autorka: Aleksandra Dudek, klasa II a, RZSZ w Zamościu
nauczyciel : Bożena Witkowska
RECEPTURA
Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
Krem
500g śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku
400ml zimnego mleka
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Nakropka
250ml wody
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Do dekoracji
Masa cukrowa biała i czerwona
Sposób przygotowania
1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
4. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
5. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
6. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę.
7. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć.
8. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
9. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i udekorować masą cukrową.