Po raz kolejny Jawor stanie się Polską Stolicą Chleba. W dniach 29-31 sierpnia br., będzie hucznie obchodzić Święto Chleba i Piernika. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP Pani Anna Komorowska.
Podobne artykuły
XXIV Święto Chleba w Gdańsku – pochwała chleba na kwasieKatowicka Izba Rzemieślnicza nagrodziła najlepszychPodkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w WiedniuŚwięto Chleba i Piernika łączy sztukę i najwyższy kunszt piekarniczy z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. Promuje i kultywuje staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami. Polskie pieczywo jest zupełnie wyjątkowe. Jego siła tkwi w smaku, którego próżno szukać gdzie indziej na świecie. Odpowiednia miękkość, właściwa kruchość, przyjemny zapach.
Siła tradycji
Najlepsi polscy piekarze i cukiernicy staną w szranki w konkursach „Rzeźby Piekarskiej”, „Piekarza Roku” i „Bezpiecznej Piekarni”. Na stoiskach prezentować będą wspaniałe bochny, wypiekane według starych, zapomnianych często receptur, bochny na prawdziwym zakwasie, tak różne od pieczywa spotykanego w marketach, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, z dynią, sezamem, czy śliwką. Animacje piekarnicze prowadzone przez mistrzów pozwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy.
Dodatkową atrakcją będzie udział w animacjach piekarniczych zwycięzców w mistrzostwach Polski w turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz” organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu. Zaangażowanie i kreatywność piekarzy skutkuje ogromną różnorodnością pieczywa, już teraz przyjeżdżając do Jawora, można nabyć ponad 60 gatunków pieczywa, w tym zupełną nowość – chleb z ostropestem oraz chleb słowiański, mocno zakorzeniony w starej tradycji piekarniczej. Święto Chleba i Piernika ma również charakter wystawienniczy i rzemieślniczy. Integruje środowisko branżowe, tworzy i buduje pozytywne relacje pomiędzy producentami i konsumentami, ukazuje nowoczesne rozwiązania technologiczne w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, wreszcie promuje wiodące na polskim rynku firmy związane z branżą.
Niezapomniane atrakcje
Podczas Święta Chleba i Piernika cofniemy się w czasie, kiedy to nad Ziemią Jaworską unosiły się kłęby dymów i pyłów wulkanicznych, a spod ziemi dobiegały głuche odgłosy wstrząsów. W starodawnej wiosce zobaczymy nie tylko życie naszych przodków i pierwsze próby wypieku chleba, ale także wybuch wulkanu! Za sprawą pasjonatów, regionalistów i rzemieślników, nasza podróż do przeszłości rozpocznie się przed milionami lat, od Ziemi pokrytej stygnącą lawą, przez pierwotne lasy, pierwsze ziemie uprawiane przez człowieka, pierwsze plony, ziarna, ciasto chlebowe i wreszcie wypiek chleba. Tę część jaworskiego święta uzupełnią wykłady poświęcone ziemi Pogórza Kaczawskiego w aspekcie gospodarki rolnej i pozyskiwania plonów odpowiednich dla wypieku chleba. Produkty, które wytworzą piekarze podczas animacji piekarniczych, do swych wyjątkowych dań wykorzysta znany wszystkim Karol Okrasa. Zaprzyjaźnieni z miastem rękodzielnicy i rzemieślnicy prezentować będą swoje piękne wyroby, choćby naczynia lepione z gliny, donice czy rzeźby. Będzie żywność ekologiczna i nieskażone cywilizacją produkty, o których na co dzień możemy tylko pomarzyć, miody, sery, nalewki i zioła. To tylko przedsmak tego, co będzie można smakować przez te wyjątkowe trzy dni. A zewsząd dochodzić będzie muzyka, dla najmłodszych i starszych, od folkloru, przez country, pop i rock. Wystąpią artyści znani na polskiej scenie, ale i na całym świecie.
Garść historii
Tradycja piekarnicza w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana Hennerie. Każdy piekarz, a w średniowiecznym Jaworze było ich ośmiu, mógł mieć jedną lub kilka ław chlebowych, które zazwyczaj mieściły się w obrębie Rynku. W 1538 r. król Ferdynand I ustanowił dla miasta wolny targ pieczywem. Wypiek i sprzedaż chleba regulowały specjalne przepisy miejskie, a kto się do nich nie stosował, podlegał surowej karze. Często z piekarzami zrzeszeni w jednym cechu byli ciastkarze i piernikarze. Tak było w Jaworze. Doskonałe pierniki Lorentz Meh’a znane były już w 1556 r., a osiadła w Jaworze w średniowieczu rodzina Lauterbachów wypiekała pierniki znane na całym Śląsku i za granicą. Dziś, całą gamę form piernikarskich, nawet sprzed 350 lat, możemy obejrzeć w jaworskim Muzeum Regionalnym.
Zapraszamy również na oficjalną stronę internetową miasta www.jawor.pl, gdzie na bieżąco będą zamieszczane informacje dotyczące Święta Chleba i Piernika w Jaworze.
Organizatorzy:
Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor
Osoba do kontaktu: Leszek Światkowski,
Naczelnik Wydziału Promocji Miasta
tel. 76/871-14-20, e-mail: promocja@jawor.pl
Jaworski Ośrodek Kultury, Rynek 5, 59-400 Jawor
Osoba do kontaktu: Barbara Leonowicz, dyrektor
tel. 76/870-28-78, e-mail: poczta@jok.jawor.pl
Współorganizatorzy:
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP