...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Wielkanocne chleby

Jak bardzo ważnym elementem wielkanocnego stołu jest chleb świadczy chociażby fakt, że zazwyczaj we wydrążonym bochenku podaje się żurek. Można też zrobić chlebowe koszyczki na jaja! Poznajcie recepturę.

Jak Wielkanoc to chleb. A skoro są święta to warto podać go w odświętnej formie, np. koszyczków na jaja. Oto propozycje mistrzyni chlebowej dekoracji, Katarzyny Marciniak. Receptura na koszyczki powstała dzięki współpracy z Andrzejem Sową, który lada moment otwiera swoją piekarnię w Bydgoszczy. To jego autorski przepis na chleb kujawski. 

 

 

Chleb Kujawski - receptura

250 g Mąka pszenna (semoliny)

125 g Letnia woda

½ łyżeczki Sól

½ łyżeczki Cukier

7 g Świeże drożdże*

 

* chlebek można zrobić na zakwasie, powinien on stanowić ok. 1/5 wagi mąki

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i powoli mieszając, wlewać wodę z drożdżami. Wyrabiać przez ok. 10-15 min, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w miejsce wolne od przeciągów do wyrośnięcia (ok. godziny). Następnie wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić (kilka minut). Przygotować dowolne formy chlebka.

Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec uformowane chlebki przez 30-45 min (czas pieczenia zależy od wielkości wypieków – można je zwiększyć lub zmniejszyć).

Opcjonalnie – tuż przed pieczeniem oprószyć bochenek kurkumą, papryką i zielonym młodym jęczmieniem w proszku. Nacinać żyletką i nożyczkami.

Koszyczki i ozdoby są zrobione z ciasta chlebowego, ale o mniejszej hydracji. Wycinane nożykiem i za pomocą foremek. Forma chlebka jest wynikiem wyłącznie kreatywności twórcy.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji