...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

W wakacyjnym Mistrzu Branży: Zdrowo i smacznie z Beatą Sadowską, zielona przyszłość cukiernictwa i świeżo mielona mąka w piekarniach

W tym wydaniu Beata Sadowska daje przepis na zdrowy styl życia i biznes, Natalia Sitarska zdradza, co uratowało DESEO przed kryzysem, a Adrianna Jaworska tłumaczy przyszłość cukiernictwa. Sprawdzamy, dlaczego w piekarniach rośnie popyt na świeżo mieloną mąkę. A w BONUSIE: 10 receptur na sezonowe, zdrowe desery, lody i koktajle!

Moda na zdrowy styl życia (obejmujący dietę, aktywność fizyczną i ekologię) rozwija się w najlepsze. Do zmiany myślenia nieustannie dopingują nas m.in. znani ludzie z showbiznesu. Wśród polskich nazwisk uwagę zwraca dziennikarka, podróżniczka, miłośniczka aktywnego stylu życia, autorka książek: „I jak tu nie biegać!”, „I jak tu nie jeść!”. Beata Sadowska, bo o niej mowa, od kilku lat wspólnie z przyjaciółmi rozwija w Gdańsku wegetariańską cukiernię GUGA Sweet i wegańską restaurację GUGA Spicy. Dzisiaj znana dziennikarka opowiada, co sprawiło, że przeszła na zieloną stronę mocy; skąd pomysł na cukiernię i restaurację oraz jak stworzyć miejsce autentyczne, wewnętrznie spójne w oczach konsumenta.

To, że świat z konieczności przechodzi na wege, wskazuje również Adrianna Jaworska. Polska cukierniczka, tłumaczka, współpracownica Jordiego Bordasa, z perspektywy Barcelony patrzy na świat, jego potrzeby i dostrzega wyzwania cukiernictwa przyszłości. Według niej czasy zmieniają się niezwykle dynamicznie i warto wykorzystywać wiedzę, którą przynoszą. – Cukiernictwo wegańskie czy bez cukru pięć lat temu wyglądało zupełnie inaczej niż dziś. Z całą pewnością nawet nie wyobrażamy sobie, jak może wyglądać za kolejnych pięć lat. Tutaj tkwi potencjał! – przekonuje Jaworska i zachęca do sięgania po nowe surowce.

 

W tym wydaniu poznacie historię DESEO – jednej z najciekawszych nowoczesnych cukierni w Polsce, którą prowadzi najsłynniejsza para blogerów podróżniczych: Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Dlaczego zdecydowali się prowadzić tak trudny biznes, zamiast zbierać kolejne lajki w social mediach? Jakie błędy popełnili na początku działalności, a co ich uratowało przed totalnym upadkiem? I co ważne, jak blog Tasteaway pomógł im wyjść z kryzysu – tego wszystkiego dowiecie się z rozmowy z Natalią Sitarską pt. „DESEO. Po kryzysie nie ma śladu”.

Po fali zakwasowej rewolucji w polskich piekarniach przyszedł czas na kolejną rewoltę. Tym razem manufaktury chleba oszalały na punkcie świeżo mielonej mąki. Celem tych eksperymentów są innowacyjne chleby, które docenia świadomy konsument. W pracowniach piekarzy pojawiają się zatem młynki zbożowe i worki z ziarnami różnych zbóż. Dzięki temu mają oni większą kontrolę nad surowcem, mogą decydować o grubości zmielenia ziarna, a mąka zachowuje wszystkie pożądane składniki odżywcze. To tylko część walorów wymienianych przez piekarzy. Nowy trend w piekarstwie ma również drugą stronę medalu – problem ze zdobyciem czystego ziarna. To jednak nie zastopuje rozpoczętych zmian!

Tradycyjnie, co roku w wydaniu wakacyjnym przygotowaliśmy zestawienie maszyn, urządzeń i wyposażenia dla nowoczesnej piekarni. W jednym miejscu przejrzycie bogatą ofertę rynkową pod kątem urządzeń do przygotowania ciasta, jego rozrostu, formowania oraz wypieku. Koniecznie sprawdźcie!


Wszystkim poszukującym inspiracji – pod względem smaków, nowych surowców – proponujemy 10 fantastycznych receptur na wakacyjne menu. Pod hasłem „Sezonowo (lokalnie), świeżo i zdrowo” zaproszeni goście – cukiernicy, blogerzy, a nawet amerykańska aktorka – pokazali, jak ciekawe, smaczne i zdrowe może być lato.

 

Zapraszamy do lektury wakacyjnego wydania Mistrza Branży!

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży

I jak tu nie jeść zdrowo?! Z wizytą u Beaty Sadowskiej w wegetariańskiej GUGA Sweet i wegańskiej GUGA Spicy 
Cukiernictwo nowoczesne w tłumaczeniu Adrianny Jaworskiej    
DESEO. Po kryzysie nie ma śladu – rozmowa z Natalią Sitarską, współwłaścicielka warszawskiej cukierni
Czas przypomnieć sobie smak czarnej porzeczki!

Mistrz zarządzania

Podwieczorki z Akademią Mistrza – wiosenna edycja zakończona
Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy, cz. 5 – Co zapewni przyszłość rzemieślniczym piekarniom?     
Pracownicze Plany Kapitałowe – kiedy wejdą w życie i czy są obowiązkowe?    

Mistrz produkcji      

Kruche i chrupkie – wafle    
Jak uniknąć błędów w produkcji pieczywa?
Najlepszy chleb ze świeżej mąki      

Przegląd maszyn i urządzeń  41-47

RECEPTURY NA WAKACJE Sezonowo, świeżo i zdrowo

Imbirowo-kokosowe lody z czarnym sezamem      
Mrożone latte z orzechów nerkowca i kurkumy
Ciastko „Baba mojito” (bez laktozy)
Tatar truskawkowo-miętowy z ricottą         
Poziomkowe trufle w białej czekoladzie z różowym pieprzem      
Czekoladowe doniczki z mascarpone i borówkami
Letnia pralina z limonką
Ciasto z truskawkami (bez cukru, bez glutenu)      
Maślane ciasteczka z rumiankiem bezpromieniowym        
Cztery zdrowe koktajle z pokrzyw   

Flash News   

 

NOWE WYDANIE DOSTĘPNE prenumeracie >>

 

Zobacz online Katalog reklam (okienko poniżej) 
lub pobierz AKTUALNY PDF 

  

 

Bieżące wydanie czasopisma

W listopadowym Mistrzu Branży piekarz i pasjonatka rzemieślniczego chleba opowiadają o swojej pasji, własnym rozwoju i konkursie Master Baker Bakepol. Sięgamy drzew i oswajamy nowe smaki z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, zastępujemy cukier błonnikiem itd.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji