Jak sprawdzić siłę miłości? W Malezji na przykład jest organizowany konkurs dla kochanków, których skuwa się kajdankami na cały tydzień. Kto wytrzyma, ten zdobywa nagrodę. Dalecy jesteśmy od takich ekstremów, za to z całego serca polecamy klasyczną walentynkę na słodko, którą przygotowała mistrzyni cukiernictwa Izabela Berendt.
Walentynkowe serca – receptura Izabeli Berendt, mistrz cukiernictwa, Cukiernia-Restauracja Angelika, Debrzno
Izabela Berendt – brązowa medalistka Mistrzostw Polski Cukierników Expo Sweet 2013, w eliminacjach do World Chocolate Masters 2013 zajęła 2.miejsce
RECEPTURA
BISZKOPCIK JOGURTOWY
75 g żółtek
35 g cukru pudru
105 g białek
20 g cukru
30 g miodu
50 g jogurtu
20 g musli
20 g rodzynek
20 g orzechów włoskich w kawałkach
80 g mąki pszennej
4 g proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem pudrem, osobno białka z cukrem. Jogurt, miód i musli wymieszać z bakaliami. Ubite żółtka połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia oraz z masą z jogurtu i resztą składników. Na końcu dodać ubite białka. Piec w temperaturze 200°C. Po upieczeniu i wystudzeniu wyciąć serca.
MUS TRUSKAWKOWY
150 g pulpy truskawkowej
70 g cukru pudru
250 g bitej śmietany
7 g żelatyny
35 g wody
sok z cytryny
Żelatynę namoczyć i rozpuścić, pulpę połączyć z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, następnie wymieszać z ubitą śmietaną.
MUS JOGURTOWY
300 g jogurtu
40 g cukru pudru
7 g żelatyny
35 g wody
300 g ubitej śmietany
Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Jogurt połączyć z cukrem pudrem i ubitą śmietaną.