...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Wielkopolska gotowa na ogólnopolski finał!

Kto został najlepszym wielkopolskim uczniem w zawodzie cukiernik, piekarz oraz – po raz pierwszy – kucharz? Kto wywalczył przepustkę do najważniejszego, ogólnopolskiego finału we Wrocławiu i Zabrzu? Odpowiedzi poznaliśmy 30 stycznia br. we Wrześni.

To już 23. eliminacje wielkopolskie do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, które po raz 10. współorganizowały: ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni, Cukiernia Kuczora oraz PSS „Społem”. W tym roku po raz pierwszy odbyły się także eliminacje do I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Do turnieju zakwalifikowało się 9 uczniów w zawodzie cukiernik, 3 uczniów w zawodzie piekarz oraz 16 uczniów w zawodzie kucharz z 13 szkół województwa wielkopolskiego (lista szkół na końcu artykułu).

Wielkopolską Komisję Turniejową reprezentowali znani i cenieni specjaliści cukiernictwa, kucharstwa i piekarstwa. Na czele Komisji stanęły przewodnicząca Marzena Szułczyńska – wizytator KO w Poznaniu oraz zastępca Dorota Kaczmarek – wicedyrektor ZSZ Nr 2 we Wrześni.

członkowie komisji w zawodzie cukiernik
Przemysław Kuczora – mistrz cukiernictwa
Mieczysław Chojnowski – mistrz cukiernictwa
Michał Doroszkiewicz – mistrz cukiernictwa
Paweł Mieszała – mistrz cukiernictwa
Marcin Parysek – mistrz cukiernictwa
Marzena Buchowska – nauczyciel przedmiotów zawodowych
Barbara Młynarek– nauczyciel przedmiotów zawodowych                                   

członkowie komisji w zawodzie piekarz:
Krystyna Plucińska – wiceprezes PSS „Społem”
Robert Błażejewski – mistrz piekarstwa, technolog
Marcin Dzieńkowski – mistrz piekarstwa
Honorata Glanc – mistrz piekarstwa
Wiesław Kuropatwa – technolog
Romana Drobniak – nauczyciel przedmiotów zawodowych
Sabina Guz – nauczyciel przedmiotów zawodowych

członkowie komisji w zawodzie kucharz
Tomasz Adamski – szef kuchni
Wojciech Bednarek – szef kuchni
Manuela Gołąb – szef kuchni
Andrzej Gołąbek – szef kuchni
Maciej Zieliński – szef kuchni 
Małgorzata Sroka – nauczyciel przedmiotów zawodowych
Iwona Nowak – nauczyciel przedmiotów zawodowych

Całodniowe zmagania

Zmagania turniejowe rozpoczęły się w ZSZ Nr 2 we Wrześni, gdzie dyrektor szkoły Maciej Mielczarek przywitał wszystkich zgromadzonych uczestników, jury i gości. Następnie uczestnicy przystąpili do części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik, kucharz i piekarz (maks. 30 pkt). Rozpiętość uzyskanych punktów z części teoretycznej była znaczna od 9 do 24 . 

Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni Kuczora, dla kucharzy w pracowni szkolnej, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „Powiew Wiosny” (dla cukierników i piekarzy), „Potrawy z drobiem w roli głównej” (dla kucharzy). Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady, kucharze – wykonanie 2 zestawów dania głównego zgodnie z przygotowaną przez uczestnika recepturą wykorzystującą pierś z kurczaka i wyserwowanie przygotowanych potraw, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora o Ø34 cm, a piekarze – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki.

Komisje turniejowe oceniały organizację pracy, smak i aromat, prawidłowe zastosowanie technik i ich stopień trudności oraz higienę i estetykę pracy. Finezyjnie wykonane torty w kształcie pnia drzewa, z motywem ukwieconej łąki, pani Wiosny przyciągały uwagę jurorów. Motywy wiosenne były widoczne i w pracach  piekarzy. Inny kunszt zaprezentowali kucharze, którzy zaprezentowali piersi z drobiu w różnych odsłonach. Uczniowie przystępujący do turnieju zaprezentowali umiejętności zawodowe na wysokim poziomie, o czym świadczyły wypowiedzi członków komisji. Jurorzy zachęcali uczniów do rozwijania swoich zainteresowań, pogłębianiu swoich pasji, spełnianiu marzeń na polu zawodowym. Prace uczestników turnieju można było oglądać podczas zorganizowanej wystawy, wymienić się spostrzeżeniami, przeprowadzić degustacje zaprezentowanych wyrobów. Największe uznanie zyskała wśród cukierników praca Roksany Bartłomiejczak z ZSZ Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia Kuczora, wśród kucharzy praca Jana Darmowskiego z ZS w Pniewach, a wśród piekarzy Miłosza Migaszewskiego z ZSU-G z Pleszewa.

WYNIKI TURNIEJU

W zawodzie cukiernik:
I miejsce – Roksana Bartłomiejczak (ZSZ Nr 2 Września) – 80,71 pkt
II miejsce – Dominika Ludwikowska  (ZSP Grodzisk Wlkp.) – 77,43 pkt
III miejsce – Sebastian Nowak (ZS Nr 4 Leszno) – 71,57 pkt

W zawodzie piekarz
I miejsce – Miłosz Migaszewski  (ZSU-G Pleszew) – 80,14 pkt
II miejsce – Marek Szymański (ZS Nr 4 Leszno) – 69,14 pkt
III miejsce – Hubert Mróz (ZSS Września) – 51,29 pkt       

W zawodzie kucharz:
I miejsce – Jan Darmowski  (ZS Pniewy) – 94 pkt
II miejsce – Klaudia Kaczmarek (ZSZ Nr 2 Września) – 89 pkt
III miejsce – Klaudia Hańćkowiak (ZSU-G Pleszew) – 86 pkt            

Finał XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 16-18.04.2018 r. we Wrocławiu, natomiast finał I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - 23-25.04.2018 r. w Zabrzu. Do III etapu kandydują uczniowie, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. Wymagane minimum osiągnęli wśród cukierników Roksana Bartłomiejczak, kucharzy – Jan Darmowski, Klaudia Kaczmarek, Klaudia Hańćkowiak i Aleksandra Lepka, a wśród piekarzy Miłosz Migaszewski.

Sponsorzy Turnieju: Agart, Agmar, Backaldrin, Bakels, Barbara Luijckx, Cech Rzemiosł Różnych, Credin, Cukiernia Kuczora, Dawn Fodds, Elamed, Hotel Kosmowski, Kandy, Konspol, Młyny Szczepanki, PCEZ, Primulator, PSS SPOŁEM Września, Republika Słoneczna, Restauracja Margeritta, Savpol, Semix, Starostwo Powiatowe, Syga, Uniferm, WIR, Zeelandia, ZT Kruszwica wykazali duże zainteresowanie młodymi adeptami sztuki cukierniczej i piekarskiej. Każdy z uczestników został hojnie nagrodzony. Głównymi nagrodami były staże zawodowe, szkolenia branżowe, udział w międzynarodowych targach, literatura branżowa cenionych mistrzów, sprzęt AGD, vouchery na zakup profesjonalnego stroju, surowców czy sprzętu branżowego i wiele, wiele innych.

Etap wojewódzki odbył się po raz kolejny dzięki ogromnemu zaangażowaniu dwóch firm „Cukierni Kuczora” Przemysława Kuczory oraz PSS „Społem” w osobie Krystyny Plucińskiej. Za dopracowanie każdego punktu turnieju odpowiedzialna była ekipa organizacyjna w osobach Doroty Kaczmarek, Joanny Makowskiej, Małgorzaty Nowak, Anny Stanisławczyk i Beaty Szymańskiej.

Patronat honorowy nad Turniejem objęli: WIELKOPOLSKI KURATOR OŚWIATY Elżbieta Leszczyńska, STAROSTA POWIATU WRZESIŃSKIEGO Dionizy Jaśniewicz oraz Cechmistrz Cechy Rzemiosł Różnych we Wrześni Marian Gawron. Patronami medialnymi były: papaja.pl i Mistrz Branży.

W imieniu organizatorów wszystkim osobom związanym z turniejem, komisji oceniającej, sponsorom serdecznie DZIĘKUJĘ.

Dorota Kaczmarek, wicedyrektor ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wlkp. we Wrześni

***

*Lista szkół z Wielkopolski, których uczniowie zakwalifikowali się do eliminacji
Zespół Szkół Nr 4 w Lesznie (opiekun Romana Drobniak),
Zespół Szkół Technicznych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego Grodzisk Wlkp. (opiekun Barbara Młynarek),
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Franciszka Ratajczaka w Kościanie (opiekun Marzena Buchowska),
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Jarocinie (opiekun Katarzyna Michalak),
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Gnieźnie (opiekun Maria Krysin),
Zespół Szkół Specjalnych im. Janusza Korczaka we Wrześni (opiekun Anna Stanisławczyk),
Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie (opiekun Sabina Guz),
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni (opiekun Dorota Kaczmarek),
Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie (opiekun Wiesław Ziarniak),
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 w Gnieźnie (opiekun Anna Kapela),
Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach (opiekun Beata Kalemba),
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. (opiekun Małgorzata Sroka),
Zespół Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku (opiekun Marzena Maćków)

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji