Niespotykane połączenia smaków, obfite porcje nakładane specjalną „packą”, naturalne składniki wykorzystywane do ich stworzenia, a przede wszystkim sprawdzona, oryginalna, polska receptura, stworzona w okresie międzywojennym. Mowa o lodach wytwarzanych „u Lodziarzy”, lodziarni należącej do sieci Wytwórnia Lodów Prawdziwych.
Podobne artykuły
Lody o smaku chleba i inne podlaskie inspiracje "U Lodziarzy"Lody naturalne czy rzemieślnicze?Cremino – naprawdę warto!Pomysł na uruchomienie lodziarni oferującej niepowtarzalne lody bazujące na sprawdzonym przepisie znalezionym przypadkowo na strychu „przywędrował” na Pomorze aż... z Podlasia. A konkretnie z Białegostoku. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniej technologii twórcom lodziarni udało się odtworzyć ich smak i konsystencję, uruchamiając zarazem produkcję na większą skalę. Tam właśnie, w ubiegłym roku powstała pierwsza lodziarnia pod szyldem „u Lodziarzy”. Po niewątpliwym sukcesie pierwszego lokalu wkrótce powstał kolejny, w Augustowie. Dziś sieć liczy już kilkanaście punktów, które działają w największych miastach Polski. I wciąż otwierane są kolejne, bo wszędzie gdzie się pojawiają, lody prawdziwe dosłownie szturmem zdobywają popularność wśród klientów.
Wytwórnia zwraca uwagę swoim wystrojem i aranżacją wnętrza – starannie zaprojektowanym – z nienagannie dobranymi i estetycznymi dodatkami. Jednak nie w wyglądzie tkwi źródło sukcesu, jaki osiągnęły dotychczas funkcjonujące na rynku lodziarnie. – Naszą najmocniejszą stroną są oczywiście… lody – przyznaje Maciej Siniło, współwłaściciel gdyńskiej Wytwórni. I dodaje: – Nasi klienci codziennie będą mieli do wyboru dwa nowe, niepowtarzalne smaki. W tym jeden orzeźwiający sorbet i jeden nowy przysmak stworzony na bazie mleka.
Co ważne, w lodziarni nie ma liczącego kilkanaście czy kilkadziesiąt pozycji menu. Zamiast tego są wspomniane dwa „Smaki dnia” oraz trzy standardowe, tradycyjne wyroby: czekoladowy, truskawkowy i śmietankowy. – Mówiąc o smakach dnia, nie można przejść obojętnie wobec naszych kompozycji. A te, są czasami bardzo zaskakujące i fantazyjne. Na porządku dziennym będą zatem lody marchewkowe, fasolowe, szpinakowe, mojito, rabarbar czy chałwa...
Istotne przy tym są składniki, z których wytwarzane są desery. To naturalne i świeże owoce oraz warzywa, a przede wszystkim mleko – niepasteryzowane, naturalne. Ważne są również dodatki stosowane do przyrządzania nowych smaków, które trafiają do lodziarni w zasadzie z… całego świata. To precyzyjnie wyselekcjonowane komponenty, jak oryginalna, brazylijska kawa i kakao czy belgijska czekolada. – Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które nie przyswajają glutenu. A wiemy, że to zjawisko przyjmuje coraz większą skalę. Lody z Wytwórni są serwowane również w specjalnych, bezpiecznych, bezglutenowych wafelkach – podkreśla.
Codziennie wieczorem na profilu lodziarni na portalu FB można znaleźć aktualną informację na temat smaków przygotowanych na kolejny dzień. – Lody są przygotowywane codziennie, zwykle nocą i nad ranem, tak aby już od wczesnych godzin porannych można było zaoferować świeże, aromatyczne i nieprzetworzone produkty.
Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” znajduje się w Gdyni, przy ul. Świętojańskiej 100, Lodziarnia pracuje codziennie w godzinach od 9.00 do 21.00.