12 marca 2014 r. Polska Federacja Producentów Żywności zaprasza na konferencję "Dodatki do żywności" z udziałem znanych specjalistów, m.in. Joanny Gajdy-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH oraz prof. Krzysztofa Krygiera z SGGW.
Konferencja odbędzie się w Hotelu Marriott w Warszawie.
Plan konferencji
09.50 - 10.00 OTWARCIE KONFERENCJI
- ANDRZEJ GANTNER, Dyrektor Generalny Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
10.00- 10.45 WYTYCZNE KOMISJI EUROPEJSKIEJ DOTYCZĄCE DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI
- JOANNA GAJDA-WYRĘBEK, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
• klasyfkacja żywności w załączniku II do rozporządzenia 1333/2008
• żywność o właściwościach barwiących
• aromaty
• enzymy
• wzmacniacze aromatu
10.55-11.40 SUBSTANCJE SłODZĄCE W ŻYWNOŚCI
- JOANNA GAJDA-WYRĘBEK, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
• warunki stosowania określone w przepisach
• opinie EFSA i prace legislacyjne dotyczące substancji słodzących, w tym nowe dodatki
• najczęstsze obawy konsumentów
11.50 -12:20 AROMATY DYMU WĘDZARNICZEGO
- JOANNA GAJDA-WYRĘBEK, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
• defnicja
• status prawny
• warunki stosowania
• okresy przejściowe
• wędzenie tradycyjne a stosowanie aromatów dymu wędzarniczego
12.30-12.45 PRZERWA KAWOWA
12.45 - 13.05 DODATKI DO ŻYWNOŚCI W XXI WIEKU
- PROF. KRZYSZTOF KRYGIER, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
• eliminacja dodatków z żywności - czy jest korzystna?
• postrzeganie dodatków przez konsumentów - fakty i mity
• bezpieczeństwo spożycia dodatków z różnych źródeł
• dodatki w nowoczesnych technologiach
13.15 - 13.55 WYBRANE DODATKI DO ŻYWNOŚCI - METODY ANALIZ ORAZ INTERPRETACJA WYNIKÓW
- HANNA WACHOWSKA, J.S. Hamilton Poland SA
• Stosowane metodyki analityczne
• Omówienie wybranych przykładów
14.00 -14.45 LUNCH
14.45 - 15:15 PRACE KOMISJI EUROPEJSKIEJ DOTYCZĄCE DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI
- JOANNA GAJDA-WYRĘBEK, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
• zmiany warunków stosowania dodatków do żywności (załącznik ii do rozporządzenia 1333/2008)
• interpretacje (w tym znakowanie)
15.25- 16.35 ZAGROŻENIA PRAWNE I MEDIALNE ZWIĄZANE ZE STOSOWANIEM DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI
- MARCIN TOMASIK, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p.
• obszary zagrożeń prawnych i medialnych: ocena rzeczywistego poziomu ryzyk i konsekwencji prawnych wybranych zachowań
• środki szybkiej reakcji przysługujące przedsiębiorcom w razie wystąpienia zarzutów medialnych pod adresem frmy
• praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania sytuacjami kryzysowymi
16:45-17:00 ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI
SZCZEGÓŁY l ZAPlSY na www.pfpz.pl
SEKRETARIAT KONFERENCJI: tel. 22 830 70 55, fax: 22 830 70 56