autorka: Justyna Szklanny, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
nauczyciel prowadzący: Izabela Giersberg-Mataniak
RECEPTURA
Biszkoptowy króliczek
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,05 kg margaryny
3 łyżki bułki tartej
Do dekoracji
3 polewy czekoladowe
Lukier
Kokos
Rodzynki
Migdały
Kolorowa posypka
Dwie formy o średnicy 25-26 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, cukier dodawać pod koniec powoli, w niewielkich porcjach. Do powstałej masy dodajemy stopniowo żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, a następnie powoli wsypujemy do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Masę przelewamy do dwóch przygotowanych form i wstawiamy do piekarnika (180°C na ok. 30-40 min).
Z jednego z upieczonych biszkoptów wycinamy głowę, a z drugiego uszy i kokardę. Łączymy wszystkie elementy, całość polewamy polewą (kokardę lukrem).
Z migdałów układamy środek uszu, z kokosu i części rodzynek robimy oczy, z reszty układamy nos, wąsy i usta. Kokardę posypujemy posypką.