autorka: Anna Jezierska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
nauczyciel prowadzący: Agnieszka Śledź
RECEPTURA
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
Szczypta soli
100 ml soku pomarańczowego
3 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Poncz do całości
Sok z połowy pomarańczy
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
4 łyżki wody
3 łyżki cukru
Poncz do ciemnego biszkoptu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml wody
20 ml wódki
Masa budyniowa
1 budyń
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
1 masło
Masa kakaowa
100 g cukru pudru
200 g kakao
150 g masła
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Dwie okrągłe formy wyłóż papierem do pieczenia. Oddzielone białka miksuj ze szczyptą soli, pod koniec dodaj stopniowo cukier i ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia. Wsypuj partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką. Wlej olej i dokładnie wymieszaj. Do 2/3 masy dodaj sok pomarańczowy, przelej do pierwszej formy. Pozostałą część wymieszaj z kakao i kawą, przelej do drugiej. Piecz ok 30-40 min. Po upieczeniu wyjmij biszkopty z form, kładąc je odwrotnie, i zdejmij papier.
Przygotuj poncz pomarańczowy: wymieszaj składniki i gotuj do rozpuszczenia cukru. Przygotuj poncz kawowy: zaparz kawę, gdy ostygnie, dodaj wódkę.
Masa kakaowa: roztop masło, wsyp cukier puder i kakao, do przestygniętej masy dodaj serek. Wstaw do lodówki.
Masa budyniowa: ugotuj budyń na mleku z cukrem. Utrzyj masło, dodawaj po łyżce ostygniętego budyniu.
Gdy biszkopty wystygną, biały podziel na trzy części i napączuj je: białe ponczem pomarańczowym a ciemny – kawowym. Przełóż jedną warstwę kakaową masą, a pozostałe trzy budyniową, zostawiając część na przesmarowanie całości. Pozostałości mas krótko zmiksuj. Udekoruj według własnego uznania, np. kładąc na górę zanurzone w rozpuszczonej czekoladzie oraz obsypane jej wiórkami aebleskivery.