...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Wielkie święto chleba we Francji

Celebracja rzemieślniczych wypieków, warsztaty i pokazy, a także konkurs na najlepszą bagietkę oraz croissanta - la Fête du Pain wraca do Paryża!

Po dwóch latach nieobecności, spowodowanej pandemią, powraca święto chleba (la Fête du Pain)  we Francji. Ta duża impreza, której inauguracja odbywa się w katedrze Notre-Dame,  rozpoczęła się 16 maja i potrwa do 22.

 

 

W całej Francji urządzane są festyny, degustacje i konkursy związane z tą bardzo ważną gałęzią francuskiej kultury kulinarnej, jaką jest piekarnictwo i cukiernictwo - kwiat francuskiej gastronomii. Święto Chleba to promocja  wypieków rzemieślniczych. To także okazja do integracji zawodowej, która ma za zadanie podnoszenie prestiżu zawodu piekarza i cukiernika oraz przekazywanie zdobytej wiedzy młodszemu pokoleniu. Tegoroczne święto, organizowane przez Francuską Konfederację Piekarzy, to już jego 25 edycja. Nie przypadkowo świętowanie rozpoczęto 16 maja. To wspomnienie św. Honoriusza - patrona piekarzy. Organizując ten rodzaj święta, francuscy mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa chcą oddać hołd trudnej sztuce wypieków, propagując pieczywo z wysokiej jakości składników, wypiekane według reguł, które zapewnią jak najlepsze bagietki, chleby, bułeczki.

 

 

Od jakiegoś czasu trwają starania, by tradycyjna bagietka francuska została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego Francji. Piekarze z Paryża na miejsce spotkań ze swoimi klientami i dzielenie się swoją ofertą wybrali miejsce przed katedrą Notre Dame. Kulminacyjnym punktem świętowania w Paryżu będzie konkurs na najlepszą bagietkę rzemieślniczą.


 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji