...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Wielkopolski etap Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz – relacja

Już po raz siódmy etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbył się w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni. 13 stycznia br. najlepsi uczniowie ze szkół województwa wielkopolskiego przystąpili do turniejowej rywalizacji.

W Wielkopolsce z tematem tegorocznej edycji turnieju – Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016 – zmierzyło się łącznie 14 uczniów.

W zawodzie cukierników:
1. Żaneta Rzepka, ZSZ Nr 2 Września
2. Sebastian Michalski, ZSZ Nr 2 Września
3. Beata Kraszkiewicz, ZSG-H Kalisz        
4. Beata Mielcarek, ZSG-H Kalisz            
5. Natalia Owczarek, ZSG-H Kalisz    
6. Ewelina Karska, ZSG-H Kalisz        
7. Michał Wośkowiak, ZSP Grodzisk Wlkp.
8. Jakub Wojtkowiak, ZSP Grodzisk Wlkp.
9. Katarzyna Zapart, ZS Mosina
10. Eryk Soboniak, ZS Mosina

w zawodzie piekarz:
1. Michał Guzenda, ZSZ Nr 2 Września
2. Przemysław Kasprzak, ZSU-G Pleszew
3. Karol Niedziela, ZSU-G Pleszew
4. Marek Stasiak, ZS Mosina    

Przebieg konkursu
Zmagania turniejowe rozpoczęły się w ZSZ Nr 2 we Wrześni od godzinnego testu sprawdzającego wiedzę zawodową uczestników. Następnie uczestnicy turnieju przystąpili do zadań praktycznych - cukiernicy w Cukierni Kuczora, a piekarze w piekarni PSS „Społem”, gdzie przez 5 godzin powstawały prace inspirowane tegorocznym tematem.

Piekarze mieli za zadanie wykonać: eksponat artystyczny o wadze 1,3-1,5 kg, chleb okolicznościowy  ozdobiony elementami ciasta martwego, bułki poznańskie - 6 szt. 50g, chałki - 6 szt. 250-400g (sploty od 5 wałków), rogale – 6 szt. 100g, plecionki – 6 szt. 100g i drożdżówki  - 6 szt. 60-70g

Cukiernicy natomiast: tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe 2 x 2 szt., ciastka bankietowe 2x5 szt., napis okolicznościowy z czekolady. Prace turniejowe oceniało profesjonalne jury, w którym znalazły się znane w branży cukierniczej i piekarskiej osobistości.

Skład komisji:

  • przewodniczący: Ireneusz Rajman –  st. wizytator KO w Poznaniu
  • z-ca przewodniczącego: Dorota Kaczmarek
  • członkowie komisji cukierniczej: Przemysław Kuczora, Mieczysław Chojnowski, Paweł Mieszała, Piotr Koperski, Michał Doroszkiewicz, Lidia Kwaśnik, Romana Drobniak
  • członkowie komisji piekarskiej: Krystyna Plucińska, Zbigniew Pokrant, Honorata Glanc, Jacek Kiwit, Wiesław Kuropatwa, Magdalena Purgiel-Zadoń, Małgorzata Chudzyńska


Laureaci tegorocznej edycji:

w zawodzie cukiernik:
I miejsce    Michał Wośkowiak, ZSP Grodzisk Wlkp.
II miejsce     Sebastian Michalski, ZSZ Nr 2 Września
III miejsce    Jakub Wojtkowiak, ZSP Grodzisk Wlkp.

w zawodzie piekarz:
I miejsce     Przemysław Kasprzak, ZSU-G Pleszew
II miejsce     Karol Niedziela, ZSU-G Pleszew
III miejsce     Michał Guzenda, ZSZ Nr 2 Września

Kto będzie mógł reprezentować Wielkopolskę w finale we Wrocławie
Powyżej 80% punktów uzyskali  cukiernicy Wośkowiak Michał, Michalski Sebastian oraz piekarz Kasprzak Przemysław. Będą oni mieli możliwość reprezentowania Wielkopolski w finale we Wrocławiu.
Po ogłoszeniu wyników została zorganizowana wystawa prac, podczas której goście mieli możliwość wymiany spostrzeżeń, doświadczeń oraz degustacji prezentowanych wyrobów.



   
 

Medale i puchary ufundował WIR w Poznaniu wraz z Cechem Rzemiosł Różnych we Wrześni. Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali cenne nagrody ufundowane przez licznych sponsorów: Powiat Wrzesiński, Cech Rzemiosł Różnych we Wrześni, Cukiernia Kuczora, PSS SPOŁEM Września, Dawn,  Irca, Uniferm, Młyny Szczepanki, Spart, Zeelandia, ZT Kruszwica, Backaldrin, Barry Callebaut, Credin, Agmar, Primulator, Agart, Restauracja Margeritta, CSM, Dora-Metal, Bakels.

 



Konkurs nie odbyłby się, gdyby nie zaangażowanie kilku osób: Krystyny Plucińskiej, Przemysława Kuczory, Anny Stanisławczyk, Beaty Szymańskiej, Małgorzaty Nowak, Łukasza Tokarskiego i Przemysława Mocha.
Wszystkim firmom i osobom życzliwym promującym młodych adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej w imieniu organizatorów serdecznie dziękuję.

Honorowy patronat nad turniejem objął Starosta Powiatu Wrzesińskiego Dionizy Jaśkiewicz i Cech Rzemiosł Różnych we Wrześni w osobie Cechmistrza Mariana Gawrona. Współorganizatorami turnieju była „Cukiernia Kuczora” i PSS „Społem” we Wrześni.

Dorota Kaczmarek
wicedyrektor ZSZ Nr 2
we Wrześni

 

 


Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji