Stawiasz na jakość? Pragniesz się wyróżnić, ale nie chcesz inwestować kilkunastu tysięcy złotych, by stworzyć ogromną lodziarnię? Jesteśmy stworzeni dla Ciebie!
Podobne artykuły
Włoskie lody, francuskie rożki we WrocławiuDziecko w lodziarni – jak zadowolić najważniejszego klientaU Lodziarzy w nowej odsłonie. Lodziarnio-kawiarnia premiumPewnie zastanawiasz się, jaka jest różnica między gelato a lodami? Dlaczego włoskie gelato smakują zupełnie inaczej niż lody, które są powszechnie dostępne w Polsce? Różnica polega nie tylko na smaku, ale także na innej strukturze i konsystencji. Prawdziwe włoskie gelato nie są produkowane masowo, przemysłowo. Wytwarza się je w tradycyjny, rzemieślniczy sposób, oczywiście nie zawsze ręcznie, bowiem lodziarnie wyposażone są w maszyny do produkcji lodów, m.in. marki Nemox – jednego z czołowych producentów maszyn nablatowych. Ten pyszny deser musi być świeży, dlatego produkuje się go w niewielkich ilościach. Lodziarnia, która chce sprzedawać włoskie gelato, powinna robić je codziennie, nigdy na zapas. Oznacza to naprawdę dużo pracy, dlatego lodziarnie z prawdziwego zdarzenia pracują zazwyczaj na kilku lub więcej maszynach jednocześnie.
Liczy się kreatywność
Lody przemysłowe produkuje się zawsze według takiej samej receptury, natomiast frezery Nemox pozwalają na swobodę w kreowaniu receptur i unikalnych smaków, oczywiście z zachowaniem balansu składników. Jednego dnia czekolada może być mleczna, następnego gorzka, a jeszcze później z dodatkiem chili czy mięty. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. W trakcie mrożenia możesz dodać cząstki czekolady czy kawałki orzechów, nie stanowi to problemu.
Mniej tłuszczu, mniej cukru i powietrza!
Gelato możesz jeść do syta i pozbyć się wyrzutów sumienia. Tak, tak, mają zdecydowanie mniej tłuszczu i cukru niż lody przemysłowe (gelato od 4 do 8%, przemysłowe od 10 do 18%). Dlaczego? Ponieważ do ich produkcji wykorzystuje się więcej mleka i śmietany.
Warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii. Zamrożone tłuszcze (także te w lodach) pokrywają nasze kubki smakowe na języku – im więcej zmrożonego tłuszczu, tym mniej intensywnie czujemy smak i w związku z tym do masy trzeba dodać więcej cukru. Gelato nie są aż tak zmrożone, więc mają o połowę mniej cukrów niż lody przemysłowe, czyli mogą poszczycić się o wiele zdrowszym składem. Co jeszcze wyróżnia ten włoski przysmak? Lody przemysłowe zawierają od 50 do 100% napowietrzenia, natomiast gelato do 30%. Dlatego mają gęstszą, kremową konsystencję i intensywniejszy smak.
Unikatowe rozwiązania dla rzemieślników
1,5 litra tego pysznego deseru tworzonego ze świeżych komponentów może powstać na oczach klientów w niecałe 15 min. Wszystko dzięki rozwiązaniu oferowanym przez firmę Jabex, która jest wyłącznym dystrybutorem urządzeń NEMOX na rynku polskim.
Na czym polega jego wyjątkowość? Firma Nemox przełamuje stereotyp, który sugeruje, że wyjątkowo wysokiej jakości gelato można produkować tylko w drogo wyposażonym laboratorium. Freezery nablatowe Nemox przeznaczone są dla rzemieślników prowadzących cukiernie, kawiarnie, lodziarnie, dla których priorytetem jest najwyższa jakość i satysfakcja klienta.
To dzięki tym urządzeniom można w prosty, nieskomplikowany sposób każdego
dnia serwować nowe smaki. Przełamujemy bariery, teraz smak luksusu jest dostępny dla każdego. Inwestycja ma niezwykle krótki okres zwrotu – nawet do 45 dni! – nie wymaga dużego zaangażowania czasu i środków finansowych.
Firma Jabex przygotowała dla Państwa unikalne receptury z zastosowaniem naturalnych baz do gelato, dzięki temu praca z Nemoxem będzie prawdziwą przyjemnością. Firma Jabex oferuje także korzystne formy finansowania urządzenia z możliwością rozliczania się w produktach. Gwarantujemy ponadto szkolenia, dopracowanie receptur do indywidualnych potrzeb oraz serwis.
Zapraszamy do współpracy.
mgr inż. Katarzyna Piwońska
Dyrektor ds. marketingu i rozwoju firma Jabex