autor: Angelika Pawełczyk
Domowe lody i na dodatek wegańskie? Nie ma nic prostszego i bardziej smacznego. Pistacje przyjemnie chrupią podczas jedzenia a granat przełamuje słodycz lodów i równoważy smak. Lody te dostały najlepsza recenzję jaką można otrzymać: ktoś kto nie przepada za lodami stwierdził, że są to najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadł. Przypadek? Absolutnie!
RECEPTURA
Składniki
2 puszki mleka kokosowego
1 czekolada gorzka (upewnij się, że jest wegańska)
50 g kakao
150 g cukru
2 spore garście posiekanych pistacji (już obranych)
2 spore garście pestek granatu
Przygotowanie
Dzień przed przygotowaniem lodów mleko kokosowe włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia oddzielić śmietankę od wody kokosowej. Czekoladę połamać na kawałki i razem z wodą kokosową, kakao i cukrem umieścić w rondlu. Gotować w kąpieli wodnej do połączenia składników, następnie wstawić do lodówki i schłodzić, aby masa stała się bardziej gęsta.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, po czym powoli wlewać zimną czekoladową masę, mieszając delikatnie trzepaczką do połączenia. Dodać pistacje i pestki granatu (zostawić odrobinę do dekoracji wierzchu) i ponownie wymieszać. Całość przelać do metalowej formy, wierzch posypać pozostałymi pistacjami i pestkami granatu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc do zestalenia. Wyciągnąć lody przynajmniej 20-30 minut przed podaniem, aby stały się bardziej miękkie. Najlepiej nakładać je łyżką do lodów zanurzoną w ciepłej wodzie.
Smacznego!
Angelika Pawełczyk – miłość do gotowania i pieczenia zawładnęła jej sercem dobrych parę lat temu. W 2012 r. założyła bloga iadorecinnamon.blogspot.com i zaczęła chłonąć receptury kulinarne jak gąbka. Jej wielkim marzeniem jest otwarcie własnej cukierni i napisanie książki kucharskiej.