...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Wanilina z łupin orzechów i czekoladowy upcykling - Barry Callebaut rozpoczyna współpracę z chemicznym startupem

Znany czekoladowy gigant Barry Callebaut szuka możliwości zamknięcia obiegu w produkcji czekolady. Firma rozpoczęła współpracę ze szwajcarskim startupem chemicznym Bloom Biorenewables. Projekt ma na razie charakter pilotażowy, a jednym z pierwszych punktów jest przetwarzanie łupin orzechów w środki aromatyzujące, np. wanilinę.

Barry Callebaut stawia nie tylko na upcykling odpadów powstających przy produkcji czekolady, ale dąży do osiągnięcia zrównoważonego łańcucha dostaw. Mają temu służyć różne możliwości optymalizacji tego procesu, również wykorzystanie niejadalnych odpadów, które można przekształcić w wartościowe składniki. Celem strategii zrównoważonego rozwoju Barry Callebaut jest osiągnięcie do 2025 roku pozytywnego wpływu na emisję dwutlenku węgla. Bloom Biorenewables wspólnie z Barry Callebaut bada, w jaki sposób odpady wytwarzane w procesie produkcji czekolady mogą wesprzeć walkę ze zmianami klimatycznymi.

 


Szwajcarski startup to organizacja założona przez dwóch chemików z Politechniki Federalnej w Lozannie, dr Remy’ego Busera i dr Florenta Héroguela. Celem prac startupu jest ustanowienie biomasy jako głównego alternatywnego źródła energii wobec paliw kopalnych. Przekształcanie łupin orzechów w biomasę w łagodnym procesie chemicznym odbyło się we współpracy z La Morella Nuts, marką produktów orzechowych, która stała się częścią Barry Callebaut w 2012 roku. Odkrycie, że łupiny orzechów można skutecznie przekształcić w środki aromatyzujące nadające się do wykorzystania w produkcji czekolady to dopiero początek, który czekoladowy gigant określa jako obiecujący. Producent wraz z Bloom Biorenewables będzie badał kolejne możliwości, na razie nie zdradza szczegółów.

Uwaga!
PALMA DO WYPIEKÓW –  ODBIERZ KUPON NA MARGARYNĘ
PRZYJDŹ DO NAS Z WYCIĘTYM KUPONEM Z MISTRZA BRANŻY (str. 27) I ODBIERZ 10KG MARGARYNY BIELSKA GRATIS!
WAŻNE DO 30.03.2021

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji