Wegańska rewolucja zdominowała branże gastro na dobre, o czym świadczy chociażby stricte roślinna wersja jednego najbardziej rozpoznawalnych batoników czekoladowych.
Taki rodzaj popularnego batonika wprowadza firma Nestlé Polska. Nową, roślinną recepturę opracowano w Yorku w Wielkiej Brytanii, w Centrum Badań i Rozwoju Słodyczy Nestlé. Do produkcji czekolady użyto mleka roślinnego, wytworzonego na bazie ryżu. Aleksander von Maillot, globalny szef Dywizji Słodyczy i Lodów Nestlé, podkreśla, że wegański „KitKat” to ukłon w stronę konsumentów nie spożywających mięsa ani żadnych produktów odzwierzęcych. Firma „Nestlé” wzięła pod uwagę ich liczne sugestie, które pojawiały się w mediach społecznościowych i stworzyła nową recepturę batonika odpowiadającą kryteriom wegańskim.
To nie pierwsze taka receptura „Nestlé”. W niektórych krajach można kupić alternatywne produkty nabiału wyprodukowane przez „Nestlé” oparte na bazie ryżu, soi, owsa, kokosu. Na przykład lody bezmleczne czy roślinne śmietanki do kawy. W Polsce dostępne są kapsułki z kawą flat white z mleka kokosowego i owsianego. Nowy, wegański batonik „KitKat” będzie dostępny nie tylko w Polsce, ale także w Wielkiej Brytanii, w Estonii, na Łotwie, Litwie i w Portugalii.