...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Wierna kopia Złomka - tutorial

Kto ma dzieci (i spędza z nimi czas), ten szczęśliwy, bo ma więcej pomysłów na przygotowanie kolejnych fantastycznych tortów. Dzięki książkom i bajkom dla dzieci w naszych głowach rodzi się najwięcej pomysłów, dlatego są one najlepszą inspiracją do tworzenia kolorowych projektów.

     
 

Artykuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

     
 

Styl angielski z Anią Daraż


Zapraszamy na kreatywne szkolenia dla wszystkich chętnych, którzy chcą pogłębić wiedzę, udoskonalić technikę lub też poznać nowe sposoby tworzenia i dekorowania tortów w stylu angielskim.

Dla osób, które wiedzą, co je interesuje w stylu angielskim, poświęcone są szkolenia w poniedziałki. Są to spotkania z indywidualnie ustalanym programem zajęć. Szkolenie trwa 6 godzin.

Szkolenia odbywają się w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”: Tarnów, ul. Brandstaettera 8, Kontakt: tel. 519 539 131

 

 

Złomek to jeden z nielicznych projektów, przy których nie ma znaczenia idealne zagniecenie masy cukrowej. Pęknięcia masy czy nierówne zderzaki są w tym przypadku bardziej pożądane niż idealnie uformowane elementy, ponieważ wiernie oddają charakter bajkowego bohatera. W końcu to rozpadający się samochód. Śmiało powiem, że idealny realizm zyskamy, dbając o pewne niedociągnięcia.

Do stworzenia Złomka potrzebne będą:
Pierwowzór – Złomek-zabawka, pożyczona od syna

Produkty:
tort prostokątny,
tort kwadratowy,
masy cukrowe w kolorze: brązowym, czarnym, żółtym, białym, zielonym,
pudry spożywcze: zielony, niebieski, żółty, czerwony, brązowy,
pisak spożywczy w kolorze zielonym,
klej spożywczy.
 
Narzędzia:
przyrząd do modelowania  „veiner”,
przyrząd do wyciskania masy,
wykrawaczka kółek.
 

Formujemy piętrowy tort, ustawiając kwadratowy na prostokątnym. Z masy cukrowej modelujemy różnej wielkości wałki, które będą stanowiły wypukłe elementy „karoserii” naszego Złomka.

Tak przygotowany tort oblekamy masą cukrową. Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza że wysokość między poszczególnymi elementami tortu jest duża. Moja rada: trzeba się uzbroić w cierpliwość w większą niż zazwyczaj. Po obleczeniu tortu zaczyna się prawdziwa  zabawa.

Z przodu autka przyklejamy przedni zderzak przygotowany z masy cukrowej. Ponieważ jest on nisko usytuowany, warto posłużyć się folią spożywczą, która podtrzyma element do czasu jego wyschnięcia i ustabilizowania.

Cztery dość duże koła wycinamy z czarnej masy na figurki, rozwałkowanej na około 1,5 cm. Do nich dopasowujemy kołpaki, czyli kółka mniejsze, wycięte z masy brązowej. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą kleju spożywczego. Następnie „veinerem” zaznaczamy wcięcia w kołpakach – im więcej detali odwzorujemy, tym Złomek będzie fajniej wyglądał. Ta zasada oczywiście odnosi się do całego tortu!

Przyrządem do wyciskania masy robimy dość gruby wałeczek. Posłuży jako próg samochodu, a zarazem element nadkola.

Po nałożeniu niewielkiej ilości kleju spożywczego na element z masy cukrowej dobrze jest chwilkę odczekać, zanim go przykleimy – w ten sposób klej mocniej zwiąże gotowe dekoracje z podłożem. Warto o tym pamiętać, przyklejając wałeczek wzdłuż boku auta. Element przytwierdzamy, zaczynając od zderzaka przedniego, kończąc nad tylnym kołem. Podobnie dekorujemy drugi bok autka.

Z przodu Złomka, tam, gdzie standardowo znajduje się maska, umieszczamy silnik. Montujemy go z 2 wałków równej długości, kwadracika, kółka oraz 2 kulek.

Z białej masy wycinamy miejsce na oczy – można wcześniej przygotować papierowy szablon, dzięki któremu zachowamy odpowiednie proporcje.

Zęby formujemy z białej masy na figurki.

Takie elementy, jak hak czy żółte światełka, robimy z masy na figurki. Muszą dobrze przeschnąć, zanim trafią na tort.  

Złomek zaczyna nabierać charakteru. Doklejamy mu okna, modelujemy lusterka boczne, które doczepiamy za pomocą wykałaczek lub kleimy. UWAGA (będziemy to zawsze powtarzać!): informuj klienta o zastosowanych elementach niejadalnych.  

Na tym etapie modelujemy i przyklejamy biały przedni reflektor. Drugiego nie trzeba…

Z tyłu, na plandece, znajduje się urządzenie holownicze. Do jego przygotowania warto sięgnąć po czekoladę plastyczną. Czekolada ta musi się ustabilizować, co oczywiście wydłuży naszą pracę, ale efekt będzie murowany.

Dla ułatwienia sobie pracy i dla pewności, że misterna konstrukcja nie rozpadnie się na oczach klienta, można zastosować patyczki (nie zapomnij poinformować klienta o tym fakcie!). Sznureczek możemy zrobić z czekolady plastycznej lub zastosować zwykły sznurek (czysty, nieużywany). Na końcu sznureczka przyczepiamy dobrze wysuszony hak.

Wycinamy oczy Złomka. Nanosimy na nie kolor, cieniując za pomocą zielonego pudru spożywczego. Pisakiem spożywczym robimy kreseczki imitujące tęczówkę.

Przyklejamy oczy na właściwe miejsce. Z malutkiej ilości białej masy robimy „światełko” w oczach.

Dobieramy odpowienie kolory pudru spożywczego: czerwny, brązowy, niebieski, żółty oraz zielony, które ożywią naszego Złomka.

Miękkim, dużym pędzlem nanosimy kolorowe pudry zgodnie z kolorystyką bajkowego bohatera. Na tym etapie przyklejamy również żółte światełka, które przygotowaliśmy wcześniej.

Tył autka malujemy w skośne pasy, używając barwników spożywczych.

Tortowy Złomek w całej krasie, wierny nieidealnemu oryginałowi, wkupi się w łaski niejednego 5- czy 6-latka!  

Więcej inspirujących
pomysłów szukaj na
www.niezleciacho.com

 

autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji