...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Wielka orkiestra słodkiej pomocy - polscy cukiernicy dla WOŚP

Nie od dziś wiadomo, że cukiernik (i piekarz!) to człowiek o słodkim sercu. Naszą
redakcję niezmiennie cieszy hojność wielu cukierników, którzy na różne sposoby wsparli w
tym roku WOŚP.

– Nie jestem bogatym człowiekiem, co nie zmienia faktu że dobrem można dzielić się zawsze i z każdym – z takiego założenia wychodzi członek reprezentacji polskiej kadry na olimpiadę w Stuttgarcie Wojciech Rzepecki, który w tym roku postanowił czynnie zaangażować się w pomoc podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Z podobnego założenia wyszło wielu cukierników, którzy dołożyli swoją cegiełkę do dzieła Jurka Owsiaka. Tym samym pokazali, że pomagać można na wiele sposobów, że zależy to jedynie od chęci i wyobraźni.

Przede wszystkim można zostać wolontariuszem i zbierać datki do puszki, jak zrobił to cytowany już Wojtek Rzepecki. – Za rok na pewno też będę zbierać, żeby pobić swój rekord. W tym roku była to najlepsza puszka w Trójmieście, bo miała wartość blisko 7000 zł. Czerpię z tego ogromną satysfakcję – mówi cukiernik.

 

 

Wiele cukierni podczas finału WOŚP miało w swojej ofercie specjalne produkty, z których część dochodu przekazywała na WOŚP. Na przykład Cukiernia Deker oddała 30% z każdego ciastka w charakterystycznym kształcie czerwonego serca (mus z różowej czekolady ruby, compote z litchi z różą).

 

 

Niektórzy organizowali specjalne licytacje. Piękny, kunsztowny piernik z podobizną Jurka Owsiaka autorstwa dekoratorki Anny Dziedzic został wylicytowany podczas aukcji prowadzonej na Allegro za kwotę 575 zł! Za podobną kwotę wylicytowano tort dekoratorki Barbary Budy. Wielu oddawało coś na aukcje prowadzone na żywo, w ten sposób na przykład Beskid Chocolate w Węgierskiej Górce (skąd pochodzą producenci) zebrało ponad 100 tys. złotych! Z kolei Łukasz Smoliński i Natalia Sitarska, czyli właściciele Deseo i autorzy bloga kulinarno-podróżniczego Tasteaway, wzięli udział w akcji Rzeczy od Serca, w której swoje przedmioty na aukcje.wosp.org.pl podarowali aktorzy, muzycy, sportowcy, blogerzy. Właściciele Deseo poddali licytacji oryginalną kulinarną podróż po stolicy z ich udziałem, dzięki której zebrali 1780 zł.

 

 

Tomasz Szypuła, mistrz lodziarstwa z Baborowa, w swojej lodziarni zorganizował całodniową akcję z licznymi atrakcjami i przede wszystkim zbiórką pieniędzy. Sam przekazał m.in. 15 kg lodów i zorganizował sztab, czyli wolontariuszy z puszkami. – Mimo zimna była tak gorąca atmosfera, że ludzie wyjedli wszystkie lody, zostawiając niezłe kwoty w naszej puszce WOŚP. Udało się nam uzbierać blisko 30  tys. zł! To niesamowite, że nasze lody mogą przyczyniać się do tego, aby pomagać innym – cieszy się organizator akcji.

 

 

Pozostaje czerpać inspirację z tego typu zaangażowania w sprawy społeczne i czekać do kolejnej orkiestry albo… zaangażować się już teraz! Pomoc potrzebna jest wielu szpitalom, placówkom i ludziom potrzebującym. – Już od wielu lat staram się brać udział w różnych akcjach charytatywnych, które pomagają przeważnie najmłodszym, czyli moim najważniejszym lodożercom – mówi Tomasz Szypuła, który często współorganizuje kolacje charytatywne.

Podobną postawę prezentuje Wojtek Rzepecki: – Od kolacji charytatywnych po licytacje i różnego rodzaju akcje w domach dziecka, hospicjach itp. Staram się to robić na wielu płaszczyznach. Sztandarową i chyba moją ulubioną formą pomocy jest współpraca z inicjatywą „Kucharze pomagają”, którą stworzył znany kucharz, dziennikarz kulinarny i wizjoner Tomasz Jakubiak. Razem z chefami kuchni Sebastianem Cichym i Jordanem Bachem staramy się zrobić jak najwięcej, pomagamy mu w tej inicjatywie, która niebawem stanie się fundacją. Trzeba pamiętać, że każdy z nas może kiedyś potrzebować pomocy. Maciek Wiśniewski i Michał Iwaniuk również czynnie pomagają, np. schroniskom dla zwierząt, nieraz przekazali datki ze szkolenia indywidualnego na szczytny cel. Chciałbym tylko, aby ludzie patrzący na taką pomoc z boku, nie robiąc nic, nie komentowali, że to akcje na pokaz. To próba podcinania nam skrzydeł, ale wiadomo że w gastro nie pracują ludzie z miękkim charakterem, więc łatwo się nie damy. Pokazujemy, że mamy wielkie serca!

 


Przypominamy, że pomóc można, wpłacając datki lub przekazując dary na Fundację UNIKUM, w której działa nasza redaktorka Aurora Czekoladowa >>> http://fundacjaunikum.pl/

Cały czas trwa też akcja zbierania funduszy na rehabilitację Jarosława Berdaka (I love nature), przyjaciela wielu piekarzy, cukierników i kucharzy >>> https://zrzutka.pl/pnb4uy.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji