Słynny konkurs wreszcie zawitał do Polski! Zwycięzca pojedzie do Florencji i zawalczy o tytuł lodziarskiego mistrza świata.
20 – 22 kwietnia 2018 na Piazza Michelangelo we Florencji, odbyło się wielkie otwarcie Gelato Festival Europa – pierwszego na świecie konkursu na najlepszego kreatora i wytwórcę lodów, o najlepszym smaku. Wędrujący konkurs odwiedza kolejne miasta: Rzym, Mediolan, Turyn, Londyn, Berlin, Wiedeń i Warszawę. Wielki finał z wyłonionymi w poszczególnych przystankach zwycięzcami odbędzie się w połowie września we Florencji.
9-10 czerwca Wodny Park Warszawianka stał się przestrzenią do prezentacji 16 niepowtarzalnych gelato, które poddawane były ocenie jury oraz publiczności.
Zwyciężył unikatowy smak "Chlebowiec z ryżem jaśminowymi jagodą kamczacką", który przygotowali Piotr i Adam Lubocki, z Artisan Szczecin.
Nagrody w poszczególnych kategoriach:
>>> Technical Jury Award za najwięcej punktów od Jury - Tomasz Szypuła (Lodziarnia Pod orzechem - Lody Mistrzowskie - naturalnie dobre) za smak "Cud miód orzeszki".
>>> Tonda Challenge and Golden Spatola - Mateusz Olszewski - Lodziarnia Palermo, Ząbki.
>>> Gelato to Go - Paulina Salamończyk (Gelato Studio) i jej smak - “Twarożek kokosowy z salsą morelową”.
>>> Nagroda publiczności - "Czarna Porzeczka" Petera Bertoti.
Zdjęcia: Home Photo Shot Magdalena Pawlak