...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Will Goldfarb najlepszym pastry chefem świata

Po ogłoszeniu wyników corocznego rankingu Amerykański cukiernik stanął w szeregi z takimi nazwiskami jak Pierre Herme, Dominique Ansel czy Cedric Grolet.

Ogłaszany od 2002 roku ranking 50 najlepszych resturacji na świecie od kilku lat wzbogaca się o nowe kategorie, w tym właśnie nazwisko najlepszego pastry chefa na świecie. Na początku października do tegoi grona zawitał Will Goldfarb, pochodzący z Nowego Jorku kucharz i cukiernik, który doświadczenie w branży zdobywał niemal w kazdym zakątku świata. . 

 

 

Jako młody człowiek, mający przed sobą świetlaną przyszłość edukacyjną, zdecydował się zrezygnować ze studiów prawniczych na rzecz wyjazdu do Paryża na studia w słynnej szkole Le Cordon Bleu. Początki nie były łatwe. Po powrocie z trudem znalazł pracę, a pierwsze doświadczenia po zatrudnieniu przyniosły mu raczej rozczarowanie. 

Mniej więcej w tym czasie na rozgłosie zyskała El Bulli, definiująca epokę restauracja w Roses w Hiszpanii, zdobywając kolejne tytuły The World's Best Restaurant w latach 2006-2010. I to właśnie tam postanowił aplikować Goldfarb. Jego druga aplikacja została pozytywnie rozpatrzona, sprawiając, że ​​został zaproszony do Europy, co następnie na zawsze zmieniło spojrzenie Goldfarba na cukiernictwo. Wolność myśli przemawiała do jego twórczej natury. W ciągu pierwszych miesięcy po pobycie w El Bulli i po powrocie do Nowego Jorku przywiózł ze sobą poczucie eskapizmu, którego nauczyła go rodzina Adria.  Pracując następnie pod kierunkiem Paula Liebrandta w Papillon, kreował desery podawane w strzykawce, zawiązując oczy gościom lub skuwając ich w kajdanki.

 

 

Następnie przeniósł się do Cru, ekskluzywnej restauracji na Manhattanie, gdzie okazało się, że zarówno konsumenci i dziennikarze nie byli gotowi na jego wyszukany styl. Jeden z jego najbardziej zaawansowanych technicznie i wizerunkowo deserów – Dzień na plaży – podano w pudełku, które zawierało syrop szafranowy, spray ze słoną wodą, sodę do ciasta z chrupiącą szynką, żel grejpfrutowy, piwo, a wszystko podane z malutkim ręcznikiem plażowym. Krytycy uznali jego dzieło za wymyślne i przestylizowane. Goldfarb opuścił restaurację z poczuciem, że gastronomia to nie jego branża. 

Po krótkim urlopie pojawiła się okazja, która określi przyszłość Goldfarba. Został poproszony o stworzenie restauracji tylko z deserami - tak powstała marka Room4Dessert, która istnieje do dziś. 10-daniowe menu skoncentrowane jest wyłącznie na słodkich smakach, a goście robią wyprzedzenie na długo przed tym, zanim je spróbują - miejsce cieszy się tak ogromnym zainteresowaniem.

 


Goldfarb stworzył ideę Room4Desert podczas pobytu na tropikalnym indonezyjskim raju Bali w 2014 roku, gdzie od tego czasu działa też z lokalnymi organizacjami charytatywnymi i podejmując badania nad balijską florą oraz pozytywnym wpływem, jaki może ona mieć na organizm. Jest akolitą „modernizmu botanicznego”, który bada holistyczne właściwości roślin. Sam Goldfarb mówi: „Myślę, że potrzeba celu przywiodła nas na Bali. Silne połączenie między ludźmi, naturą i społecznością zmieniło to, co celebrowaliśmy i czemu służyliśmy”.

 



źróło: https://www.theworlds50best.com/

zdjęcia Room4Desserts 

Bieżące wydanie czasopisma

Jak używać super grzybów w pieczywie i deserach? Na czym bazować, tworząc modne keto słodkości? Jak uczynić chleb bardziej funkcjonalnym dla organizmu? Czy lodziarnia w zimie może prężnie działać? Co znaczy hygge w cukierni?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji