W Poznaniu, jak co roku tydzień przed dniem św. Marcina, dowiemy się, które piekarnie i cukiernie otrzymają potwierdzenia uzyskania prawa do wytwarzania rogali świętomarcińskich - produktu regionalnego chronionego prawem UE. Uroczyste wręczenie potwierdzeń odbędzie się 4 listopada br. w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej.
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza we współpracy z Urzędem Miasta Poznania zaprasza na uroczyste wręczenie potwierdzeń uzyskania praw do wytwarzania rogala świętomarcińskiego (od 2009 r. produkt Chroniony Oznaczeniem Geograficznym). Takie potwierdzenie jest gwarancją dla konsumentów, że rogale zostały wyprodukowane w Poznaniu, powiecie poznańskim lub w kilku powiatach Wielkopolski zgodnie z określoną recepturą, tj. są wykonane z ciasta półfrancuskiego i białego maku.
Uroczystość odbędzie się w poniedziałek, 4 listopada, o godz. 11.00 w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu (Al. Niepodległości 2, sali nr 17).
Po uroczystości cukiernicy i piekarze tradycyjnie będą częstować rogalami świętomarcińskimi wszystkich łasuchów i smakoszy, którzy w tym dniu pojawią się na ul. Niezłomnych 2 w Poznaniu, tj. przy gmachu Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.
źródło: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza