...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Włączamy inspiracje! Strefa Mistrza Branży na BAKEPOL 2019

12-14 września na targi BAKEPOL w Krakowie wraca nowa Strefa Mistrza Branży! Pod hasłem: „Rzemiosło 2.0. Nowe idee, dawne technologie, niepowtarzalne smaki”. Zobacz, co przygotowaliśmy wspólnie z naszymi Gośćmi!

Co łączy te trzy słowa: ludzie, rzemiosło i inspiracje? Oczywiście Strefa Mistrza Branży, której pierwsza edycja odbyła się na Polagrze Tech 2012 r. Po 2-letniej przerwie wracamy z nowymi pomysłami na rozwój rzemiosła i to ze zdwojoną siłą dzięki zaproszonym Gościom. Wśród nich są uznani mistrzowie cukiernictwa i piekarstwa, miłośnicy domowego wypieku chleba, którzy są najlepszym dowodem na to, że piekarstwo uzależnia i wciąga. Na Strefie będzie okazja spotkać również znanych blogerów, z którymi porozmawiamy m.in. o podróżowaniu, szukaniu smaków(o Spotkaniu blogerów czytaj TUTAJ).


Podczas pokazów technologicznych zaprezentujemy: - najnowsze trendy piekarskie i cukiernicze, - ekologiczne surowce, - mało znaną odmianę pszenicy, - innowacyjne wyroby piekarskie i cukiernicze; odkryjemy też piękno w dekorowanym ręcznie chlebie na wiele sposób i wyrobach cukierniczych. (SZCZEGÓŁY W PROGRAMIE PONIŻEJ)

Ponadto w Strefie:

- Skosztujesz piwa bezalkoholowego, kwasu chlebowego i granoli na bazie słodów firmy Viking Malt.
- Samodzielnie zmielisz próbkę pradawnej pszenicy okrągłoziarnowej w młynku żarnowym Mockmill PRO.
- Dowiesz się o projekcie „Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej”, realizowanym przez Grupę Operacyjną EPI Pradawne Ziarno.
- Otrzymasz profesjonalne szablony do dekorowania pieczywa marki Lovely Stencils.com
- Uzupełnisz biblioteczkę o najnowsze książki! W Strefie Mistrza Branży odbędą się dwie premiery książkowe:
Forma obfitości” Laury Osęki (sobota), „Majstersztyk chleba” – antologia pod redakcją Piotra Goszczyckiego.
W sobotę wraz z pojawieniem się Małgorzaty Kalemby-Drożdż będzie dostępna książka „Smakowite drzewa”, wyróżniona przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Polsce nagrodą AIS Prix 2018 dla najlepszej książki gastronomicznej!
- Skorzystasz ze specjalnej oferty na prenumeratę Mistrza Branży -> Forma dla Mistrza

Gdzie będzie STREFA MISTRZA BRANŻY?
BAKEPOL, hala Dunaj, stoisko nr 91

Sprawdź tematykę, przeczytaj, kto wystąpi, zapisz godzinę i przyjdź na Strefę :)

 

Program STREFY MISTRZA BRANŻY

CZWARTEK

TEMATYKA POKAZÓW

OSOBY WYSTĘPUJĄCE

10.15-11.00

Jadalny papier nie tylko do wydruków

Pokaz tworzenia wysmakowanych dekoracji na tort z papieru waflowego, masy cukrowej i czekolady plastycznej.

Monika Robakowska Sugar Art

11.15-12.00

Jak zrobić prozdrowotną pizzę? Krok po kroku z Receptorem 2.0.

mistrz piekarstwa Bogdan Smolorz (Biopiekarz)

12.15-12.45

Chleby jak malowane. Jak inaczej ozdobić chleb?

Kunsztowne dekorowanie chleba przy użyciu barwników jadalnych i naturalnych dodatków

Katarzyna i Anna Marciniak

13.00-13.45

Nie takie szablonowe dekorowanie chleba

Zdobienie pieczywa autorskimi szablonami Katarzyny Marciniak

Katarzyna i Anna Marciniak

14.00-15.00

Makrovit i inne innowacje Bionatu

Pokaz technologii produkcji degustacja

Marek Krzemień, mgr inż. Andrzej Pałasiński/Bionat

15.15-17.00

Pradawne ziarno, współczesna innowacja

Pokaz przygotowaniai wypiekuodżywczego chleba na bazie dawnej odmiany pszenicy okrągłoziarnowej + degustacja

 

Karolina Szczepanik (Chleby na Zakwasie) i Andrzej Sowa (Baker Owl)

 

 

 

PIĄTEK

10.15-11.00

Jadalny papier nie tylko do wydruków

Pokaz tworzenia wysmakowanych dekoracji na tort z papieru waflowego, masy cukrowej i czekolady plastycznej

Monika Robakowska Sugar Art.

11.15-12.00

Ciasto na drogę we współczesnym cukiernictwie

Konrad Tota, Galeria Tortów Artystycznych

12.15-13.00

Jak zrobić prozdrowotną pizzę? Krok po kroku z Receptorem 2.0.

mistrz piekarstwa Bogdan Smolorz (Biopiekarz)

13.15-14.00

Nowe horyzonty smaku z Viking Malt

Pomysły na nietypowe zastosowanie słodów piekarskich w produktach piekarskich i innych artykułach spożywczych + degustacja

Andrzej Sowa, Karolina Szczepanik

14.15-15.00

Makrovit – reaktywacja. Innowacyjne pieczywo z lat 80. XX w. wciąż na czasie!

Pokaz opatentowanej technologii produkcji chleba pełnoziarnistego Makrovit, nagrodzonego Złotymi Medalami Polagra 1988 i 1990 w Poznaniu + degustacja

mistrz cukiernictwa i piekarstwa Czesław Meus, mgr inż. Andrzej Pałasiński

15.15-16.00

Nowe horyzonty smaku z Viking Malt

Pomysły na nietypowe zastosowanie słodów piekarskich w produktach piekarskich i innych artykułach spożywczych + degustacja

Andrzej Sowa, Karolina Szczepanik

 

 

 

SOBOTA

10.15-11.00

Praliny artystyczne od podstaw – element dekoracji lub uzupełnienie słodkiej oferty cukierni

Angelika Rozmus, Czekoladowa Chatka

11.15-12.00

Drzewne smaki w bułeczkach i ciastkach

Wypieki z dodatkiem jadalnych drzew wg przepisów z książki „Smakowite drzewa” + degustacja

Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia

12.15-13.15

SPOTKANIE Z BLOGERAMI: Na tropach smaku
– o podróżach, które poszerzają horyzonty smakowe, inspirują do prowadzenia bloga, pisania książek i otwarcia własnej cukierni

Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński, Laura Osęka, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Agnieszka Czeluśniak

13.30-15.30

Domowe pieczywo na zakwasie 

Eksperymenty piekarskie z zakwasem

Karolina Szczepanik (Chleby na Zakwasie) i Andrzej Sowa (Baker Owl)

 

 

GOŚCIE STREFY MISTRZA BRANŻY

Czesław Meus – mistrz cukiernictwa i piekarstwa, przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W latach 80. XX w. zasłynął jako współautor opatentowanej technologii wytwarzania ciasta na chleb pełnoziarnisty Makrovit, nagrodzony Złotymi Medalami Polagra 1988 i 1990 w Poznaniu. Promuje wypiek chleba metodami tradycyjnymi w oparciu o najstarsze zboża: samopszę, płaskurkę, orkisz. Pomaga tradycyjnym piekarniom przygotować się do biocertyfikacji.

Mistrz cukiernictwa i piekarstwa Czesław Meus

Bogdan Smolorz – mistrz piekarstwa z 43-letnim doświadczeniem, właściciel Specjalistycznej Pracowni Bezglutenowej w Reńskiej Wsi. Od 9 miesięcy wolny od piekarstwa produkcyjnego. W branży znany jako producent pieczywa marki BioPiekarz. Propagator piekarstwa z misją, opartego na etyce i powrocie do starych technologii. Nauczyciel i kreator trendów.

Mistrz piekarstwa Bogdan Smolorz (BioPiekarz)

Konrad Tota – krakowski cukiernik, właściciel Galerii Tortów Artystycznych. Pasjonat nowoczesnego cukiernictwa inspirowanego francuskimi i hiszpańskimi trendami. Pionier wprowadzania butikowych słodkości do cukierni w Polsce.

mistrz cukiernictwa Konrad Tota

Monika Robakowska – z wykształcenia technolog żywienia, z zamiłowania dekoratorka tortów. Laureatka dwóch srebrnych lokat na Cake Festival Poland w kategoriach: tort okolicznościowy i weselny. Laureatka złotej lokaty na Cake International 2016 w Birmingham w kategorii kolaboracja (Sweet Team Poland). Właścicielka firmy sugarcrafterskiej: Monika Robakowska Sugar Art.

Monika Robakowska Sugar Art

Małgorzata Kalemba-Drożdż – laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka książek kulinarnych o jadalnych roślinach: „Smakowite drzewa”, „Jadalne kwiaty”, „Pyszne chwasty”, „Różane przepisy”, „Kwiatowa uczta” oraz bloga „Trochę Inna Cukiernia” (trocheinnacukiernia.home.blog). Doktor biochemii, wykładowca akademicki. Prowadzi badania nad wpływem żywności (szczególnie ziół, kwiatów i owoców) na stabilność genetyczną komórek. W wolnych chwilach spaceruje po polach, łąkach i lasach wyszukując dzikie rośliny jadalne i udowadnia, że egzotyczne i wyjątkowe składniki kulinarne można znaleźć nawet na własnym podwórku.

Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia

Angelika Rozmus – właścicielka tarnobrzeskiej Czekoladowej Chatki – „fabryki czekolady”, która specjalizuje się w ręcznie robionych pralinach i truflach oraz innych czekoladowych słodkościach.

Angelika Rozmus, Czekoladowa Chatka

Katarzyna Marciniak – domowym wypiekiem chleba zajmuje się od kilku lat, a od niedawna z sukcesem dekoruje własne wypieki, tworząc niepowtarzalny styl. Eksperymentuje i doskonali technikę zdobienia pieczywa, łącząc fantazyjne nacinanie chlebów z dekorowaniem za pomocą szablonów. Na facebookowych grupach Domowy Piekarz i Bakery of Babel zasłynęła jako autorka serii kobiecych twarzy na chlebie.

Anna i Katarzyna Marciniak

Karolina Szczepanik – w lutym 2019 r. zauroczył ją zakwas, a właściwie bochen na zakwasie od Małgorzaty Rybackiej – to była miłość od pierwszego smaku. Od tego czasu zgłębia wiedzę o chlebie, wypieku i walorach zdrowotnych zakwasu. Piecze chleby dla rodziny i przyjaciół, marzy o własnej restauracji z chlebem wypiekanym na miejscu.

Karolina Szczepanik, Chleby na Zakwasie

Andrzej Sowa – wśród domowych piekarzy znany jako Baker Owl. Piekarnictwem interesuje się od 2 lat. W przydomowej minipiekarence piecze tylko chleby na zakwasie, bez udziału drożdży komercyjnych. Jego oczkiem w głowie jest autorska receptura na chleb kujawski. Chleby Sowy charakteryzują się cięciami, ozdobami z nasion i szablonów. W przyszłym roku planuje otworzyć dużą piekarnię w Bydgoszczy.

Andrzej Sowa, Baker Owl

Piotr Połomski pasjonat domowego wypieku chleba, administrator znanej i lubianej facebookowej grupy „Domowy Piekarz”. Dystrybutor młynków do mielenia zbóż marki Mockmill, wytwórca szablonów do dekoracji pieczywa.

Piotr Połomski, "Domowy Piekarz"

Zapraszamy!

 

Targi Bakepol >>> KLIK!

Adres: Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9 

Bieżące wydanie czasopisma

W listopadowym Mistrzu Branży piekarz i pasjonatka rzemieślniczego chleba opowiadają o swojej pasji, własnym rozwoju i konkursie Master Baker Bakepol. Sięgamy drzew i oswajamy nowe smaki z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, zastępujemy cukier błonnikiem itd.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji