Po raz pierwszy w historii Instytut Pantone zerwał z 22-letnią tradycją i stworzył zupełnie nowy kolor, zamiast wyciągnąć kolejną pozycję z biblioteki 15 000 barw! Dlaczego postawiono właśnie na barwę niebieską z domieszką czerwieni? I jak ją uzyskać w jedzeniu, zachowując czystą etykietę?
09 grudnia 2021 instytut Pantone ogłosił kolor roku 2022 - to Pantone 17-3938 Very Peri, żywy odcień niebieskiego z fioletowo-czerwonym akcentem. Zdaniem ekspertów z instytutu to najszczęśliwszy i najcieplejszy ze wszystkich niebieskich odcieni. Sam niebieski symbolizuje wierność i stałość, czerwony zaś kojarzy się z energią i ekscytacją. Czy jednak ten kolor znajdzie zastosowanie w branży spożywczej? Jakie produkty można użyć, by wprowadzić modny kolor do cukierni czy lodziarni?
Barwa ma znaczenie
Kolor niebieski czy błękit to kolory raczej rzadko spotykane w formie naturalnej w branży spożywczej. Instytt,u dodając do niego domieszkę czerwieni i fioletu, pozwolił na zabawę tymi odcieniami. Dlaczego akurat eksperci postawili na te barwy? Jak zauważa Maartje Hendrickx, menedżer ds. rozwoju rynku oraz marketingu i komunikacji w GNT, konsumenci coraz częściej poszukują produktów, które dają im ciekawe doznania oraz przyjemność. A takie mocne, głębokie i nieoczywiste barwy przyciągają uwagę i pobudzają kreatywność. Ponadto, według badania Food for Health firmy Givaudan, konsumenci zwykle kojarzą fiolet ze snem i relaksem, dodaje Nathalie Pauleau, globalna menedżerka ds. produktu Sense Color w firmie Givaudan. -Ten kolor i jego konotacja są szczególnie istotne w 2022 roku, ponieważ konsumenci nadal skupiają się na swoim wnętrzu, badając tematy zdrowia psychicznego i samoopieki – wyjaśnia. Przeprowadzone badania rynkowe wskazują, że fioletowe i niebieskie odcienie często są kojarzone z odpornością, przeciwutleniaczami i zwalczaniem niektórych nowotworów przez konsumentów, którzy stawiają na pierwszym miejscu codzienną odporność podczas pandemii COVID-19.
Z czym to się je?
Jakich produktów używać by wprowadzić veri peri do cukierni, kawiarni lub piekarni? W tym kolorze oczywiście mogą pojawić się lody, ciasta, kawa i shake’, a nawet chleb. I to niekoniecznie za sprawą chemicznych barwników. W naturalny sposób klasyczny niebieski kolor można wprowadzić za pomocą popularnych od kilku lat kwiatów klitorii, rośliny pochodzenia azjatyckiego. Stosuje się ją w postaci sproszkowanej lub suszonych kwiatów. Wystarczy dodać do niego nieco soku z buraka czy jagoód, by poowstał modny very peri. Tak samo tego typu barwę można uzyskać za sprawą mieszanki niebieskiej spiruliny i czarnej marchewki, a także buraka. Odcienie fioletowego uzyskamy za sprawą popularnej jagody, porzeczki czy borówki, ale też używając fioletowych/niebieskich odmian kukurydzy (tzw. hopi corn), ryżu czy ziemniaków (odmiana Adirondack). Z bardziej rodzimych barwników - warto zastosować, np. sok z czerwonej kapusty, która niemal idealnie odzwierciedla niebieski z domieszką czerwonego.
Oczywiście, kolor roku może pojawić się przede wszystkim w postaci elementów wystroju wnętrza lub zastawy. Poduszki, wazony, serwetki, talerze - to wszystko można w ciekawy sposób zestawić z menu cukierni, lodziarni czy kawiarni.
NAI
źródło >>> KLIK!