Jak bardzo ważnym elementem wielkanocnego stołu jest chleb świadczy chociażby fakt, że zazwyczaj we wydrążonym bochenku podaje się żurek. Można też zrobić chlebowe koszyczki na jaja! Poznajcie recepturę.
Jak Wielkanoc to chleb. A skoro są święta to warto podać go w odświętnej formie, np. koszyczków na jaja. Oto propozycje mistrzyni chlebowej dekoracji, Katarzyny Marciniak. Receptura na koszyczki powstała dzięki współpracy z Andrzejem Sową, który lada moment otwiera swoją piekarnię w Bydgoszczy. To jego autorski przepis na chleb kujawski.
Chleb Kujawski - receptura
250 g Mąka pszenna (semoliny)
125 g Letnia woda
½ łyżeczki Sól
½ łyżeczki Cukier
7 g Świeże drożdże*
* chlebek można zrobić na zakwasie, powinien on stanowić ok. 1/5 wagi mąki
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i powoli mieszając, wlewać wodę z drożdżami. Wyrabiać przez ok. 10-15 min, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w miejsce wolne od przeciągów do wyrośnięcia (ok. godziny). Następnie wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić (kilka minut). Przygotować dowolne formy chlebka.
Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec uformowane chlebki przez 30-45 min (czas pieczenia zależy od wielkości wypieków – można je zwiększyć lub zmniejszyć).
Opcjonalnie – tuż przed pieczeniem oprószyć bochenek kurkumą, papryką i zielonym młodym jęczmieniem w proszku. Nacinać żyletką i nożyczkami.
Koszyczki i ozdoby są zrobione z ciasta chlebowego, ale o mniejszej hydracji. Wycinane nożykiem i za pomocą foremek. Forma chlebka jest wynikiem wyłącznie kreatywności twórcy.