...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

VIII Forum 100 - Doroczna Gala Przemysłu Żywnościowego

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz polityki, gospodarki, świata nauki i mediów wzięło udział w VIII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego zorganizowanej przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” w dniu 19 października 2017 r.

VIII „Forum 100”, które zostało zorganizowane pod honorowym patronatem Wicepremiera, Ministra Rozwoju i Finansów – Mateusza Morawieckiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztofa Jurgiela oraz JM Rektora SGGW – prof. dr. hab. Wiesława Bielawskiego, odbyło się w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Galę prowadzili Andrzej Gantner, dyrektor generalny, członek zarządu PFPŻ ZP oraz Agnieszka Kępińska-Sadowska, członek zarządu PFPŻ ZP.

 

Otwierając Galę „Forum 100” Małgorzata Skonieczna, prezes PFPŻ ZP zaznaczyła, że przemysł żywnościowy stanowi bardzo ważną część polskiej gospodarki, której rozwój w ciągu ostatniej dekady nie mógłby przebiegać tak dynamicznie, gdyby nie sukces eksportowy producentów i przetwórców żywności.
Prezes Federacji odniosła się także do działań przemysłu spożywczego podejmowanych w Polsce w ramach idei odpowiedzialnego biznesu. W trakcie wypowiedzi zostały przywołane takie przykłady jak Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj formę!” realizowany przez PFPŻ ZP we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym już od ponad 10 lat czy system samoregulacji reklamy żywności skierowanej do dzieci do lat 12. „Monitoringi systemu przeprowadzone przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji potwierdziły, że samoregulacja jest skutecznym rozwiązaniem w ograniczaniu reklam i wskazań sponsorskich dot. artykułów spożywczych i napojów zawierających składniki, których obecność w nadmiernych ilościach w codziennej diecie jest niewskazana” – powiedziała Prezes PFPŻ ZP. Ponadto, pani Skonieczna poinformowała również o prowadzeniu przez producentów licznych inicjatywa na rzecz obniżenia wartości energetycznej diety polskiego społeczeństwa i optymalizacji składu produktów spożywczych.

 

Do tematu sukcesu polskiej gospodarki żywnościowej powrócili zaproszeni prelegenci: Jacek Bogucki – Wiceminister, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Poseł Parlamentu Europejskiego, Łukasz Porażyński – Dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej, Ministerstwo Rozwoju oraz Jerzy Plewa – Dyrektor Generalny DG AGRI Komisji Europejskiej. W swoich wypowiedziach eksperci wielokrotnie wskazywali na imponujący rozwój przemysłu rolno-spożywczego, jaki dokonuje się nieprzerwanie od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Podkreślano przy tym, że wysokie wyniki eksportowe są efektem bardzo dobrego dopasowania się zarówno rolnictwa jak i przetwórstwa do wymogów rynku unijnego oraz krajów trzecich, zarówno pod względem jakości jak i ceny produktów żywnościowych.

W trakcie Forum 100 został zorganizowany Panel dyskusyjny pt.: „Strategia rozwoju eksportu polskiej żywności szanse i zagrożenia”, w trakcie, którego debatowano nad uwarunkowaniami eksportu polskiej żywności - nad szansami, ale również zagrożeniami, zarówno na rynkach UE jak i krajów trzecich. Do dyskusji zostały zaproszone osoby, które bezpośrednio związane są z tworzeniem i realizowaniem strategii i działań mających wspierać polski eksport:                                                                                                                                               
Jacek Bogucki –   Wiceminister, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Łukasz Porażyński – Dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej, Ministerstwo Rozwoju  
Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Poseł PE    
Prof. dr hab. Andrzej Kowalski – Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Łukasz Hołubowski – Zastępca Dyrektora Generalnego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP, który był również moderatorem panelu.

 

W trakcie debaty prelegenci odpowiedzieli na pytania dotyczące m.in. obecnej kondycji polskiego eksportu i jego tegorocznego największego sukcesu, zagrożeń dla dalszego wzrostu wymiany handlowej w ciągu najbliższych 2-3 lat, a także dostępnych specjalnie dla eksporterów produktach finansowych. Zastanawiano się również, czy obecna sytuacja gospodarcza w UE sprzyja eksportowi polskiej żywności oraz czy działania podejmowane przez UE w zakresie otwierania nowych rynków zbytu poprzez umowy o wolnym handlu sprzyjają rozwojowi polskiej branży spożywczej.

Podczas Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego miało także miejsce uroczyste wręczenie wyróżnień „PRO POLONIA OPULENTA”. Wyróżnienie to nadawane jest od 17 lat przez PFPŻ ZP osobom, instytucjom, mediom i firmom z otoczenia przemysłu żywnościowego, za działania mające szczególny pozytywny wpływ działanie i rozwój szeroko pojętego sektora produkcji i przetwórstwa żywności. Kapitułę Wyróżnienia Pro Polonia Opulenta tworzy Zarząd Polskiej Federacji Producentów Żywności, a kandydatury wyróżnionych instytucji i osób zgłaszają członkowie organizacji.

W obecnej edycji Kapituła Pro Polonia Opulenta postanowiła przyznać następujące wyróżnienia:
W kategorii - Pro Polonia Opulenta – nauka, prof. dr. hab. Andrzejowi Kowalskiemu za wieloletnią działalność naukową dotyczącą analizy ekonomicznej funkcjonowania gospodarki żywnościowej w Polsce;
W kategorii - Pro Polonia Opulenta – media, miesięcznikowi „Przemysł Spożywczy” za merytoryczne i obiektywne przekazywanie informacji związanych z przetwórstwem rolno-spożywczym w Polsce;
W kategorii - Pro Polonia Opulenta – finanse, dla Banku Pekao S.A. za działania na rzecz wspierania rozwoju przemysłu żywnościowego w Polsce.

Spotkanie uświetnił koncert gwiazdy wieczoru – Zespół De Mono.

Ideą „Forum 100” jest umożliwienie wymiany poglądów pomiędzy szerokim kręgiem interesariuszy związanych z produkcją żywności w tym: przedstawicielami firm żywnościowych, organizacjami samorządu gospodarczego, rolnictwa, parlamentarzystami, eurodeputowanymi, administracją państwową, światem nauki i mediami.
Organizatorem „Forum 100” była Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex”.





Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji