12-14 września na targi BAKEPOL w Krakowie wraca nowa Strefa Mistrza Branży! Pod hasłem: „Rzemiosło 2.0. Nowe idee, dawne technologie, niepowtarzalne smaki”. Zobacz, co przygotowaliśmy wspólnie z naszymi Gośćmi!
Podobne artykuły
Pamiętaj o Strefie Mistrza Branży!Forma dla Mistrza! Akcja na Strefie Mistrza BranżyManifest Stowarzyszenia "Rzemiosło Przyszłości"Co łączy te trzy słowa: ludzie, rzemiosło i inspiracje? Oczywiście Strefa Mistrza Branży, której pierwsza edycja odbyła się na Polagrze Tech 2012 r. Po 2-letniej przerwie wracamy z nowymi pomysłami na rozwój rzemiosła i to ze zdwojoną siłą dzięki zaproszonym Gościom. Wśród nich są uznani mistrzowie cukiernictwa i piekarstwa, miłośnicy domowego wypieku chleba, którzy są najlepszym dowodem na to, że piekarstwo uzależnia i wciąga. Na Strefie będzie okazja spotkać również znanych blogerów, z którymi porozmawiamy m.in. o podróżowaniu, szukaniu smaków(o Spotkaniu blogerów czytaj TUTAJ).
Podczas pokazów technologicznych zaprezentujemy: - najnowsze trendy piekarskie i cukiernicze, - ekologiczne surowce, - mało znaną odmianę pszenicy, - innowacyjne wyroby piekarskie i cukiernicze; odkryjemy też piękno w dekorowanym ręcznie chlebie na wiele sposób i wyrobach cukierniczych. (SZCZEGÓŁY W PROGRAMIE PONIŻEJ)
Ponadto w Strefie:
- Skosztujesz piwa bezalkoholowego, kwasu chlebowego i granoli na bazie słodów firmy Viking Malt.
- Samodzielnie zmielisz próbkę pradawnej pszenicy okrągłoziarnowej w młynku żarnowym Mockmill PRO.
- Dowiesz się o projekcie „Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej”, realizowanym przez Grupę Operacyjną EPI Pradawne Ziarno.
- Otrzymasz profesjonalne szablony do dekorowania pieczywa marki Lovely Stencils.com
- Uzupełnisz biblioteczkę o najnowsze książki! W Strefie Mistrza Branży odbędą się dwie premiery książkowe:
„Forma obfitości” Laury Osęki (sobota), „Majstersztyk chleba” – antologia pod redakcją Piotra Goszczyckiego.
W sobotę wraz z pojawieniem się Małgorzaty Kalemby-Drożdż będzie dostępna książka „Smakowite drzewa”, wyróżniona przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Polsce nagrodą AIS Prix 2018 dla najlepszej książki gastronomicznej!
- Skorzystasz ze specjalnej oferty na prenumeratę Mistrza Branży -> Forma dla Mistrza
Gdzie będzie STREFA MISTRZA BRANŻY?
BAKEPOL, hala Dunaj, stoisko nr 91
Sprawdź tematykę, przeczytaj, kto wystąpi, zapisz godzinę i przyjdź na Strefę :)
-
Program STREFY MISTRZA BRANŻY
CZWARTEK
TEMATYKA POKAZÓW
OSOBY WYSTĘPUJĄCE
10.15-11.00
Jadalny papier nie tylko do wydruków
Pokaz tworzenia wysmakowanych dekoracji na tort z papieru waflowego, masy cukrowej i czekolady plastycznej.
Monika Robakowska Sugar Art
11.15-12.00
Jak zrobić prozdrowotną pizzę? Krok po kroku z Receptorem 2.0.
mistrz piekarstwa Bogdan Smolorz (Biopiekarz)
12.15-12.45
Chleby jak malowane. Jak inaczej ozdobić chleb?
Kunsztowne dekorowanie chleba przy użyciu barwników jadalnych i naturalnych dodatków
Katarzyna i Anna Marciniak
13.00-13.45
Nie takie szablonowe dekorowanie chleba
Zdobienie pieczywa autorskimi szablonami Katarzyny Marciniak
Katarzyna i Anna Marciniak
14.00-15.00
Makrovit i inne innowacje Bionatu
Pokaz technologii produkcji degustacja
Marek Krzemień, mgr inż. Andrzej Pałasiński/Bionat
15.15-17.00
Pradawne ziarno, współczesna innowacja
Pokaz przygotowaniai wypiekuodżywczego chleba na bazie dawnej odmiany pszenicy okrągłoziarnowej + degustacja
Karolina Szczepanik (Chleby na Zakwasie) i Andrzej Sowa (Baker Owl)
PIĄTEK
10.15-11.00
Jadalny papier nie tylko do wydruków
Pokaz tworzenia wysmakowanych dekoracji na tort z papieru waflowego, masy cukrowej i czekolady plastycznej
Monika Robakowska Sugar Art.
11.15-12.00
Ciasto na drogę we współczesnym cukiernictwie
Konrad Tota, Galeria Tortów Artystycznych
12.15-13.00
Jak zrobić prozdrowotną pizzę? Krok po kroku z Receptorem 2.0.
mistrz piekarstwa Bogdan Smolorz (Biopiekarz)
13.15-14.00
Nowe horyzonty smaku z Viking Malt
Pomysły na nietypowe zastosowanie słodów piekarskich w produktach piekarskich i innych artykułach spożywczych + degustacja
Andrzej Sowa, Karolina Szczepanik
14.15-15.00
Makrovit – reaktywacja. Innowacyjne pieczywo z lat 80. XX w. wciąż na czasie!
Pokaz opatentowanej technologii produkcji chleba pełnoziarnistego Makrovit, nagrodzonego Złotymi Medalami Polagra 1988 i 1990 w Poznaniu + degustacja
mistrz cukiernictwa i piekarstwa Czesław Meus, mgr inż. Andrzej Pałasiński
15.15-16.00
Nowe horyzonty smaku z Viking Malt
Pomysły na nietypowe zastosowanie słodów piekarskich w produktach piekarskich i innych artykułach spożywczych + degustacja
Andrzej Sowa, Karolina Szczepanik
SOBOTA
10.15-11.00
Praliny artystyczne od podstaw – element dekoracji lub uzupełnienie słodkiej oferty cukierni
Angelika Rozmus, Czekoladowa Chatka
11.15-12.00
Drzewne smaki w bułeczkach i ciastkach
Wypieki z dodatkiem jadalnych drzew wg przepisów z książki „Smakowite drzewa” + degustacja
Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia
12.15-13.15
SPOTKANIE Z BLOGERAMI: Na tropach smaku
– o podróżach, które poszerzają horyzonty smakowe, inspirują do prowadzenia bloga, pisania książek i otwarcia własnej cukierniNatalia Sitarska i Łukasz Smoliński, Laura Osęka, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Agnieszka Czeluśniak
13.30-15.30
Domowe pieczywo na zakwasie
Eksperymenty piekarskie z zakwasem
Karolina Szczepanik (Chleby na Zakwasie) i Andrzej Sowa (Baker Owl)
GOŚCIE STREFY MISTRZA BRANŻY
Czesław Meus – mistrz cukiernictwa i piekarstwa, przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W latach 80. XX w. zasłynął jako współautor opatentowanej technologii wytwarzania ciasta na chleb pełnoziarnisty Makrovit, nagrodzony Złotymi Medalami Polagra 1988 i 1990 w Poznaniu. Promuje wypiek chleba metodami tradycyjnymi w oparciu o najstarsze zboża: samopszę, płaskurkę, orkisz. Pomaga tradycyjnym piekarniom przygotować się do biocertyfikacji.
Bogdan Smolorz – mistrz piekarstwa z 43-letnim doświadczeniem, właściciel Specjalistycznej Pracowni Bezglutenowej w Reńskiej Wsi. Od 9 miesięcy wolny od piekarstwa produkcyjnego. W branży znany jako producent pieczywa marki BioPiekarz. Propagator piekarstwa z misją, opartego na etyce i powrocie do starych technologii. Nauczyciel i kreator trendów.
Konrad Tota – krakowski cukiernik, właściciel Galerii Tortów Artystycznych. Pasjonat nowoczesnego cukiernictwa inspirowanego francuskimi i hiszpańskimi trendami. Pionier wprowadzania butikowych słodkości do cukierni w Polsce.
Monika Robakowska – z wykształcenia technolog żywienia, z zamiłowania dekoratorka tortów. Laureatka dwóch srebrnych lokat na Cake Festival Poland w kategoriach: tort okolicznościowy i weselny. Laureatka złotej lokaty na Cake International 2016 w Birmingham w kategorii kolaboracja (Sweet Team Poland). Właścicielka firmy sugarcrafterskiej: Monika Robakowska Sugar Art.
Małgorzata Kalemba-Drożdż – laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka książek kulinarnych o jadalnych roślinach: „Smakowite drzewa”, „Jadalne kwiaty”, „Pyszne chwasty”, „Różane przepisy”, „Kwiatowa uczta” oraz bloga „Trochę Inna Cukiernia” (trocheinnacukiernia.home.blog). Doktor biochemii, wykładowca akademicki. Prowadzi badania nad wpływem żywności (szczególnie ziół, kwiatów i owoców) na stabilność genetyczną komórek. W wolnych chwilach spaceruje po polach, łąkach i lasach wyszukując dzikie rośliny jadalne i udowadnia, że egzotyczne i wyjątkowe składniki kulinarne można znaleźć nawet na własnym podwórku.
Angelika Rozmus – właścicielka tarnobrzeskiej Czekoladowej Chatki – „fabryki czekolady”, która specjalizuje się w ręcznie robionych pralinach i truflach oraz innych czekoladowych słodkościach.
Katarzyna Marciniak – domowym wypiekiem chleba zajmuje się od kilku lat, a od niedawna z sukcesem dekoruje własne wypieki, tworząc niepowtarzalny styl. Eksperymentuje i doskonali technikę zdobienia pieczywa, łącząc fantazyjne nacinanie chlebów z dekorowaniem za pomocą szablonów. Na facebookowych grupach Domowy Piekarz i Bakery of Babel zasłynęła jako autorka serii kobiecych twarzy na chlebie.
Karolina Szczepanik – w lutym 2019 r. zauroczył ją zakwas, a właściwie bochen na zakwasie od Małgorzaty Rybackiej – to była miłość od pierwszego smaku. Od tego czasu zgłębia wiedzę o chlebie, wypieku i walorach zdrowotnych zakwasu. Piecze chleby dla rodziny i przyjaciół, marzy o własnej restauracji z chlebem wypiekanym na miejscu.
Andrzej Sowa – wśród domowych piekarzy znany jako Baker Owl. Piekarnictwem interesuje się od 2 lat. W przydomowej minipiekarence piecze tylko chleby na zakwasie, bez udziału drożdży komercyjnych. Jego oczkiem w głowie jest autorska receptura na chleb kujawski. Chleby Sowy charakteryzują się cięciami, ozdobami z nasion i szablonów. W przyszłym roku planuje otworzyć dużą piekarnię w Bydgoszczy.
Piotr Połomski – pasjonat domowego wypieku chleba, administrator znanej i lubianej facebookowej grupy „Domowy Piekarz”. Dystrybutor młynków do mielenia zbóż marki Mockmill, wytwórca szablonów do dekoracji pieczywa.
Zapraszamy!
Targi Bakepol >>> KLIK!
Adres: Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9