...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Wielkanocne dekorowanie

Jak każde święta, tak i Wielkanoc kojarzona jest z określonymi kształtami – zajączkami, jajkami, barankami. Tworząc wszelkiego rodzaju dekoracje, pamiętajmy, że także kolor ma znaczenie.

Wielkanoc, która przypada wiosną, jest świętem barwnym, radosnym, przypominającym o toczącym się kręgu życia, budzącym nadzieję i wiarę w nieskończoność tegoż kręgu. Ta pora roku wyzwala w nas hormony szczęścia i zwiększa odczuwaną radość i miłość. Nie bez kozery więc Wielkanoc jest świętem miłości w rozległym znaczeniu.

 

Już w starożytności popularne było malowanie jajek w tym okresie, a symbolika jaja wielkanocnego ma długą tradycję. Uosabia ono nowe życie, a tym samym zmartwychwstanie. Dawniej w Polsce wielkanocne zwyczaje często wiązały się z jajkami. Pisanki stanowiły np. wykup dziewcząt przed oblaniem wodą w lany poniedziałek. Obdarowywano się nimi nawzajem, cieszono się, jeśli czyjaś pisanka była chwalona przez innych. Chłopiec, ofiarując pannie czerwoną pisankę, wyrażał w ten sposób swoje do niej uczucia. Osoba obdarowana pisanką niebieską wiedziała, że oznacza to życzenie zdrowia.

 

Nazwy barwionych jaj zależą od sposobu, w jaki zostały ozdobione. Malonki, kraszanki czy bryczki to jajka zabarwione jednolicie. Deseń wyskrobany na jednobarwnym tle nazywamy skrobanką lub rysowanką. Pisanka to jajko ozdobione różnokolorowymi ornamentami. Kolory pisanek mają swoją symbolikę i znaczenie. Można za ich pomocą wyrazić wiele uczuć, złożyć życzenia dla najbliższym czy znajomym. Znając ich symbolikę, łatwo odczytamy ukryte treści. Dzięki barwionym wielkanocnym pisankom na naszym stole będzie radośnie i kolorowo.

Żółty – oznacza życie duchowe, światło, słońce dające radość i siłę. Jeśli tego komuś życzymy, obdarowujemy go żółtą, optymistyczną pisanką. Dzieląc się z obdarowaną osobą radością, informujemy, że pragniemy komunikacji i porozumienia z nią.
Pomarańczowy – również jest kolorem atrakcyjności, energetycznym i radosnym. Oznacza też serdeczność i otwartość na drugą osobę. Pisanka w tym kolorze przekazuje dobre intencje, jakie mamy wobec obdarowywanej osoby. Dajemy jej energię, by ze wszystkim sobie poradziła.
Czerwony – ma symbolizować krew przelaną przez Chrystusa za nasze grzechy. W życiu kojarzymy go także z miłością i namiętnością. Obdarowujemy więc czerwoną pisanką osobę spragnioną uczucia lub wówczas, jeśli sami pragniemy być przez nią zauważeni.
Niebieski – symbolizuje niebo, czyste, świeże powietrze, zdrowie i spokój. Pisanka w tym kolorze będzie dobrym prezentem dla osoby schorowanej oraz tej, której życzymy powodzenia i nowych możliwości. Niebieską pisankę warto podarować komuś, komu życzymy poprawy wątłego zdrowia.
Fioletowy – to kolor wielkopostnej żałoby. Zabarwiona nań pisanka oznacza jej koniec, radość ze Zmartwychwstania u siłę. To podarunek dla kogoś, kto zaczyna nowy etap w życiu lub szuka sensu i znaczenia tego, co go spotyka.
Zielony – symbolizuje budzące się życie, nadzieję, wiosnę, pieniądze. Taką pisanką obdarowujemy osobę, którą trzeba wesprzeć duchowo, dodać jej otuchy, która potrzebuje pozytywnego wzmocnienia . Będzie ona też właściwa do obdarowania osoby zapracowanej i spragnionej życiowej równowagi.
Brązowy – tak jak drzewo, symbolizuje siłę, wytrzymałość, wytrwałość i szczęście. To dobry prezent dla kogoś, przed kim stoją wyzwania lub spotkały go trudne chwile. Wzmocni poczucie własnej wartości i przyniesie spokój.
Czarny – oznacza wieczność i pamięć. Tym kolorem wyrazimy, że ktoś jest dla nas ważny i że o nim pamiętamy. To kolor właściwy dla kogoś, kto boryka się ze stratą i żalem. Obdarowanej osobie pozwoli uporać się z negatywnymi uczuciami.



Kompozycję wiosenno-świąteczną przygotowałam z ciasta piernikowego, ono również ma określoną symbolikę w naszej kulturze. Dekoracje wykonałam z lukru królewskiego z użyciem tylek cukierniczych, które dają szybkie i efektowne rezultaty. Do tych dekoracji użyłam lukru o trzech gęstościach, bazując na prostocie. Taki piernikowy bukiet może być ciekawą i długotrwałą ozdobą wiosennego czy świątecznego stołu, można też wpleść w niego życzenia, np. za pomocą odpowiednio dobranej kolorystyki pisanek. Tego typu upominek z pewnością zaskoczy i ucieszy obdarowaną osobę, stanowiąc atrakcyjny element wystroju, a posiadającemu umiejętność odczytania symboliki ogrzeje serce niczym wiosenne słońce.

Życzę mnóstwa radości – tej odczuwanej i tej ofiarowywanej oraz pogodnych dni, nie tylko na święta.

Beata Prusak, https://cakeroom.pl/szkoleniowcy/beata-prusak/

 

Wielkanocne receptury

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji