...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Wielkanocna pysznotka

autorka: Anna Jezierska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
nauczyciel prowadzący: Agnieszka Śledź

RECEPTURA
 
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
Szczypta soli
100 ml soku pomarańczowego
3 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Poncz do całości
Sok z połowy pomarańczy
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
4 łyżki wody
3 łyżki cukru

Poncz do ciemnego biszkoptu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml wody
20 ml wódki

Masa budyniowa
1 budyń
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
1 masło

Masa kakaowa
100 g cukru pudru
200 g kakao
150 g masła
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym



Piekarnik rozgrzej do 175°C. Dwie okrągłe formy wyłóż papierem do pieczenia. Oddzielone białka miksuj ze szczyptą soli, pod koniec dodaj stopniowo cukier i ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia. Wsypuj partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką. Wlej olej i dokładnie wymieszaj. Do 2/3 masy dodaj sok pomarańczowy, przelej do pierwszej formy. Pozostałą część wymieszaj z kakao i kawą, przelej do drugiej. Piecz ok 30-40 min. Po upieczeniu wyjmij biszkopty z form, kładąc je odwrotnie, i zdejmij papier.

Przygotuj poncz pomarańczowy: wymieszaj składniki i gotuj do rozpuszczenia cukru.  Przygotuj poncz kawowy: zaparz kawę, gdy ostygnie, dodaj wódkę.

Masa kakaowa: roztop masło, wsyp cukier puder i kakao, do przestygniętej masy dodaj serek. Wstaw do lodówki.

Masa budyniowa: ugotuj budyń na mleku z cukrem. Utrzyj masło, dodawaj po łyżce ostygniętego budyniu.

Gdy biszkopty wystygną, biały podziel na trzy części i napączuj je: białe ponczem pomarańczowym a ciemny – kawowym. Przełóż jedną warstwę kakaową masą, a pozostałe trzy budyniową, zostawiając część na przesmarowanie całości. Pozostałości mas krótko zmiksuj. Udekoruj według własnego uznania, np. kładąc na górę zanurzone w rozpuszczonej czekoladzie oraz obsypane jej wiórkami aebleskivery.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji