...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Veri Peri - kolor na czas światowych przemian

Po raz pierwszy w historii Instytut Pantone zerwał z 22-letnią tradycją i stworzył zupełnie nowy kolor, zamiast wyciągnąć kolejną pozycję z biblioteki 15 000 barw! Dlaczego postawiono właśnie na barwę niebieską z domieszką czerwieni? I jak ją uzyskać w jedzeniu, zachowując czystą etykietę?

09 grudnia 2021 instytut Pantone ogłosił kolor roku  2022 - to Pantone 17-3938 Very Peri, żywy odcień niebieskiego z fioletowo-czerwonym akcentem. Zdaniem ekspertów z instytutu to najszczęśliwszy i najcieplejszy ze wszystkich niebieskich odcieni. Sam niebieski symbolizuje wierność i stałość, czerwony zaś kojarzy się z energią i ekscytacją. Czy jednak ten kolor znajdzie zastosowanie w branży spożywczej? Jakie produkty można użyć, by wprowadzić modny kolor do cukierni czy lodziarni?

 


Barwa ma znaczenie

Kolor niebieski czy błękit to kolory raczej rzadko spotykane w formie naturalnej w branży spożywczej. Instytt,u dodając do niego domieszkę czerwieni i fioletu, pozwolił na zabawę tymi odcieniami. Dlaczego akurat eksperci postawili na te barwy? Jak zauważa Maartje Hendrickx, menedżer ds. rozwoju rynku oraz marketingu i komunikacji w GNT, ​​konsumenci coraz częściej poszukują produktów, które dają im ciekawe doznania oraz  przyjemność. A takie mocne, głębokie i nieoczywiste barwy przyciągają uwagę i pobudzają kreatywność. Ponadto, według badania Food for Health firmy Givaudan, konsumenci zwykle kojarzą fiolet ze snem i relaksem, dodaje Nathalie Pauleau, globalna menedżerka ds. produktu Sense Color w firmie Givaudan. -Ten kolor i jego konotacja są szczególnie istotne w 2022 roku, ponieważ konsumenci nadal skupiają się na swoim wnętrzu, badając tematy zdrowia psychicznego i samoopieki – wyjaśnia. Przeprowadzone badania rynkowe wskazują, że fioletowe i niebieskie odcienie często są kojarzone z odpornością, przeciwutleniaczami i zwalczaniem niektórych nowotworów przez konsumentów, którzy stawiają na pierwszym miejscu codzienną odporność podczas pandemii COVID-19.

 


Z czym to się je? 

Jakich produktów używać by wprowadzić veri peri do cukierni, kawiarni lub piekarni? W tym kolorze oczywiście mogą pojawić się lody, ciasta, kawa i shake’, a nawet chleb. I to niekoniecznie za sprawą chemicznych barwników. W naturalny sposób klasyczny niebieski kolor można wprowadzić za pomocą popularnych od kilku lat kwiatów klitorii, rośliny pochodzenia azjatyckiego. Stosuje się ją w postaci sproszkowanej lub suszonych kwiatów. Wystarczy dodać do niego nieco soku z buraka czy jagoód, by poowstał modny very peri. Tak samo tego typu barwę można uzyskać za sprawą mieszanki niebieskiej spiruliny i czarnej marchewki, a także buraka. Odcienie fioletowego uzyskamy za sprawą popularnej jagody, porzeczki czy borówki, ale też używając fioletowych/niebieskich odmian kukurydzy (tzw. hopi corn), ryżu czy ziemniaków (odmiana Adirondack). Z bardziej rodzimych barwników - warto zastosować, np. sok z czerwonej kapusty, która niemal idealnie odzwierciedla niebieski z domieszką czerwonego. 

 


Oczywiście, kolor roku może pojawić się przede wszystkim w postaci elementów wystroju wnętrza lub zastawy. Poduszki, wazony, serwetki, talerze - to wszystko można w ciekawy sposób zestawić z menu cukierni, lodziarni czy kawiarni. 


NAI

źródło >>> KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji