistrz Patrick Aubrion, współtwórca Ruby?

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji